23. NAVADNA NEDELJA

 
 

4.9.2011              LETO. XVIII               ŠTEVILKA: 36

 

  GODOVI TEDNA: v ponedeljek sv.Terezija Bojaxhiu -  mati Terezija, redovna ustanoviteljica, v torek sv. Bertrand, v sredo sv. Regina, mučenka, v četrtek Rojstvo Device Marije – malim šmaren, v petek sv. Peter Klaver, v soboto sv. Nikolaj Tolentinski, nedelja bo 24. navadna.

  Danes obhajajo v Zbiljah žegnanjsko nedeljo.V naši župniji se žegnanja vrstijo kar eno za drugim. Vsem Zbiljcem in Zbiljkam čestitamo k prazniku z željo, da bi jim bil v življenju vedno veliki vzornik njihov podružnični zavetnik sv. Janez Krstnik. 

 

  V četrtek bo praznik Marijinega rojstva, mali šmaren. Praznik zemeljskega rojstva obhaja sv. Cerkev samo pri treh osebah: pri Jezusu, Mariji in Janezu Krstniku. Rojstvo teh treh oseb je bilo res sveto: Jezusovo zaradi združenja Božje narave s človeško naravo v eni osebi, obenem zaradi deviškega spočetja v moči Svetega Duha. Marijino zaradi njenega brezmadežnega spočetja, to se pravi zaradi tega, ker je bila Marija kot mati prihodnjega Odrešenika po posebni Božji naklonjenosti že v prvem trenutku svojega bivanja obdarjena s posvečujočo milostjo in torej obvarovana izvirnega greha. Rojstvo Janeza Krstnika pa je bilo sveto, ker je bil zadnji prerok stare zaveze in obenem Odrešenikov veliki predhodnik, rojen za to, da mu je pripravil pot. – Bogoslužje praznika je vse prepojeno z veseljem, saj z Marijinim rojstvom prihaja na svet tista, ki naj postane Odrešenikova in naša mati. Vsako človeško rojstvo prinaša veselje članom družine, tukaj pa je vzrok veselja dvignjen visoko nad vse naravno veselje.  Kakor je prva Eva izšla iz Adamove strani sijoča od lepote in nedolžnosti, tako je Marija svetla in neomadeževana izšla iz srca večne Besede. Sam Božji Sin je, kakor uči liturgija, s Svetim Duhom izoblikoval Marijino telo in dušo, da bi mu služila kot oltar in tabernakelj. Marija je jutranja zarja, je predznanilka dneva, ki se dviga izza večnih višav, je nova Eva, mati živih, ki je danes rojena tistim, katerim je prva Eva prinesla greh in smrt.

 

  V četrtek, na praznik Marijinega rojstva bosta dve sveti maši: ob 7. in 19. uri. Po obeh sv. mašah bodo litanije v čast Materi Božji. 

 

  Preko medijev, tiskanih in elektronskih, smo bili od Škofijskega urada za laike seznanjeni, da bo zbiranje podpisov za izvedbo družinskega referenduma. Sprva je bilo s strani državnega zbora določeno, da se bo zbiranje podpisov v podporo referenduma začelo 1. septembra in bo trajalo en mesec. To določbo pa so prehitele leve parlamentarne stranke s tem, da so v petek izglasovale ustavno presojo referenduma. Tako je bilo možno oddati svoj glas za referendum samo v četrtek in petek. Sedaj moramo počakati do presoje ustavnega sodišča, trdno pa upamo, da bo le-to presodilo v prid referenduma. S tako pomembno ustanovo kot je družina, se ne gre »igrati«. Po naravnem in po Božjem pravu je družina osnovna celica človeške družbe, njena nosilca pa sta mati in oče. Ženski in moški element sta nujno potrebna za normalen otrokov razvoj. Kristjani ne smemo in ne bomo nikoli pristali na liberalne, brezbožne »poglede« na družino, češ, da je treba tudi manjšinam (istospolno usmerjeni ) dovoliti enake pravice, kot jih imajo večina različno spolno usmerjenih ljudi. Kako »čudovito« znajo nasprotniki naravne družine utemeljevati svoje zgrešene poglede. Ne nasedajmo jim! Kršiti naravni zakon ne more prinesti ničesar dobrega, v človeško družbo prinese lahko samo zlo. Torej, treba bo počakati na odločbo ustavnega sodišča, upamo pa, da bo tam zmagala zdrava pamet in modrost sodnikov.

 

   Jutri začnemo z veroukom. Urnik je bil objavljen v prejšnji številki Oznanil, na vpogled pa je tudi na oglasni deski na kozolcu. Vpis v 1. razred bo kar pred jutrišnjo veroučno uro (17.20) in ta teden vsak dan med uradnimi urami. Starši naj k vpisu prinesejo svojo družinsko knjižico (če so cerkveno poročeni), drugače pa otrokov krstni list (lahko samo kopijo). Stroške za učbenike boste poravnali že pri vpisu. Cene učbenikov so navedene v 34. številki Oznanil. Kdor lahko dobi stari učbenik, bo vzel samo delovni in bogoslužni zvezek.

 

  CERKEV ČISTIJO: HRAŠE, številke 21 do 32.

 

  MOLITVENI NAMEN: ZA VSE NAŠE STARŠE, DA BI SPREMLJALI VERSKO RAST SVOJIH OTROK.

 

SOBOTA

3.9.

19: Janez Šetina

23. N.N.

4.9.

7: za žive in umrle župljane

9: Lojze Gregorc

PONED.

5.9.

19: starši Zajec

TOREK

6.9.

19: Fran Mlinar

SREDA

7.9.

7: druž. Bobnar in Kumer

ČETRT.

8.9.

19: Franc Kalan, obletna

PETEK

9.9.

19: Fani in Nace Maček

SOBOTA

10.9.

19: Marija Oblak in starši

                Krštinc

24. N.N.

11.9.

7: za žive in umrle župljane

9: Mariji v zahvalo