Križev pot - KALVARIJA

Križev pot Smlednik

Prihajajoči dogodki
Čet, 24 Okt 2019 ob 19:30

Molitvena skupina

Iskalnik
 

3. POSTNA NEDELJA

 
 

19.3.2017   LETO: XXIII    ŠTEVILKA:  12

 GODOVI TEDNA: v ponedeljek sv. Klavdija, mučenka, v torek sv. Serapion, škof, mučenec, v sredo sv. Lea, spokornica, v četrtek sv. Alfonz Turibij iz Mongroveja, škof, v petek sv. Katarina Švedska, v soboto slovesni praznik Gospodovega oznanjenja, nedelja bo 4. postna.

 Današnja nedelja je papeška nedelja, spomin na izvolitev sedanjega svetega očeta Frančiška za rimskega škofa in naslednika apostola Petra.

Njegovo rojstno ime je Jorge Mario Bergoglio, rojen je bil 17. decembra 1936 v Buenos Airesu v družini priseljencev z italijanskimi koreninami. Njegova prva poklicna izbira sicer ni bil duhovniški poklic, saj je diplomiral s področja kemijske tehnologije. Bil je ljubitelj nogometa in rad je plesal tango, a se je nato odločil za duhovništvo in se vpisal na semenišče v Villa Devoto. Leta 1958 je vstopil v jezuitski red. 13. decembra 1969 je prejel duhovniško posvečenje, 27. junija 1997 pa škofovsko posvečenje . 3. junija 1997 je bili imenovan za nadškofa pomočnika in 28. februarja 1998 je nasledil nadškofovo mesto. Frančiškov naslednik na tem mestu je postal njegov bivši pomožni škof v Buenos Airesu, Mario Aurelio Poli.

 21. februarja 2001 ga je papež Janez Pavel II. povzdignil v kardinala .  Bergoglio je Slovenijo obiskal dvakrat, ko je prišel drugič, je obiskal Bled in baziliko  Marije Pomagaj na Brezjah. 13. marca 2013 je bil v petem krogu konklava izvoljen za papeža in si izbral ime Frančišek. Je prvi papež iz Latinske Amerike in s tem tudi prvi neevropski papež v novem veku. Zadnji papež zunaj Evrope je bil iz Azije, in sicer Sirec, papež Gregor III.

  Nekateri ne vedo, čemu se je rimski škof hotel imenovati Frančišek. Novoizvoljeni papež je sam povedal: » Med volitvami je bil poleg mene zaslužni nadškof Sao Paola in tudi zaslužni prefekt kongregacije za duhovnike, kardinal Claudio Hummes, moj veliki prijatelj. Ko je zadeva postajala malo bolj nevarna, me je on opogumljal. Ko so pa glasovi presegli dve tretjine, je sledilo ploskanje, ker je bil izvoljen papež. On me je objel, poljubil in mi dejal: 'Ne pozabi na reveže!' In ta beseda se mi je vtisnila v srce: reveži, reveži! Takoj nato sem v zvezi z reveži pomislil na Frančiška Asiškega. Potem sem pomislil na vojne, Frančišek je bil človek miru, uboštva, človek, ki ljubi in varuje stvarstvo.« Papež Frančišek je bil že kot škof znan po človekoljubnem delu in pomoči revnim. Kljub temu svojih pridig običajno ne posveča socialni pravičnosti, ampak poudarja pomen duhovnosti. Verjame, da bo pravilno razumevanje Božjega nauka pripomoglo, da bodo ljudje bolje razumeli revščino in aktivno sodelovali pri dobrodelnosti. Vse to pa je zaobseženo v bistvu delovanja Cerkve. Cerkev se mora znebiti navlake stoletij in spet najti svoje mesto, ne med bogataši tega sveta, ampak med reveži in pomoči potrebnimi. -   Podprimo svetega očeta Frančiška z molitvijo, da bi se njegovi plemeniti cilji prenove Cerkve v to smer, mogli s pomočjo Svetega Duha, uresničiti v vsej polnosti.

  Teden, ki ga danes začenjamo, bo TEDEN DRUŽINE. Letos so v središče Tedna družine postavljeni moški. Možje, vabljeni, da prevzamete pobudo in v tem tednu vsak dan vi poskrbite in doma skupaj zmolite eno desetko rožnega venca ali običajno večerno molitev. Pri vseh nedeljskih svetih mašah 2. postne nedelje bo blagoslov vseh moških, da bi po zgledu sv. Jožefa, ustvarjali v domačem okolju vzdušje vere in življenja po moralnih vrednotah.

  KUD Smlednik vabi : v petek, 24.3.2017 bo ob 19. uri v Kulturnem domu prireditev ob Materinskem dnevu, poln glasbe in igre. Vsi ste lepo vabljeni, še posebej pa mame, babice in tete.

  V soboto bomo praznovali slovesni praznik Gospodovega oznanjenja. Sveta maša bo sicer samo ena (večerna), mašni obrazec bo pri njej od praznika.

  Jutri, v ponedeljek, vabim na sestanek starše naših prvoobhajancev. Začetek bo po sv. maši (ob 18.30).

  MOLITVENI NAMEN: »Za naše može, da bi bili ohranitelji vere in morale v svojih družinah.«

SOBOTA

18.3.

18: +Julij in Marija Levpušček

3. POST.N.

19.3.

7: za žive in umrle župljane

9: +Janez in Angela Jeraj

začetek Tedna družine

PONED.

20.3.

18: +Jožefa Jarc

18.30: sestanek za starše prvoobhajancev

TOREK

21.3.

18: +Marija Potočnik

SREDA

22.3.

7: +Janez Rous

ČETRTEK

23.3.

18: +Mirko Gantar, obletna

PETEK

24.3.

18: +Klemen Eržen

križev pot

SOBOTA

25.3.

18: +Janez Barle

4. POST.N.

26.3.

7: za žive in umrle župljane

9: +Franc Jenko iz Zbilj

križev pot

konec Tedna družine