Križev pot - KALVARIJA

Križev pot Smlednik

Prihajajoči dogodki
Ni dogodkov
Iskalnik
 

4. POSTNA NEDELJA

 
 

10.3.2013                       LETO:XX               ŠTEVILKA: 10

 GODOVI TEDNA: v ponedeljek sv. Benedikt, škof, v torek sv. Inocenc I., papež, v sredo sv. Evfrazija, mučenka, v četrtek sv. Matilda, kraljica, v petek sv. Klemen Marija Dvoržak, v soboto sv. Herbert, škof, nedelja bo 5. postna, tiha nedelja.

 Velikonočni prazniki se naglo bližajo, zato se ponovno vprašajmo, koliko duhovne energije smo v letošnjem postu vložili v lastno spreobrnjenje in poglobitev svoje vere. Še vedno imamo čas, da »odrinemo na globoko«. Ne smemo se zadovoljiti z nerešenimi zamerami, ki morda kalijo naš notranji mir in naše medsebojne odnose. Na področju medsebojnih odnosov moramo sploh videti našo prvo »bojno črto« v borbi proti lastnemu napuhu. Če že ne moremo ničesar storiti, da bi se nasprotovanje končalo (tako mislimo), prosimo Svetega Duha, naj nam da notranje moči in modrosti, da bomo vendarle stopili na tem področju korak naprej. Če se dva kristjana, ko se srečata, obrneta stran in se nočeta niti pozdraviti, to gotovo ni dobro znamenje za njuno vero. Morda so včasih res težke zamere zaradi krivice, ki jo je nekdo drugemu storil. Tudi v takem primeru se skušajmo temu človeku približati, ga pogledati in morda prikimati v pozdrav. Ni mesec od tega, ko mi je neka bolna in ostarela mama povedala veselo novico, da je prišla k njej po dolgih letih nesporazumov soseda in jo prosila, da prenehata z nasprotovanjem. Verjetno je ta korak napravila, ker se je bala, da njena soseda ne bo umrla, ne da bi si segli v roke. To je bilo res krščansko dejanje, ki priča, da je kaj takega mogoče. Ko se človek poniža, je Božja nagrada neizbežna. Jezus pravi: »Mir vam zapuščam, svoj mir vam dajem. Ne dajem vam ga, kakor ga daje svet« (Jn 14,27). Če je le mogoče, skušajmo izgladiti razne nesporazume, tako bo naše veselje ob veliki noči še posebej veliko.

 Naši birmanci so že v fazi neposredne priprave na birmo, ki bo v nedeljo,

21. aprila 2013. Birmoval bo generalni vikar prelat Anton Markelj. Čas je že, da si vsak birmanec(ka) poišče botra. Naj vas spet spomnim, da je boter v bistvu  svojemu birmancu(ki) »inštruktor za vero«. Boter mora imeti najprej vse zakramente, sv. krst, sv. birmo in če živi v življenjski skupnosti, mora biti cerkveno poročen. Poleg tega naj bo boter ali botra praktičen kristjan, ki spoštuje nedelje in hodi k nedeljski sveti maši. Lepo prosim, da starši to vzamete na znanje (saj nisem zapisal nič novega) in izberete botra, ki bo imel vse naštete potrebne pogoje.

 Opažamo, da se birmanci ne udeležujejo molitve križevega pota na Kalvariji. Samo še dve nedelji bo molitev na Kalvariji, na cvetno nedeljo pa v cerkvi. Od danes dalje bo udeležba pri križevem potu za birmance obvezna! Svojo prisotnost bodo dokazali pri verouku s potrdilom, ki ga bodo po križevem potu dobili (na licu mesta)

 Marčevsko srečanje s pogovorom za dušo bo v torek, 12. marca po sveti maši. Tokrat bo tema »Ženski prazniki in njihov pomen«. Člani skupine se veselijo srečanja in vabijo tudi druge, ki še niste v tej skupini, da skupaj preživite lep večer ob druženju in pogovoru.

 Animatorji vabimo vse mlade, ki bi želeli letos sodelovati na oratoriju, da se nam v petek, 15. marca ob 20. uri pridružijo na uvodnem sestanku, ki bo v Kulturnem domu.

 CERKEV IN VEROUČNE PROSTORE ČISTIJO: Zbilje, štev. 32 do 52.

 MOLITVENI NAMEN: »Za vse duhovnike in redovnike, da bi bili zvesti svojemu poklicu«

SOBOTA

9.3.

18: + Franc Vehovec, obletna

4.POST.N.

10.3.

7: za žive in umrle župljane

9: +Ivan Furlan in druž.Božič

ob14: križev pot

PONED.

11.3.

18: +Slavka Zore, obletna

TOREK

12.3.

18: +Miran Krajnc

»pogovor za dušo«

SREDA

13.3.

7: +Martina Podgoršek

ČETRT.

14.3.

18: +Viljem Šinko

PETEK

15.3.

18: +Franc Jenko iz Smled.

-Križev pot po sv.maši

- ob 20: sestanek z animatorji za Oratorij

SOBOTA

16.3.

18: +Radoslav Mrjasec

5.POST.N.

17.3.

7: za žive in umrle župljane

9: +Janez Barle, obletna

ob14: križev pot