Križev pot - KALVARIJA

Križev pot Smlednik

Prihajajoči dogodki
Ni dogodkov
Iskalnik
 

2. ADVENTNA NEDELJA

 
 

9.12.2012              LETO: XIX             ŠTEVILKA: 50

 

 GODOVI TEDNA: v ponedeljek Loretska Mati Božja, v torek sv. Damaz I., papež, v sredo Devica Marija iz Guadalupe, v četrtek sv. Lucija, devica, mučenka, v petek sv. Janez od Križa, duhovnik, cerkveni učitelj, v soboto sv. Marija di Rossa, nedelja bo 3. adventna.

 Z današnjo nedeljo začenjamo drugi adventni teden. V času adventa nam sveta Cerkev v Božji Besedi postavlja pred nas tri velike osebnosti, ki so imele posebno nalogo pri pripravi in uresničenju  prihoda Božjega Sina. Te so preroki Baruh, Mihej , Sofonija in zlasti Izaija, Janez  Krstnik in Devica Marija, Jezusova Mati. Izaija je že stoletja prej napovedoval Odrešenikov prihod in v preroškem videnju opisal, kakšna bo njegova naloga. Prejšnjo nedeljo smo slišali njegove besede: » Resnično, pridejo dnevi, govori Gospod, ko spolnim obljubo, ki sem jo dal Izraelovi in Judovi hiši. Tiste dni in tisti čas storim, da požene Davidu mladika pravičnosti; delala bo prav in pravično v deželi. Tiste dni bo Juda rešen in Jeruzalem bo prebival na varnem.« (Jer 33, 14-16).  »Tiste dni in tisti čas«, ta napoved  se je uresničila ob Jezusovem prihodu na svet, uresničuje pa se vedno, tudi danes, ko človek sprejme Jezusa za svojega edinega Gospoda in Odrešenika, se odpove službi malikom svojega časa  in vse svoje življenje posveti njemu. Zato je adventni čas še kako pomemben, saj nam mora pomeniti čas milosti, ko se zopet zavem, kako daleč sem včasih od uresničevanja načrtov, ki jih ima Bog z menoj. Sveti Janez Krstnik je bil človek odločnosti, skromnosti, ponižnosti in globoke vere. Danes se dogaja, da se veliko kristjanov ne upa izpostaviti in izpovedati svojega prepričanja, čeprav bi bilo to dostikrat nujno potrebno. Pa naj gre pri neopravičenih napadih na Cerkev ali  glede  obsodbe nemoralnih zakonov, ki jih skuša sprejeti vlada. Hvala Bogu, da smo se kristjani ob sprejemanju nemoralnega družinskega zakonika vendarle enkrat zedinili in dosegli, da v parlamentu ni bil sprejet.  Ponižnost je bila odlika, ki je Janeza obvarovala, da se kljub velikim sposobnostim ni prevzel in začel

»častiti samega sebe«. »On mora rasti, jaz pa se manjšati« so bile njegove besede, ko so množice ljudi prihajale k njemu in se mu ob Jordanu dajale krstiti. Kakšen »fantastičen« uspeh je Janez imel. Marsikoga bi to napravilo nadutega in domišljavega, on pa je ostal majhen in ponižen. Kakšne izjave včasih danes slišimo iz ust povzpetnežev, ki so dosegli slavo na področju pop glasbe, športa …Je pa tudi res, da je med njimi tudi veliko  ponižnih ljudi, ki jih slava ne omami in ne odtegne od vere. Največji in najlepši zgled ponižnosti pa imamo kristjani v Devici Mariji, ki je bila izbrana za mater Božjemu Sinu. V njenem hvalospevu ob obisku tete Elizabete najdemo besede: »Mogočne je vrgel s prestola in povišal je nizke. Ozrl se je na nizkost svoje dekle, glej, odslej me bodo blagrovali vsi rodovi«. Tudi mi v tem času zahrepenimo, da bi postala prava, pristna ponižnost ena od znamenj, da razumemo skrivnost božične blagovesti. Bog se je neskončno ponižal, postal eden izmed nas, da bi nas vse odrešil in postal naša Pot, Resnica in Življenje.

 Danes popoldan bo ob 16. uri v ljubljanski stolnici slovesnost ob sklepu jubilejnega leta 550 letnice obstoja ljubljanske škofije. Lepo vabim, da se te slovesnosti udeležite.  Zahvalili se bomo Gospodu za našo škofijo, ki nas ob nadpastirju dr. Antonu Stresu  povezuje v širšo duhovnu družino.

 V nedeljo (16.12.)se bo začela BOŽIČNA DEVETDNEVNICA. Vsak dan bodo Marijo sprejeli v drugi podružnični cerkvi. V nedeljo zvečer ob 18. uri bo prišla v Hraše. Na seji župnijskega sveta smo sklenili, da  bomo letos spet uvedli obveznost, da so v vsaki podružnični cerkvi, ko je Marija pri njih, obvezno navzoči tudi birmanci in birmanke iz tistega naselja. Udeležbo bodo izpričali s podobico, ki jo bodo dobili v cerkvici. Naslednje dni bo Marija v : Zbiljah, Mošah-Dragočajni, Valburgi in nato spet v Hrašah. Več o romanju Marije bo zapisano v prihodnjih Oznanilih.

 Za prizadete v poplavah smo zbrali 456, 01 EUR . Denar smo oddali na Slovesno Karitas. Hvala za vaš dar.

 Iz misijonske pisarne v Celovcu, ki jo vodi dr. Jože Kopeinig smo dobili sporočilo, da je bogoslovec Xavier Konathuruka Sajesh, ki smo ga finančno

podpirali v času njegovega študija, postal duhovnik. Sam nam je poslal lepo  pismo, v katerem se zahvaljuje za poslano podporo. Trenutno je zaposlen kot župnik v dveh župnijah, istočasno pa še kot kaplan v drugih dveh župnijah. V pismu obljublja, da bo molil za našo župnijsko skupnost. Odslej bomo v nabiralniku zadaj za klopmi podpirali novega bogoslovca,  njegovo ime nam bodo sporočili iz Misijonske pisarne v Celovcu.

 ČIŠČENJE: Smlednik, štev. 1 do 15

MOLITVENI NAMEN: »za našo mladino, da bi ohranila sveto vero«

2.ADV.N.

9.12

7: za žive in umrle župljane

9: +Franc Kne

PONED.

10.12.

18: + Frančiška Resnik

TOREK

11.12.

18: +Franc Jenko (iz Zbilj)

SREDA

12.12.

7: v zahvalo

ČETRT.

13.12.

18: +starši Mohar

PETEK

14.12.

18: +Stane in Anica Jerala

SOBOTA

15.12.

18: +Vinko Fujan

3.ADV.N.

16.12.

7: za žive in umrle župljane

9: +starši Banič in Franc