Križev pot - KALVARIJA

Križev pot Smlednik

Prihajajoči dogodki
Ni dogodkov
Iskalnik
 

5. NAVADNA NEDELJA

 
 

10.2.2013                      LETO: XX                  ŠTEVILKA: 6

 

 GODOVI TEDNA: v ponedeljek Lurška Mati Božja, v torek sv. Evlalija, mučenka, v sredo Pepelnica, začetek 40 dnevnega postnega časa, v četrtek sv.Valentin, duhovnik, mučenec, v petek sv. Klavdij, redovnik, v soboto sv. Julijana Koprska, mučenka, nedelja bo 1. postna.

 Na jutrišnji Marijin praznik bomo praznovali svetovni dan bolnikov. V vesoljni Cerkvi  se bomo spomnili, da med nami živijo in trpijo svoje trpljenje naši preizkušani bratje in sestre. Ta dan je povezan s praznikom Lurške Matere Božje, saj je Lurd nedvomno največje svetovno središče, kjer se vsako leto zbira na tisoče bolnikov iz vseh dežel sveta, da prosijo Božjo Mater Marijo za milost ozdravljenja. Čeprav število čudežev  fizičnega ozdravljenja bolezni ni zelo veliko, pa večina bolnikov,  ki se vrnejo z romanja v Lurd pa prejmejo milost, da drugače, bolj duhovno gledajo na svoje preizkušnje in trpljenje. Velik vtis nanje napravi občutje, da so člani velike svetovne skupnosti bolnikov, ki v živi veri svoje bolezni prenašajo v dobro mnogoštevilnih namenov svete Cerkve. Vdano prenašanje trpljenja je najbolj popoln način hoje za našim Odrešenikom, saj nas je odrešil ravno s svojim trpljenjem in smrtjo na križu. »Če hoče kdo iti za menoj, naj se odpove sebi in vzame vsak dan svoj križ ter hodi za menoj« (Lk 9, 23). Jutri bomo še prav posebno goreče molili za naše bolnike, da bi vsi prejeli milost spoznanja vrednosti prenašanja trpljenja z ljubeznijo in v moči vere v trpečega Gospoda.

 V torek po sveti maši bo februarsko srečanje »s pogovorom za dušo«.Vodilo srečanja bo pogovor o knjigi Mohorjeve družbe »Življenje nas uči«. In ker se učimo skozi celo življenje, bo tudi tokrat srečanje zanimivo. Kot vedno, ste tudi tokrat prijazno vabljeni.

 V sredo, na pepelnico, bo sveta maša ob 18. uri (zjutraj jo ne bo!). Med sveto mašo bomo pristopili k obredu pepeljenja.

Ta četrtek, 14.2.2013, pride ob 9. uri odvetnik iz odvetniške pisarne »Brecelj & com«., ki zastopa našo župnijo v pravnih zadevah. Termin je določil odvetnik. Vabim vse člane gospodarskega sveta in dva predstavnika krajanov iz Hraš, da si vzamete čas in na to srečanje pridete. Odvetnik bo pojasnil vse, kar je potrebno vedeti v zvezi z denacionalizacijo zemljišča v Hrašah ob mežnariji.

 V sredo začnemo postni čas, čas poglobljene duhovne priprave na veliko noč. Letošnje leto vere, ki ga v Cerkvi obhajamo, naj pride do izraza še posebno v postnem času. Imeli bomo lepo priložnost, da s postom, molitvijo in predvsem z dobrimi deli poglobimo našo vero. Kristjani moramo biti »lučenosci«, misijonarji v vseh okoljih, kamor nas zanese naša pot. Najprej v družini oče in mati svojim otrokom, v župniji kot bratje in sestre, ki znamo prisluhniti drug drugemu, se spoštovati in odpuščati, kadar je to potrebno, in ne na zadnje  tudi vsepovsod, v vsaki družbi, kamor pridemo,  morata naša vera in krščanski etos pričati o Njem, ki je edini premagal svet in hudobijo, v kateri se mnogi ljudje »kopljejo« in s tem služijo hudobnemu duhu.

Potrudimo se, da bo postni čas vsakemu od nas čas milosti, čas ponovne poglobitve naše vere.

 Tudi letos bomo imeli ob petkih in nedeljah molitev Križevega pota na Kalvariji. Vsak postni petek bo po sv. maši ob 18.45 in vsako postno nedeljo popoldan ob 14. uri. Lepo vabljeni, da pridete k tej lepi postni pobožnosti v polnem številu. Križev pot ob petkih bodo pripravljali člani ŽPS, ob nedeljah pa različne skupine: 1. postna: zakonci I., 2. postna: zakonci II., 3. postna: birmanski animatorji skupaj z birmanci, 4. postna: člani pevskega zbora, 5. postna: člani molitvene skupine,  6. postna (v cerkvi): člani župnijske Karitas;

 Vsem, ki ste lansko leto sodelovali pri obnovi kipa sv. Urha v kapeli pred cerkvijo, obnovi zvonika v Zbiljah in tlakovanju prostora pred cerkvijo v Hrašah, se v imenu vseh župljanov lepo zahvaljujem. Lepa hvala tudi medvoški občini, ki je s svojo znatno finančno pomočjo pripomogla k obnovi kipa sv. Urha  in zvonika v Zbiljah. V Hrašah pa so požrtvovalni in iznajdljivi Hrašani sami plačali vse stroške tlakovanja.

 CERKEV IN VEROUČNE PROSTORE ČISTIJO: Zbilje, štev 1 do 12.

 MOLITVENI  NAMEN: »Za temeljito duhovno

              prerojenje naše župnije«

SOBOTA

9.2.

18: Kristina in Vinko Šušteršič

5. N.N.

10.2.

7: za žive in umrle župljane

9: Angela Jeraj, obletna

PONED.

11.2.

18: Marija Rosulnik

TOREK

12.2.

18: Alojz Mohar, obletna

PEPELNICA

13.2.

18: za duše v vicah

ČETRT.

14.2.

18: Jakob Jarc, obletna

PETEK

15.2.

18: Milan Ponikvar, 7. dan

SOBOTA

16.2.

18: Jože Tršan, obletna

1.POST.NED

17.2.

7: za žive in umrle župljane

9: Janez Šetina