Križev pot - KALVARIJA

Križev pot Smlednik

Prihajajoči dogodki
Čet, 30 Jan 2020 ob 19:30

Molitvena skupina

Iskalnik
 

5. POSTNA – TIHA NEDELJA

 
 

2.4.2017      LETO: XXIII         ŠTEVILKA:  14

  GODOVI TEDNA: jutri sv. Rihard, škof, v torek sv. Izidor Seviljski, škof, v sredo sv. Vincencij Ferrer, duhovnik, v četrtek sv. Irenej iz Srema, škof, mučenec, v petek sv. Janez Krstnik de la Salle, duhovnik, v soboto sv. Maksim in Timotej, mučenca, nedelja bo 6. postna, cvetna nedelja.

  Velikonočni prazniki se naglo bližajo, danes smo vstopili že v 5. postni teden. Že starodavno ime današnje nedelje je »tiha nedelja«. Zanjo je značilno, da se en dan prej po sveti maši ali pred večernicami (kjer jih imajo) zagrnejo vse oltarne slike, zlasti tiste, na katerih je slika Jezusa, v vijolične zavese. Cerkev podobe zakriva, ker s tem želi poudariti, da je samo trpljenje našega Gospoda Jezusa Kristusa moglo rešiti človeštvo krivde in ga odrešiti. Od današnje nedelje do velikega petka je glavna misel bogoslužja prav Kristusovo trpljenje.

  Danes teden, na cvetno nedeljo popoldan ob 17. uri, bo v naši cerkvi spokorno bogoslužje s spovedovanjem. Vmes bo sv. križev pot in sv. maša. Spet vam bo na voljo pet duhovnikov, pri katerih boste lahko opravili velikonočno spoved. Pred spovedjo si je potrebno izprašati vest, kaj je bilo v našem življenju v neskladju z Božjo voljo. Nekaj predlogov za spraševanje vesti:

-koliko časa nisem bil pri spovedi? Sem namenoma zamolčal kak težak greh? Sem opravil pokoro, ki mi je bila naložena?

-kakšna je bila moja vera? Sem jo krepil z redno molitvijo? Sem bil redno pri nedeljski (sobotni) sv. maši? Sem pri njej res sodeloval, ali pa je bil moj prihod čista »rutina«?

-sem preklinjal, morda celo Boga, Marijo? Sem se kaj zaobljubil, pa zaobljube nisem držal?

-sem bil vraževeren, sem navezan na denar, užitkarstvo?

-sem v družini do staršev, otrok, do sozakonca pozoren, jim dajem s svojim življenjem ali govorjenjem pohujšanje?

-sem pripravljen na spravo in odpuščanje iz ljubezni do Kristusa, ali imam v srcu željo po maščevanju?

-sem sebičen? Ali sploh kdaj napravim drugemu kaj dobrega?

-sem govoril o bližnjem lažnive reči?

-sem morda nagovarjal k splavu ali ga izvršil?

-se trudim za krepost čistosti, v mislih, besedah in dejanjih?

-sem ošaben in nadut?

  Vsak človek je grešnik, Jezus je zato trpel za nas, da nas je odrešil naših grehov, vendar moramo tudi mi napraviti korak proti njemu, kar pomeni, da se kesamo in gremo k sveti spovedi. Duhovni občutek po dobro opravljeni spovedi je res »božanski«. Mir srca, ki ga Bog podeli, je največji dar človeku, večjega ni!

  V nedeljo (cvetna) bo blagoslov oljk in butaric pri obeh sv. mašah. Slovesen blagoslov bo ob 9. uri pred cerkvijo. Blagoslov bo tudi pri sobotni sv. maši.

  Od današnje nedelje do sobote (8.4.) bo na valovih Radia Ognjišče potekal RADIJSKI MISIJON. Vsak dan bodo posredovani govori in bogoslužja. V petek (7.4.) bo spovedni dan. Za našo dekanijo bo za spoved poskrbljeno od 7. do 18. ure v Cerkljah. Kdor ne bo mogel priti k spovedi na cvetno nedeljo k nam, naj se odloči in gre v Cerklje. Vsekakor pa praznovanja velike noči ne sme bit brez dobro opravljene sv. spovedi.

  V torek bo še zadnji postni govor: »Vaše telo je tempelj Svetega Duha«

  KARITAS: V sredo (5.4.) se dobimo ob 17. uri v prostorih Karitas-a, kjer bomo izdelovali velikonočni žegenj za vse oskrbovance doma starejših v Medvodah, ter imeli redno mesečno srečanje.

  Teden, v katerega danes vstopamo je prvi v mesecu aprilu. Ne pozabimo na pobožnosti prvega četrtka (molitve in prošnje za nove duhovne poklice in svetost duhovnikov), prvega petka (obnovitev posvetitve Srcu Jezusovemu) in prve sobote (obnovitev posvetitve Marijinemu brezmadežnemu Srcu). V petek dopoldan bom obiskoval ostarele po domovih.

  MOLITVENI NAMEN: »za našo župnijo, da bi se vsi verni dobro duhovno pripravili na velikonočne praznike«.

SOBOTA

1.4.

18: +starši Košir in Anton Pavlič

5. POST.N.

2.4.

7: za žive in umrle župljane

9: +Alojz Žavbi

začetek Radijskega Misijona

PONED.

3.4.

18: za zdravje v čast Lurški MB

TOREK

4.4.

18: v čast Sv. Duhu

SREDA

5.4.

7: za zdravje

Karitas – mesečno srečanje in izdelovanje velikonoč. žegna za ostarele v domu

ČETRTEK

6.4.

18: +Gregor Logar

PETEK

7.4.

18: +Miha Debeljak

obisk g.župnika na domovih ostarelih

spovedni dan v Cerkljah

SOBOTA

8.4.

18: +mama Frančiška in Slavka Zore

CVETNA N.

9.4.

7: za žive in umrle župljane

9: +Jože Potočnik, obletna

17: po namenu

blagoslovi zelenja in butaric

17: spovedovanje in sv. maša