Križev pot - KALVARIJA

Križev pot Smlednik

Prihajajoči dogodki
Čet, 24 Okt 2019 ob 19:30

Molitvena skupina

Iskalnik
 

2. POSTNA NEDELJA

 
 

12.3.2017   LETO: XXIII     ŠTEVILKA: 11

 GODOVI TEDNA: v ponedeljek sv. Kristina, mučenka, v torek sv. Matilda, kraljica, v sredo sv. Ludovika de Marillac, redovnica, v četrtek sv. Hilarij Oglejski, škof, v petek sv. Patrik, škof, v soboto sv. Ciril Jeruzalemski, liturgično praznovanje praznika sv. Jožefa, nedelja bo 3. postna, papeška nedelja.

  Jutri bo po sveti maši marčeva seja Župnijskega pastoralnega sveta.

  V torek po sveti maši bo redno srečanje skupine s pogovorom za dušo. Srečanje bo v prostorih Karitas-a. Kot vedno tudi tokrat prav lepo povabljeni, da skupaj preživite prijeten večer.

  V torek bo imel g. Anton Rojc postni govor s temo: »VZPONI IN PADCI ČLOVEKA«. Lepo vabimo, da prihajate k postnim govorom v čim večjem številu!

  V nedeljo, danes teden, bo god sv. Jožefa, Jezusovega rednika in moža Device Marije, toda zaradi postne nedelje bo liturgično praznovanje godu že dan prej, v soboto. Kolikor je zanesljivo znanega o sv. Jožefu, je zapisano v evangelijih po Mateju in Luku. Genealogija obeh evangelijev ga uvršča med potomstvo kralja Davida. Čeprav je bil kraljevskega rodu, Jožef ni bil bogat, kar je razvidno iz daru samo »dveh grlic ali dveh golobov« ob Jezusovem  darovanju v templju. Jožefova družina je izvirala iz Betlehema v Judeji, vendar se je on preselil v Nazaret v Galileji, kjer je opravljal tesarsko obrt. Jožef se v evangelijih zadnjič omenja ob Jezusovem obisku templja v starosti približno 12 let. Predvidevamo, da je Jožef umrl že pred začetkom Jezusovega javnega delovanja. Ostale zgodbe z njegovo  osebnostjo nimajo realne zgodovinske osnove in so bile ustvarjenje z namenom zadovoljiti ljudsko radovednost o podrobnostih iz njegovega življenja. Evangelija nam kljub skopim podatkom rišeta sorazmerno jasno podobo o Jožefovi osebnosti. Bil je zvest in potrpežljiv mož, pokoren Božji volji glede njegovega življenjskega načrta, ob čemer je sprejel tudi vse spremljajoče težave. Evangelist Matej ga imenuje »pravičen«, saj je dojel načrt, ki ga je imel Bog z Marijo in se zavestno vključil vanj tako, da je sprejel, zaščitil in poskrbel za svojo družino. Jožef je zavetnik umirajočih, saj je ob predpostavki, da je umrl pred začetkom Jezusovega javnega delovanja, umrl v družbi Jezusa in Marije, kar za kristjane predstavlja idealen način, kako zapustiti zemeljsko življenje. Jožef ima še vrsto drugih zaščitniških naslovov: zavetnik očetov, delavcev in krščanskih družin. Leta 1870 je papež Pij IX. Sv. Jožefa uradno razglasil za zavetnika vesoljne Cerkve, s čimer je izpostavil njegovo vlogo podpornika, zaščitnika in vodnika Svete družine, ki se je razširila na celotno Cerkev. Ob tej priložnosti je določil 19.marec za njegov godovni dan. God sv. Jožefa je v Cerkvi na Slovenskem slovesni praznik, saj je sv. Jožef zavetnik slovenskih dežel in zavetnik novomeške škofije.

  CERKEV IN VEROUČNE PROSTORE ČISTIJO: Smlednik, štev. 47 do 60.

  MOLITVENI NAMEN: » za svetega očeta Frančiška, za njegovo zdravje in obilno božjo podporo pri njegovem izvrševanju najvišje službe v Cerkvi.«

SOBOTA

11.3.

18: +Štefan Čebašek

14: križev pot na Kalvariji

2.POST.NED.

12.3.

7: za žive in umrle župljane

9: + Julij in Marija Levpušček

PONED.

13.3.

18: +Slavka Zor, obletna

seja ŽPS

TOREK

14.3.

18: +Tončka Strojan, 7.dan

postni govor

srečanje skupine »pogovor za dušo«

SREDA

15.3.

7: za zdravje

ČETRTEK

16.3.

17 (Zbilje): +Janez Šetina, 7. dan

18: +Slava Medved

PETEK

17.3.

18: +Ivan Furlan in starši Božič

19: križev pot na Kalvariji –v cerkvi po sv. maši

SOBOTA

18.3.

18: +Franc Jenko iz Smlednika

                         obletna

bogoslužno praznovanje praznika sv. Jožefa

3.POST.NED.

19.3.

7: za žive in umrle župljane

9: +Janez in Angela Jeraj

papeška nedelja