Križev pot - KALVARIJA

Križev pot Smlednik

Prihajajoči dogodki
Ni dogodkov
Iskalnik
 

4. ADVENTNA NEDELJA

 
 

23.12.2012              LETO: XIX                ŠTEVILKA: 52

 Jutri bomo praznovali sveti večer pred velikim božičnim praznikom. Spet nas bo zbrala ljubezen do Jezusa, našega Odrešenika, ki je prišel med nas kot nebogljen otrok. Na to srečanje z njim smo se pripravljali ves advent, ko smo v družinah in v cerkvi ob adventnem vencu molili, nekateri pa smo v svoj kraj sprejeli tudi Marijo romarico. Z veseljem v družinah postavljamo jaslice, skrbno pa so jih naši zvesti jasličarji pripravili tudi v naši cerkvi. Božič je praznik učlovečenja Božje ljubezni. »Bog nas ljubi« to je glavno sporočilo božiča. Tako ljubi, da je za nas poslal na svet svojega edinorojenega Sina, »da bi se nihče ne pogubil, kdor vanj veruje, ampak imel večno življenje« (Jn 3,16). Res, pozdravljena noč, polna skrivnosti in Božje topline. Pozdravljena noč, ko se Bog sklanja k človeku. Pozdravljena noč ljubezni, miline in osrečujoče dobrote. Pozdravljen Jezus, ki prihajaš k nam in nas odrešuješ. Pozdravljen Jezus, naš Prijatelj, ki nam odpiraš oči za sočloveka, posebno še za tiste ljudi, ki so osamljeni, bolni, ostareli. Pozdravljena božična noč, ki nam odkrivaš skrivnost, da vselej, kadar sprejmemo človeka, ki ga običajno ne marajo, sprejmemo Jezusa samega. In to je božič!

 Naši škofje nam pošiljajo tole božično voščil:

»Ne bojte se! Kajti glejte, oznanjam vam veliko veselje, ki bo za vse ljudstvo. Danes se vam je v Davidovem mestu rodil Odrešenik, ki je Kristus, Gospod« (Lk 2, 10-11). So časi, ko slabe novice kar dežujejo. Naši časi so že taki. Verjetno tudi časi pred 2012 leti v

v današnji Sveti deželi niso bili veliko bolj veseli. Kajti Sveto pismo nam pravi, da so vsi ljudje živeli v velikem pričakovanju (prim. Lk 3,15), kar pomeni, da so imeli občutek, da tako ne more iti več naprej oziroma navzdol in da se mora nekaj zgoditi.

 Res se je zgodilo. V prvi sveti noči se je rodil otrok, ki ni bil navaden novorojenček, ampak Božji Sin, ki je prišel živet z nami naše življenje, revščino, preizkušnje in trpljenje, na koncu tudi smrt.

 S tem, ko je prišel z nami živet naše bedno življenje, nam želi sporočiti, da zaradi preizkušenj, ki se zgrnejo nad nas, ni treba obupati nad seboj in drugimi, ker tudi on ni obupal nad nami. Prišel je med nas, da bi nam dal vedeti, da je tudi življenje v težavah in preizkušnjah smiselno in vredno, da ga živimo. Prišel nam je vlit novega poguma, volje do življenja in zvestobe v dobrem. Prišel nam je pokazat, s kakšnim zaupanjem v Boga naj sprejemamo preizkušnje, s kakšno stanovitnostjo naj vzdržimo v težavah, s kakšno ljubeznijo naj odpuščamo vsem, za katere mislimo, da so krivi za našo nesrečo. Če se bomo dali tako poučiti betlehemskemu otroku, nam bo podelil tisti notranji mir, ki so ga vsem ljudem, ki so Bogu po volji, v sveti noči obljubljali angeli.

 Vsem, posebej še tistim, ki ste v najrazličnejših preizkušnjah zaradi bolezni, izgube zaposlitve, negotovosti glede jutrišnjega dne, človeškega nerazumevanja in v strahu pred prihodnostjo, vsem, ki ste daleč od svojih najbližjih in osamljeni, želimo Božje bližine in tolažbe in v tem duhu tudi voščimo blagoslovljene in

tolažbe polne božične praznike, v novem Gospodovem letu 2012 pa Božjega varstva in opore.        Vaši škofje

 Voščilom naših škofov se pridružujem tudi jaz, vaš župnik Tomaž in vsi člani našega župnijskega pastoralnega sveta. Blagoslovljen  in vesel božič!

 Tudi člani naše župnijske Karitas pošiljajo voščila in zahvalo:

 » Zahvaljujemo se vsem dobrotnikom, ki s svojimi darovi lajšate številne stiske ljudi ter vam želimo blagoslovljene božične in novoletne praznike.«

DRUGA OZNANILA:

 Danes popoldan ob 17. uri bo spokorno bogoslužje s spovedovanjem. Na voljo bo pet spovednikov, pri katerih boste lahko opravili adventno sveto spoved. Med spovedovanjem bo sveta maša.

 Jutri, na sveti večer, bo prva božična sveta maša (maša svetega večera)  kot običajno ob 20. uri. Pol ure prej bodo otroci pripravili božičnico. Med sveto mašo bomo še zadnjič zapeli »Kralja, ki prihaja, pridite molimo«. Ob 19.30 bodo prinesli iz Valburge Marijo nazaj v župnijsko cerkev.

 Pol ure pred polnočjo bo spet božičnica, ki jo bodo pripravili pevci našega župnijskega pevskega zbora. Opolnoči se bo začela slovesna polnočnica, pri kateri bo zbor pel lepe stare slovenske božične pesmi, bo pa tudi prilika za ljudske pesmi, ki jih (lepo prosim) z navdušenjem in na glas pojte. Na sveti dan bosta dve sv. maši: ob 7. in 9. uri.

 Sveti večer bomo preživeli v duhu molitve, pričakovanja in blagoslova naših domov. Blagoslovljeno vodo dobite zadaj v cerkvi. Doma se po lepi stari slovenski navadi udeležite obhoda in blagoslova vašega doma, med potjo naj mati moli naprej sv. rožni venec, oče naj nosi kadilnico, kdo od otrok pa blagoslovljeno vodo, s katero poškropi prostore. Po obhodu se zberite ob domačih jaslicah in končajte molitev. Želim vam, da bi ta sveti večer bil res »posvečen«, ta večer opustite računalnike in drugo, kar bi motilo vzdušje duhovne zbranosti.

 Na božični dan bosta dve sv. maši, ob 7. in 9. uri. Pri vseh mašah, na sveti večer in na božični dan bo OFER za cerkvene potrebe (kurjava!!).

 V sredo, na Štefanovo, bodo svete maše ob 7., 9. in 10. uri (v Hrašah). V Hrašah bo po sveti maši BLAGOSLOV KONJ in drugih domačih živali.

 Vsako leto naša Slovenija praznuje praznik »DAN SAMOSTOJNOSTI IN ENOTNOSTI«. Zahvalimo se Bogu za ta veliki dar, da lahko živimo v samostojni državi. Prosimo pa Božje Dete, da podari milost našim oblastnikom, da  bodo svoje delo opravljali z večjo odgovornostjo.

 V nedeljo bomo praznovali praznik Svete Družine. Pri vseh sv. mašah (tudi v soboto zvečer) bo blagoslov otrok.

 Zaradi velikega zanimanja gledališka skupina KUD Smlednik vabi na dodatno ponovitev komedije »Vse zastonj! Vse zastonj!«, ki bo v nedeljo, 23. decembra 2012 ob 19. uri v kulturnem domu v Smledniku.

 MOLITVENI NAMEN: »Da bi Božje Dete podelilo naši župniji svoj blagoslov pri delu za novo evangelizacijo«

SOBOTA

22.12.

17 (Moše): +Manca Zor

18: +Andrej Medved

4.ADV.N.

23.12.

7: za žive in umrle župljane

9:+ Franc Irt in +Irtovi

17: po namenu

PONED.

24.12.

20: +Jože Oblak

BOŽ

25.12.

24: +Cilka in Ivan Traven

7: za župljane

9: +Janko Kosec

SREDA

26.12.

7:  ustanovna maša

9: +Minka in Janez Debeljak

10 (Hraše): po namenu

ČETRT.

27.12.

18: +Matevž in Marija Konjar

PETEK

28.12.

18: v zahvalo

SOBOTA

29.12.

18: +starši Barle

SV.DRUŽ.

30.12.

7: za žive in umrle župljane

9: +starši Dobnikar