Križev pot - KALVARIJA

Križev pot Smlednik

Prihajajoči dogodki
Ni dogodkov
Iskalnik
 

SVETA DRUŽINA

 
 

30.12.2012              LETO: XIX                  ŠTEVILKA: 53

 

 GODOVI TEDNA: v ponedeljek sv. Silvester, zadnji dan leta, v torek Novo leto, praznik Marije, Božje Matere, v sredo sv. Bazilij Veliki, škof, cerkveni učitelj, v četrtek Presveto Jezusovo ime, v petek sv. Angela Folinjska, v soboto sv. Janez Nepomuk Neumann, škof, v nedeljo slovesni praznik Gospodovega razglašenja (sv. Trije kralji).

 Jutri bomo obhajali drugi sveti večer v božičnem času. Spet se bomo po stari navadi po družinah zbrali k molitvi in blagoslovu doma. Pred nami je novo leto, noben človek ne ve, kaj vse se bo v tem letu zgodilo. Kristjani vse prepuščamo Božji Previdnosti. V očenašu molimo že na začetku molitve »zgodi se tvoja volja«. Tudi Jezus je na Oljski gori v vrtu Getsemani molil »Oče, ne moja volja, ampak Tvoja naj se zgodi.« (Lk 22, 42).Gospod pa kljub temu od nas pričakuje, da mu v molitvi razodevamo svoje želje in prošnje. Ne, da bi s tem Bogu nekaj novega povedali, za kar »ne ve«, ampak s tem mu izkazujemo svojo vdanost in češčenje. Ne prosimo pa v svoji nevednosti vedno za to, kar bi bilo dobro za nas, včasih ravno nasprotno celo za nekaj, kar bi bilo slabo za naše duhovno življenje. Ob začetku novega leta bodo naše prošnje usmerjene tudi (in predvsem) za splošno dobro, za dobro vseh ljudi. Novo leto je v naši Cerkvi tudi dan miru. Slovenci smo lahko presrečni, da ne živimo v stalni življenjski nevarnosti kot ljudje v Siriji in drugod po svetu, kjer divjajo državljanske vojne in revolucije. Bog in Božja Mati nas čudovito varujeta, čeprav smo tega nevredni. Kje je nekdaj veren slovenski narod? Kje so nekdaj polne cerkve ob nedeljah in zapovedanih praznikih? Kje so še vrste pred spovednicami?! Pred velikimi prazniki se to marsikje sicer še dogaja, vendar redne mesečne spovedi so postale pri vernih ljudeh zelo redke. In še bi lahko vzeli pod drobnogled rezultate naše slabe, omajane vere. Iz razkristjanjene Evrope smo prevzeli na žalost v prvi vrsti mnogo slabih navad, za katere smo mislili, da nas nikdar ne bodo okužile. Tako pa danes na žalost ne moremo več govoriti o »vernem slovenskem

narodu«.Upad vere na stari celini je narekoval svetemu očetu Benediktu XVI., da je letošnje vero oklical za »leto vere«, v katerem se bo Cerkev  v vseh državah sveta prizadevala v srcih vernih ljudi  poglobiti vero v Jezusa Kristusa. Že na začetku novega leta nam Cerkev postavlja pred nas »ženo vere«, Marijo. Prosimo jo, da bi pod njenim varstvom v prihodnjem letu napredovali v duhovnem življenju, da bi utrdili vero v naših družinah, saj lahko le v družinah, kjer  imata oče in mati evangelij za temelj življenja, njihovi otroci pridejo do osebne vere. »Pod tvoje varstvo pribežimo, o sveta Božja Porodnica«.

 Jutri, na zadnji večer leta, se bomo pri večerni sv. maši zahvalili za vse podeljene darove, ki nam jih je v iztekajočem se letu podarila Božja Previdnost.

 Na dan novega leta bosta dve sveti maši: ob 9. in 18. uri. Zvečer ob 17. uri bo molitvena ura za mir, h kateri vas lepo vabim. Ne pozabimo, da je mir velik Božji dar, za katerega moramo prositi. Za vse oblike miru: v naših srcih, v družinah, v našem narodu, med vsemi narodi sveta.

 Ne pozabimo, da so v tem tednu prvi četrtek, petek in sobota. Dnevi prošnje za nove duhovne poklice in češčenja Jezusovega in Marijinega Srca. V petek bom obiskoval bolne in ostarele po domovih.

 V soboto zvečer se boste v družinah spet zbrali k molitvi in blagoslovu doma. Obhajali bomo tretji sveti večer pred praznikom Gospodovega razglašenja.

 V nedeljo bomo obhajali slovesni praznik Gospodovega razglašenja. Svete maše bodo ob običajnem času. Pri sveti maši ob 9. uri bodo otroci prinesli svoje prihranke za otroke v misijonih, ki so jih zbirali v papirnih hranilnikih v adventnem času.

 CERKEV IN VEROUČNE PROSTORE ČISTIJO: Smlednik, štev. 31 do 46.

 MOLITVENI NAMEN: »Za Božje varstvo v novem letu 2013«.

 Vsem župljanom želim, skupaj z našim župnijskim pastoralnim svetom, v novem letu obilje Božjega blagoslova, miru in vsega dobrega.

SOBOTA

29.12.

18: starši Barle

SV.DRUŽ.

30.12.

7: za žive in umrle župljane

9: starši Dobnikar

PONED.

31.12.

18: v zahvalo za vse prejete darove preteklega leta

NOVO L.

1.1.

9: Franc Jenko

18: Franc in Marjana Tršan

SREDA

2.1.

7: Bobnarjevi in Kumerjevi

ČETRT.

3.1.

18: po namenu

PETEK

4.1.

18: za duše v vicah

SOBOTA

5.1.

18: Ivan Špenko

GOSP.RAZ

6.1.

7: za žive in umrle župljane

9: starši Lipovšek, obletna