Križev pot - KALVARIJA

Križev pot Smlednik

Prihajajoči dogodki
Čet, 24 Okt 2019 ob 19:30

Molitvena skupina

Iskalnik
 

CVETNA NEDELJA

 
 

9.4.2017      LETO: XXIV     15

   GODOVI TEDNA: v ponedeljek sv. Domen, mučenec, v torek sv. Stanislav, škof, mučenec, v sredo sv. Zenon Veronski, v četrtek sv. Martin I., papež, mučenec, v petek sv. Tiburcij, Valerijan in Maksim, mučenci, v soboto sv. Helena Alzaška, v nedeljo sv. Bernardka Lurška.

  Ob 17. uri bo danes prilika za sveto spoved!

  Danes vstopamo v veliki teden Jezusovega trpljenja, smrti in poveličanja. Spominjamo se Jezusovega prihoda v Jeruzalem, kjer so ga ljudje pozdravljali s palmovimi vejami. V spomin na ta dogodek v naših cerkvah  danes blagoslavljamo zelenje in butarice. Pri sveti maši jutrišnjega dne bomo brali svetopisemske odlomke o Jezusovem trpljenju, zadnji večerji, smrti na križu. Evangeljsko poročilo o teh dogodkih se imenuje »pasijon«, beseda izhaja iz latinščine »passio«, kar pomeni trpljenje.

 NA VELIKI ČETRTEK  zjutraj bo v vseh slovenskih stolnica »krizmena maša«. K njej smo povabljeni zlasti vsi duhovniki, saj je veliki četrtek ustanovni dan našega duhovniškega poklica. Pri zadnji večerji je Jezus, ko je spremenil kruh v svoje telo in vino v svojo kri, naročil apostolom: »To delajte v moj spomin«. Duhovniki bomo pri tej sveti maši skupno s svojimi škofi obnovili svoje duhovniške obljube. Vabljeni pa ste k njej tudi verniki, da s svojo molitvijo prosite za našo svetost in nove duhovniške in redovniške poklice.

  Zvečer ob 19. uri bo slovesna sveta maša v spomin Jezusove zadnje večerje. Pri njej je, kot je bilo že omenjeno, Jezus spremenil kruh v svoje telo in vino v svojo kri. S tem dejanjem je postavil zakrament svete evharistije. Veliki četrtek je torej ustanovni dan svete evharistije, vendar

ga zaradi velikonočnega tridnevja, ko je vse bogoslužje že usmerjeno v Jezusovo odrešenjsko dramo in smrt na križu, ne moremo praznovati z vsem veseljem in slovesnostjo. Za to je določen po veliki noči poseben praznik Svetega Rešnjega Telesa, telovo. -  Zaželjeno je, da pri tej sveti maši na veliki četrtek gremo vsi verniki k svetemu obhajilu, seveda, če smo v stanju posvečujoče milosti. Po maši bo molitvena ura!

 VELIKI PETEK je najbolj žalosten dan v letu, pa obenem najbolj pomemben dan, saj je Jezus na ta dan za naše odrešenje daroval svoje življenje na križu. Večerni obredi (bogoslužje), ki jih bomo na ta dan opravili, imajo štiri dele: na začetku pride duhovnik pred oltar in tam nekaj časa leže v tišini moli. Nato beremo Božjo besedo, njen vrhunec je branje »pasijona« po evangelistu in apostolu Janezu. V drugem delu molimo oz. prepevamo zelo stare prošnje za različne potrebe Cerkve. Sledi najbolj pomenljiv obred češčenja svetega Križa, na katerem se je daroval naš Odrešenik. Duhovnik bo nesel križ v sprevodu in trikrat zapel »Glejte les križa, na katerem je zveličanje sveta viselo«, verniki pa boste odpeli »pridite molimo«. Sledilo bo posamično češčenje sv. križa, po njem pa bomo pristopili k svetemu obhajilu. Veliki petek je edini dan v letu, ko ni svete maše. Po končanem svetem obhajilu bomo Najsvetejše v sprevodu prenesli v božji grob. Pred njim bomo ostali še nekaj časa ob molitvi in premišljevanju. Na veliki petek bo strogi post! Ob 15. uri bo križev pot na Kalvariji!

 NA VELIKO SOBOTO se bomo spominjali Jezusovega pokopa . To bo dan celodnevnega češčenja Jezusa v božjem grobu, kamor smo ga ponesli na veliki petek. Zgodaj zjutraj duhovniki blagoslavljamo velikonočni ogenj, ki ga mladi ponesejo po domovih (pri nas ob 6.30. uri). V cerkvi se bodo vrstile molitvene ure pred božjim grobom, ki se jih boste udeležili verniki po različnih skupinah, po razporedu, ki ga najdete v teh Oznanilih.  Pri nas v Sloveniji je na ta dan še posebej znan blagoslov velikonočnih jedil, ki ga poznajo tudi v pravoslavnih cerkvah. Tudi evangeličani ga poznajo.

 Velika noč se začne z obredi pri velikosobotni velikonočni vigiliji (pri nas ob 20. uri). Pri vigiliji imajo poseben pomen blagoslov ognja, hvalnica velikonočni sveči, ki predstavlja vstalega Kristusa in obnovitev krstnih obljub.

 VELIKONOČNA NEDELJA je vsa v znamenju veselja in radosti. Po vseh naših župnijah se bodo zjutraj vrstile velikonočne procesije, začele pa se bodo v cerkvi s trikratno »velikonočno alelujo«, ki jo bo zapel duhovnik pred božjim grobom. Naša procesija bo šla po že ustaljeni poti skozi našo vas Smlednik. Letos nam je izkazana posebna čast, saj bo procesijo vodil naš pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik. Po njej bosta oba z g.župnikom somaševala. Gospod škof bo maševal tudi pri sv. maši ob 10. uri. Pri obeh svetih mašah bo OFER ZA POTREBE CERKVE.

MOLITVENE URE PRE BOŽJIM GROBOM NA VELIKO SOBOTO:

8.00:     ŽEJE

9.00:     ZBILJE – osrednji del vasi

10.00:   VALBURGA – od štev. 1 do 50

11.00:   MOLITVENA URA ZA OTROKE

12.00:   VALBURGA – od štev. 51 dalje in SMLEDNIK

13.00:   HRAŠE – od štev. 1 do 35

14.00:   BIRMANCI IN BIRMANKE

15.00:   DRAGOČAJNA IN MOŠE  - od štev. 1 do 20

16.00:   MOŠE – od štev. 21 dalje

17.00:   ŽUPNIJSKI PASTORALNI SVET

18.00:   HRAŠE  - od štev. 36 dalje

 

BLAGOSLOVI  JEDIL:

13.00:    ZBILJE (v zbiljski cerkvi)

13.30:    MOŠE – DRAGOČAJNA (v cerkvi v Mošah)

14.00:    VALBURGA (v cerkvi v Valburgi)

14.30:    HRAŠE (na dvorišču pri Malovrhovih)

17.00:    SMLEDNIK (v župnijski cerkvi)

BLAGOSLOV VELIKONOČNEGA OGNJA ZJUTRAJ bo ob 6.30. uri pred cerkvijo.  Za velikonočni ogenj (zjutraj in zvečer) poskrbijo mladi!

MINISTRANTI  boste imeli obvezne vaje:

-v četrtek (13.4.): ob 18.00

-v petek (14.4.):    ob 17.30

-v soboto (15.4.):  ob 18.30

  Srečanje skupine »pogovor za dušo« bo v torek 11.4. po sveti maši.

  ČIŠČENJE CERKVE:  v sredo (12.4.): ob 15.00 Vabljeni ste vsi župljani!!

Župnik g.Tomaž vam s sodelavci v Župnijskem pastoralnem svetu želi bogato duhovno doživet veliki teden. Obenem vas vabimo, da se v tem tednu redno udeležujete bogoslužja. Naj bo ves ta teden v znamenju naše hvaležnosti Gospodu Jezusu, ki je za nas daroval svoje življenje.

SOBOTA

8.4.

18: +mama Frančiška in Slavka Zore

CVETNA N.

9.4.

7: za žive in umrle župljane

9: +Jože Potočnik obletna

17: po namenu

ob .7. in 9. uri blagoslov butaric in zelenja

ob 17: spovedovanje

PONED.

10.4.

18: +Lojze Vengust

TOREK

11.4.

18: Jakob Jarc

SREDA

12.4.

7: za zdravje

ob 15: čiščenje cerkve – vabljeni vsi župljani!

vel.četrtek

13.4.

19: +Anica Ločniškar iz Smled.

ob 9:v stolnici »krizmena m)

ob 19: sv. maša doma, po

    njej molitvena ura

vel. petek

14.4

-

ob 15: križev pot na Kalvariji

ob 19: obredi vel. petka, po njih molitvena ura

vel. sobota

15.4.

20: +Tončka Strojan

ob 6.30: jutranji blagoslov ognja, molitvene ure, blag.jedil, 20: vel.vigilija

velika noč

16.4.

6.30: za žive in umrle župljane

10: +Radoslav in Frančiška Mrjasec

ob 6.30: vstajenje s procesijo in slov. sv. mašo