Križev pot - KALVARIJA

Križev pot Smlednik

Prihajajoči dogodki
Ni dogodkov
Iskalnik
 

19. NAVADNA NEDELJA

 
 

7.8. 2011              LETO: XVIII          ŠTEVILKA: 32

 

 GODOVI TEDNA: v ponedeljek sv. Dominik, redovni ustanovitelj, v torek sv. Terezija Benedikta od Križa (Edith Stein), devica, mučenka – sozavetnica Evrope, v sredo sv. Lovrenc, diakon, v četrtek sv. Klara,devica, redovna ustanoviteljica, v petek sv. Ivana Šantalska, v soboto sv. Poncijan, papež, mučenec, nedelja bo 20. navasdna v cerkvenem letu, god vs. Maksimilijana Kolbeja, duhovnika, mučenca..

 Danes v Hrašah praznujemo žegnanjsko slovesnost. Vsem prebivalcem Hraš ob njihovem podružničnem prazniku iskrena voščila. Sveta maša »za sosesko« bo tam danes ob 10. uri.

 V torek bomo praznovali god sv. Terezije Benedikte od Križa, znamenite znanstvenice in mučenke judovskega rodu, Edith Stein-ove. Rodila se je

l. 1891 v Vroclavu, kot sedmi otrok globoko verne judovske družine. Dvajsetletna Edith je začela študirati filozofijo na univerzi v rodnem mestu. Zapisala je: »pri 21 letih sem bila polna pričakovanj. Psihologija me je očarala, fenomenologija pa me je takoj navdušila zaradi objektivnega načina dela.« Preselila se je v Gottingen in postala Husserlova učenka. Sprva sama ni bila globoko verna, nekoč pa se je srečala z globoko verno ženo takrat enega od vodilnih filozofov Adolfa Reinacha. Srečanje s to ženo ji je dalo misliti, kakšno veliko moč da križ tistim, ki ga nosijo. Sama pravi, da je od tistega časa prenehala njena nevera. Ko pa je čez čas dobila v roke Povest duše, od Terezije Deteta Jezusa, jo je branje tako prevzelo, da je vzkliknila »to je resnica«. Tedaj se je odločila, da bo postala katoličanka. Krščena je bila 1. januarja 1922.  Njeno življenje se je popolnoma spremenilo. Želela se je Bogu popolnoma posvetiti. Deset let je bila nato vzgojiteljica v šoli dominikank v Speyerju in docentka na univerzi v Munstru. Učenke so se je spominjale kot ljubeče matere in kot žene z globokim duhovnim življenjem. –Leta 1933 je nastopil Hitler in Nemčijo je zajelo preganjanje Judov. V tem času je dozorela njena odločitev, da vstopi v karmeličanski samostan in to se je zgodilo 14.10.1933 v Kolnu. Prepričana je bila, da je karmel edini kraj, kjer bo mogla vse svoje življenje darovati za rešitev duš, v samoti ter v veseli in preprosti pokorščini pravilom reda. Pri preobleki je prevzela redovno ime sestra Benedikta od Križa. Leta 1938 so jo zaradi preganjanja Judov premestili v samostan Echt na Nizozemskem. Ko so holandski škofje med vojno povzdignili glas zoper preganjanje Judov, so se nacisti znesli predvsem nad tistimi Judi, ki so postali kristjani. 2.8.1942 so jo gestapovci aretirali skupaj s sestro Rozo, ki se je zatekla v samostan. 9.8.1942 sta bili ubiti v krematoriju v Auschwitzu. Svetničini spisi so zbrani v 14 zvezkih in še vedno zbujajo veliko pozornost. Papež Janez Pavel II. jo je 1.5.1087 v Kolnu razglasil za blaženo, za svetnico in so zavetnico Evrope pa 12.10.1998.

 V torek bo srečanje skupine »pogovor za dušo«. Tudi tokrat bo kot izlet v naravo. Člani skupine se boste dobili ob 16. uri pred kulturnim domom. Odpeljali se boste proti Škofji Loki in si ogledali tamkajšnji grad z muzejem. Kot vedno doslej ste tudi tokrat prav lepo in prijazno povabljeni, da skupaj užijete lepote narave ob zanimivostih kulturne dediščine.

  CERKEV ČISTIJO: Valburga, štev. 31 do 46. Lepo prosim, da očistite tudi preddverje cerkve ( kjer so časopisi) in glavno zakristijo.

 

 MOLITVENI NAMEN: »ZA VSE DOPUSTNIKE, DA BI SE SREČNO VRNILI NA SVOJE DOMOVE«

 

SOBOTA

6.8.

19: Bogatajevi in Božičevi

19. N.N.

7.8.

7: za žive in umrle župljane

9: Angela Jeraj

10: (Hraše): za sosesko

PONED.

8.8.

19: družina Lampič

TOREK

9.8.

10: starši Vrtnik

SREDA

10.8.

7: v dober namen

ĆET.

11.8.

10: Anica Likovič

PETEK

12.8.

19:po namenu

SOBOTA

13.8.

19: Ivan Furlan in druž.

          Božič

20. N.N.

14.8.

7. za žive in umrle župljane

9: po namenu