25. NAVADNA NEDELJA

 
 

18.9.2011             LETO: XVIII               ŠTEVILKA: 38

 

 GODOVI TEDNA: v ponedeljek sv. Januarij, škof, v torek sv. Andrej Kim Tae-gon in drugi korejski mučenci, v sredo sv. Matej (Matevž), apostol in evangelist, v četrtek sv. Florencij, v petek sv. Pij iz Petrelcine, duhovnik, v soboto blaženi Anton Martin Slomšek, škof in narodni buditelj, nedelja bo 26. navadna, Slomškova nedelja.

 

 V preteklem tednu so naši veroukarji opravili sveto spoved. Vsi, ki vas pri verouku ni bilo, pridite k sveti spovedi prihodnjo nedeljo. Prilika bo pol ure pred sveto mašo ob 9.uri.

 

  V petek bo god enega izmed »mlajših svetnikov«, sv. Pija iz Pietrelcine. V prvih stoletjih krščanstva , preden se je v Cerkvi uveljavila t.i. praksa »kanonizacije«, t.j. uradnega postopka, s katerim nekoga spoznajo in razglasijo za svetnika, so bili verniki tisti, ki so »odločali« o tem, koga postaviti na oltar in ga častiti. Pravzaprav je podobno še danes in veliki svetniki današnjega časa to ljudsko čutenje lepo potrjujejo. Med njimi je prav gotovo tudi »sveti pater«, h kateremu so se že za življenja stekale množice romarjev, da bi bile deležne njegove pomoči, zlasti pri zakramentu svete spovedi. Pater Pij se je rodil 25. februarja 1887 v kraju Pietrelcina v Italiji. Pri krstu so mu dali ime Frančišek, ko pa je leta 1903 vstopil h kapucinom, je dobil redovno ime  Pij in mu dodal vzdevek »iz Pietrelcine«, po svojem rojstnem kraju. Odraščal je v revni družini, saj je njegov oče moral kar dvakrat za zaslužkom v Ameriko. Po končanem bogoslovnem študiju in redovniški vzgoji je leta 1910 prejel mašniško posvečenje. Zaradi slabega zdravja so ga predstojniki poslali v samostan San Giovanni Rotondo blizu jadranska obale, kjer je preživel skoraj vsa leta svojega redovniškega življenja. Tu je leta 1920 v mističnem zamaknjenju prejel stigme – znamenja Kristusovih ran – na rokah, nogah in prsih. Rane je moral pokrivati, prav tako pa kar dve leti ni smel javno maševati. Bil je deležen mnogih sumničenj, obtožb in obrekovanja, celo preganjanja. Sam ni dal nase nič, želel je le, da bi ljudje, ki so trumoma prihajali k njemu, nosili v sebi vero in voljo po spreobrnjenju. Za lajšanje telesnih bolečin je v kraju ustanovil najsodobnejšo bolnišnico, duše pa je zdravil v svoji spovednici. Poleg drugih nadnaravnih sposobnosti je imel tudi dar branja v dušah, s katerim je lahko pomagal spovedancem. Umrl je leta 1968, za svetnika pa je bil razglašen leta 2002.

 

  V soboto bomo praznovali god blaženega Antona Martina Slomška, v nedeljo pa bo zunanja slovesnost njegovega godu. Njegova osebnost in delo sta nam vernim Slovencem tako znana, da letos v Oznanilih ne bo podrobne predstavitve.

 

  Od ponedeljka do petka me ne bo doma, ker grem na duhovne vaje v Tinje. Med tem časom me bo nadomeščal p.dr. Andrej Pirš iz Vogelj (tel. 051 691 305). Nanj se obrnite tudi v primeru cerkvenega pogreba.

 

 V nedeljo bomo praznovali žegnanje v Valburgi. Slike slikarja Langusa je Narodna galerija pretekli teden vrnila, za »plačilo« so na njih opravili najnujnejša restavratorska dela. Vsem Šentomprčanom želim vse lepo ob njihovem prazniku. V nedeljo bo tam sveta maša ob 10. uri.¸

 

  Najavljamo ŽUPNIJSKO ROMANJE! V soboto, dne 8. oktobra 2011 se bomo ob 7. uri odpeljali z avtobusom proti Ponikvi (Slomškov rojstni kraj), pot nadaljevali do Šmarij pri Jelšah, si tam ogledali kapele križevega pota pri sv. Roku, nato odšli v Olimje, na Svete gore nad Sotlo (sv. maša), se ustavili na Bizeljskem v kmečkem turizmu »pri Balonu«, kjer bo kosilo. Po kosilu nas bo pot vodila proti domu, vmes pa bomo še počastili Marijo na Zaplazu in blaženega Alojza Grozdeta, katerega zemeljski ostanki počivajo v zaplaški božjepotni cerkvi.. Prijave bomo sprejemali od petka dalje. Cena za avtobus in kosilo je 20 evrov.

 

 V župniji  bomo odslej poleg molitvene , zakonskih in drugih skupin imeli tudi BIBLIČNO SKUPINO. Dogovoril sem se z dr. Rudijem Koncilijo, ki jo je pripravljen prevzeti in voditi. Namenjena bo vsem, ki bi radi poglobili znanje o Svetem pismu. Zelo želimo, da bi v to skupino vključili tudi naše mlade. Zadaj imate list, na katerega se podpišite vsi, ki bi radi v tej skupini sodelovali. Srečanja bodo enkrat mesečno, vsak četrti petek

po večerni sv. maši (v poletnem času ob 19.30., v zimskem pa ob 18.30. uri). Lepo vabljeni!

 

  CERKEV ČISTIJO:  HRAŠE, štev. 45 do konca.

 

  Septembrska seja ŽPS bo v torek, 27.9.2011 po večerni sv. maši.

 

  MOLITVENI NAMEN:  DA BI NA VOLITVAH SLOVENCI IZVOLILI TAKO VODSTVO, KI BO DELALO ZA DOBRO VSEH DRŽAVLJANOV.

 

SOBOTA

17.9.

19: France in Justina Rozman

25.N.N.

18.9.

7: za žive in umrle župljane

9: starši Dolinar (iz Moš),obl.

PONED.

19.9.

19: starši in brata Koželj

TOREK

20.9.

19: Peter Zaplotnik

SREDA

21.9.

7: Andrej Stenovec

ČETRT.

22.9.

19: Marijan Vehovec

PETEK

23.9.

19: Janez Jenko, obletna

SOBOTA

24.9.

19: Vinko Fujan

26. N.N.

25.9.

7: za žive in umrle župljane

9: Milka Šter, obletna

10: (Valburga): za sosesko