Križev pot - KALVARIJA

Križev pot Smlednik

Prihajajoči dogodki
Ni dogodkov
Iskalnik
 

1. POSTNA NEDELJA

 
 

17.2.2013                  LETO: XX              ŠTEVILKA: 7

 GODOVI TEDNA: v ponedeljek sv. Frančišek Regis Clet, duhovnik, mučenec, v torek sv. Konrad iz Piacenze, spokornik, v sredo sv. Sadot in perzijski mučenci, v četrtek sv. Peter Damiani, škof, cerkveni učitelj, v petek Sedež apostola Petra, v soboto sv. Polikarp, škof, mučenec, nedelja bo 2. postna, god apostola Matija.

 V preteklem tednu nas je močno presenetila vest, da se bo sveti oče Benedikt XVI. 28. februarja odpovedal papeški službi. Pri mnogih ljudeh je ta odločitev svetega očeta naletela na začudenje, kar ni nič nenavadnega, saj se to ni zgodilo v Cerkvi že 600 let. Vendar je v zakoniku cerkvenega prava (Kanon 332, p.2) ta možnost, da se papež odpove svoji službi dopuščena. Že mnogi vidni ljudje, tako iz cerkvenega področja kot svetni, so v zvezi s tem povedali svoja mnenja. Kardinal Rode je rekel, da je s tem dejanjem sveti oče Benedikt XVI. izkazal svojo veliko ponižnost in nenavezanost na oblast. Vemo, da je oblast papeža tako rekoč najvišja na zemlji. Tudi državniki, ki niso kristjani se zavedajo, da je njegov moralni vpliv odločujoč za moralno življenje vseh ljudi in držav na svetu. Sveti oče se bo po odstopu posvetil molitvi in kontemplaciji, bival bo v Vatikanu v samostanu kontemplativnega reda. Od 28. t.m. do izvolitve novega papeža bo papeški sedež izpraznjen, samo redne zadeve bo urejeval kardinal, ki ima to dolžnost po svoji službi. V petek bomo praznovali praznik Sedež apostola Petra. Letos se bomo bolj zavedali, kako potrebno je, da zlasti v teh dneh veliko molimo v čast Svetemu Duhu, da bi dobili res svetega in modrega svetega očeta, podobnega sedanjemu in prejšnjemu, blaženemu Janezu Pavlu II..

 Ob torkih bomo imeli v postnem času pri večerni sv. maši gosta, ki bo imel postne nagovore. Gost bo nam že znani g.kanonik Anton Rojc, ki nas je s svojimi dobrimi nagovori pripravljal na veliko noč že predlani.

Teme govorov bodo v skladu z letošnjim letom vere: VERA V RAZNIH ODTENKIH ŽIVLJENJA:

19. februarja 2013: VERA V ŽIVLJENJU OTROKA (»Vi torej molite takole.. Mt 6,9)

26. februarja: VERA IN MLAD ČLOVEK  (»Vi vsi ste pa bratje« Mt 23,8)

5. marca: VERA V MEDČLOVEŠKIH ODNOSIH (»Gospod, kolikokrat naj odpustim …Mt 18,21)

12. marca: VERA V ŽIVLJENJU BOLNIKA  (»Vidi, ozdravel si, ne greši več…Jan 5,14)

19. marca: VERA V NAŠIH DRUŽINAH  (»Jezus je napredoval v modrosti … Lk 2,52)

 V ponedeljek zvečer ob 19. uri (ne takoj po sv. maši!!) bo SESTANEK ZA STARŠE BIRMANCEV. S katehetom Nejcem prosiva, naj pride na sestanek zagotovo vsaj eden od staršev!

 V torek po sveti maši bo FEBRUARSKA SEJA ŽUPNIJSKEGA PASTORALNEGA SVETA. Imamo nekaj članov, ki sploh nikoli ne pridejo na sejo. Po statutu župnijskih svetov se člana, ki trikrat ni opravičil svojega izostanka, črta iz seznama članov. Želim, da ne bi bilo potrebno tega pri nikomur napraviti. Res pa je, da ureditev župnijskih svetov ne predvideva »častnih članov«, ki so to samo na papirju. Prosim za razumevanje!

 POSTNA POSTAVA je bila objavljena že v Družini. Na kratko:  Zdržek mesa je na vse postne petke. Na pepelnico in veliki petek je strogi post  (zdržek mesnih jedi in samo enkrat ta dan se smemo do sitega najesti). Če v družini praznujemo družinski praznik (god, rojstni dan), zdržek od mesnih jedi odpade. Isto velja tudi na velike državne praznike. Prav je, da se na pepelnico ali veliki petek ne praznuje osebnih ali družinskih praznikov. Tudi za tiste, ki ste odvisni od prehrane v menzah, veljajo olajšave od zdržka mesnih jedi. Strogi post veže od izpolnjenega 18. leta do začetka 60. leta. Zdržek od mesnih jedi pa od izpolnjenega 14.leta.

 OBVESTILO KARITAS: V postnem času svetujemo in vas prosimo, da se v čim večjem številu odločite za Karitasovo postno akcijo »40 DNI BREZ ALKOHOLA«. Tudi ob petkih žrtvujmo naše pritrgovanje v jedi za kakšen dober namen, morda za blagor naše domovine. To je v času zmede, ki ga doživljamo, še kako potrebno.

 MOLITVENI NAMEN: » za naše birmance, da bi ohranili sveto vero«

 Današnji križev pot ob 14. uri bo zaradi nevarne, s snegom in ledom obdane nabrežine, v cerkvi.

SOBOTA

16.2.

18: +Jože Tršan, obletna

1.POST.N.

17.2.

7: za žive in umrle župljane

9: +Janez Šetina

Križev pot

PONED.

18.2.

18: +Rudi Vrtačnik

19: Sestanek za starše birmancev

TOREK

19.2.

18: +starši in bratje Košir

18:postni govor

18.30: seja župnijskega past. sveta

SREDA

20.2.

7: za zdravje

ČETRT.

21.2.

18: +starši in brat Šket

PETEK

22.2.

18: +Ferdo Smogavec

Križev pot

SOBOTA

23.2.

+Alojz in Danica Mali

2.POST.N.

24.2.

7: za žive in umrle župljane

9: +Pavla Rozman, obletna