Križev pot - KALVARIJA

Križev pot Smlednik

Prihajajoči dogodki
Čet, 24 Okt 2019 ob 19:30

Molitvena skupina

Iskalnik
 

8. NEDELJA MED LETOM

 
 

26.2.2017          LETO: XXIII               ŠTEVILKA:  9

 GODOVI TEDNA: v ponedeljek sv. Gabrijel ŽMB, v torek sv. Roman, opat, v sredo pepelnica, začetek 40 dnevnega postnega časa, v četrtek sv. Neža Praška, v petek sv. Kunigunda, v soboto sv. Kazimir, nedelja bo 1. postna.

 Samo še dva dneva sta pred nami do pepelnice, začetka postnega časa. Vsi kristjani vemo, da nam je postni čas dan kot Božje darilo, da gremo spet vase in ob spoznanju svoje grešnosti naredimo nove korake v »pravo smer«, v smer bolj evangeljskega človeka.

 Na pepelnično sredo se po cerkvah vsako leto opravlja obred pepeljenja. Duhovnik verniku na glavo simbolično posuje blagoslovljen pepel, s čimer se navzven pokaže notranja razpoložljivost vernika za spreobrnjenje oziroma poboljšanje življenja. Mašna oblačila bodo v postnem času vijolične barve, ki predstavlja duha spokornosti. – Pepel je znamenje minljivosti, smrti, pa tudi človekove krhkosti, saj se vsak od nas po smrti spremeni v prah in pepel. Pepel pa je tudi znamenje pokore in prenovitve. Kakor ogenj snov prenovi v pepel, tako naj bi se tudi človek s pokoro prerodil v novega človeka. Ko mašnik pri obredu pepeljenja s pepelom na čelo začrta znamenje križa in izreče besede: »Pomni človek, da si prah in da se v prah povrneš«, napoveduje konec zemeljskega življenja. Vse sčasoma postane pepel, tako veliko in pomembno, kot tudi majhno in nevredno.

 V postnem času se bomo pripravljali na naš največji praznik,na veliko noč. V tem času bomo več premišljevali o pomenu Jezusovega trpljenja in njegove smrti na križu, ter o njegovi velikonočni zmagi življenja nad smrtjo. Skušali bomo ponovno vzpostaviti osebno povezanost z Bogom v

molitvi, s prejemanjem zakramentov, z dobrimi deli in tudi z odpovedjo določenim razvadam. Strogi post je v tem času dvakrat: na pepelnico in na veliki petek. Na oba dneva nam Cerkev zapoveduje, da se smemo samo enkrat do sitega najesti in da ne smemo zaužiti mesne hrane (razen rib, mehkužcev). Strogi post veže od izpolnjenega 18. leta, do začetka 60. leta. Samo zdržek od mesnih jedi je na vse petke v letu. Zunaj postnega časa smemo zdržek od mesnih jedi zamenjati s kakim drugim dobrim delom. Zdržek od mesnih jedi veže vernike od izpolnjenega 14. leta. Kadar je praznik (cerkveni ali državni) na petek, ali je kakšna slovesnost v družini (poroka, krst, pogreb …), post in zdržek odpadeta.

  Ta teden zaradi šolskih počitnic ne bo verouka.

  POZOR!  Verouk za 4., 2. in 1. razred bo dvakrat namesto v torek v sredo,  8.3. in 15.3., ob istih urah kot ob torkih!!!

  SLOVENSKA KARITAS  je tudi letos pripravila tri povabila za postni čas in sicer postno spodbudo »40 dni brez alkohola«, dobrodelno akcijo »Ne pozabimo« in spodbudo »Poglobimo postni čas«. Tiskana gradiva v zvezi s tem lahko vzamete zadaj, imate jih na polici za klopmi.

  Pri nas bomo tudi letos imeli molitev križevega pota ob petkih: v cerkvi po sv. maši, ki bo ob 18. uri in na Kalvariji ob 19.00, ob nedeljah pa na Kalvariji ob 14. uri.

RAZPORED MOLITVE KRIŽEVEGA POTA OB NEDELJAH NA KALVARIJI:

5.3.

ŽUPNIJSKI PASTORALNI SVET

12.3.

ZAKONSKA SKUPINA IN PEVCI

19.3.

BIRMANCI (1. del skupin)

26.3.

BIRMANCI (2. del skupin)

2.4.

MOLITVENA SKUPINA IN BRALCI BOŽJE BESEDE

9.4.

KARITAS IN SKUPINA »POGOVOR ZA DUŠO«

V primeru slabega vremena (dežja) bo križev pot v cerkvi, prav tako ob 14. uri.

  Ta teden (prvi v mesecu marcu) bom bolne in ostarele na domovih izjemoma obiskal že v četrtek dopoldan!

  CERKEV INVEROUČNE PROSTORE ČISTIO: Smlednik , štev. 16 do 46.

  MOLITVENI NAMEN: »Da bi v postnem času izboljšali svojo duhovno podobo«.

SOBOTA

 25.2.

18: +družina Cvek

8. N.N.

26.2.

7: za žive in umrle župljane

9: po namenu

PONED.

27.2.

18: +Slava Medved

TOREK

28.2.

18: +Jože Gašperšič

SREDA

1.3.

18: +Tine in Ivana Govekar

pepelnica

ČETRTEK

2.3.

18: po namenu darovalca

PETEK

3.3.

18: +Frančiška Babnik in st. Šiler

sv. križev pot

(v cerkvi po sv. maši  in na Kalvariji ob 19. uri)

SOBOTA

4.3.

18: +Danica in Alojz Mali

1.POST.N.

5.3.

7: za žive in umrle župljane

9: +Karolina Gašperšič, obletna

14: sv. križev pot na Kalvariji