Križev pot - KALVARIJA

Križev pot Smlednik

Prihajajoči dogodki
Ni dogodkov
Iskalnik
 

JEZUSOV KRST

 
 

13.1.2013               LETO: XX          ŠTEVILKA. 2

 

GODOVI TEDNA: v ponedeljek sv Oton, v torek sv. Pavel iz Teb, v sredo sv. Berard in drugi maroški mučenci, v četrtek sv. Anton (Zvonko) Puščavnik, v petek sv. Marjeta Ogrska, v soboto sv. Makarij Aleksandrijski, nedelja bo 2. navadna med letom, nedelja verskega tiska.

 V petek se bo v Cerkvi začela molitvena osmina za edinost kristjanov. Navada je, da obhajamo osmino v dneh med 18. in 25. januarjem. Ta dva datuma je leta 1908 predlagal Paul Wattson, ker je to teden med praznikoma sv. Petra in sv. Pavla in ima torej simbolični pomen (po rimskem koledarju so takrat 18. januarja praznovali Sedež apostola Petra). Gradivo za osmino že dolga leta skupaj pripravljata Papeški svet za edinost in komisija Vera in cerkvena ureditev pri Svetovnem svetu Cerkva. Namenjeno je za čas osmine kot tudi za vse leto, ko naj bi bilo v pomoč in spodbudo za zasebno ali skupno molitev ob drugih ekumenskih srečanjih. Pri njih naj bi izražali tisto stopnjo občestva, ki je že dosežena in molili za edinost, ki jo hoče Kristus. Osnovno geslo letošnje osmine je »Kaj Bog hoče od nas« (prim. Mih 6,8).Mihej je eden od dvanajstih malih prerokov Stare zaveze in je prerokoval v letih 737-690 v Judeji. Doma je bil iz kraja Morešet jugozahodno od Jeruzalem in je deloval v času judovskih kraljev Jotama, Ahaza in Ezekija. Živel je v podobnih političnih, gospodarskih, moralnih in verskih razmerah kot njegov sodobnik Izaija. Skupaj z njim je bil priča porušenju Samarije in vpadu asirskega kralja  v Južno kraljestvo leta 701 pr. Kr. Njegova žalost in jok ob nesreči njegovega ljudstva dajeta ton njegovi knjigi. Svoj gnev usmerja proti voditeljem in duhovnikom, ki so izdali svoje ljudstvo. V središču njegovega poročila je napoved sodbe. – Biti Kristusov učenec pomeni hodite po poti pravičnosti, usmiljenja in ponižnosti.  Kaj hoče Bog od nas? Točno to, da hodimo po poti pravičnosti, usmiljenja in ponižnosti. Biti Kristusov učenec pomeni hoditi po ozki poti Božjega kraljestva, ne pa po široki cesti današnjih zemeljskih kraljestev. Hoja po poti pravičnosti vključuje naporen boj in prinaša osamljenost, ki je povezana s

protestom. Ni nenevarno upirati se oblastem in svetovnim gospodovalcem.To še posebej velja tam, kjer na ljudi, ki se zavzemajo za pravičnost, gledajo kot na netilce prepira in kalilce miru. Mir in edinost sta popolna samo, če sta utemeljena na pravičnosti. Naj nam Bog pravičnosti, edinosti in miru da moč, da bomo tako storili, kar Bog hoče od nas.

 V nedeljo, ki bo 2. nedelja med letom, se bomo v molitvi spomnili vseh, ki nam pripravljajo verski tisk.

 Za + Manco Zor bo 8 sv. maš opravljeno drugje!

 CERKEV IN VEROUČNE PROSTORE ČISTIJO: Smlednik, štev. 47 do 60.

 MOLITVENI NAMEN: » Za razumevanje, odpuščanje in ljubezen med  kristjani »

SOBOTA

12.1.

17 (Hraše): +Janez Govekar, 7.dan

18: +Vehovčevi  in Janez Gabrovšek

JEZ.KRST

13.1.

7: za žive in umrle župljane

9: +Rozalija in Viktor Smole

PONED.

14.1.

18: +Alojzij Kosec

TOREK

15.1.

18: +Slavko Volčič

SREDA

16.1.

7: +Jože Globočnik

ČETRT.

17.1.

18: +Mirko Gantar in starši

PETEK

18.1.

18: +Manca Zor

SOBOTA

19.1.

18: +Jermanovi

2. N.N.

20.1.

7: za žive in umrle župljane

9: +Marija Bunderšek