18. NAVADNA NEDELJA

 
 

31.7.2011              LETO: XVIII             ŠTEVILKA: 31

 

 GODOVI TEDNA: v ponedeljek sv. Alfonz Marija Ligvorij, škof, redovni ustanovitelj, v torek sv. Evzebij iz Vercellija, škof, v sredo sv. Lidija, svetopisemska žena, v četrtek sv. Janez Marija Vianej, arški župnik, v petek Marija Snežna (Nives), v soboto Jezusovo spremenjenje na gori, praznik, nedelja bo19. navadna v cerkvenem letu.

 Ob koncu tega tedna bomo obhajali kar dva pomembnejša godova in praznik Jezusovega spremenjenja na gori.

 Sv. Janez Vianej, znan kot »arški župnik«, je s svojim svetim življenjem, s svojo preprostostjo in s svojo ponižnostjo zavetnik in veliki zgled vsem duhovnikom, zlasti tistim, ki delujemo v dušnem pastirstvu. Duhovnikovo prvo življenjsko opravilo mora biti neprestana skrb za rast v osebni svetosti. Samo duhovnik, ki stoji pred Bogom v iskreni ponižnosti in išče moč za svoje delo in življenje v vrednem prejemanju zakramentov in opravljanju najsvetejše daritve sv. maše, pa seveda  v redni poglobljeni molitvi, more uspešno voditi vernike, ki so mu zaupani k Bogu. Sv. Janez Vianej je vse omenjeno postavil v svoje življenje kot izhodiščni duhovni temelj, zato je bil njegov svetniški lik tako močan, da so se ljudje, sicer vdani grešnemu življenju, ob njem spreobračali in se vrnili nazaj k življenju po veri. Tudi današnjim duhovnikom je svetnik velik vzornik in priprošnjik. Tudi mi ga v tem tednu prosimo, da bi izprosil vsem duhovnikom in redovnikom modrost in moč za brezmadežno duhovniško življenje.

 God Marije Snežne (v petek) nas spomni na zgodbo, ki govori, kako je prišlo do začetka zidave cerkve S.Marija Magiore  v Rimu. Pod papežem Liberijem, tako pripoveduje zgodba, je rimski patricij Janez s privoljenjem svoje plemenite žene sklenil, da bo, ker nista imela otrok, deviško Gospodovo Mater napravil za dedinjo svojega velikega premoženja. Oba sta goreče molila, da bi spoznala, kako naj bi uporabila svoje premoženje Mariji v čast. V poletni noči 4. avgusta, torej v času, ko je v Rimu navadno največja

vročina, sta zakonca imela v sanjah Marijino prikazen, ki je velela pozidati cerkev na kraju, kjer bo naslednji dan ležal sneg. Enake sanje je prav tedaj imel tudi papež Liberij, ki je naslednje jutro prejel poročilo patricija Janeza o Marijini prikazni in njeni volji. Papež je v spremstvu duhovščine in ljudstva v slovesni procesiji še isto jutro šel na grič Eskvilin in videl, da je grič res pokrit s snegom. Tam je označil prostor za zidanje Marijinega svetišča in tako je bila na tistem mestu sezidana  prelepa  Marijina  cerkev, ki se danes imenuje S.Maria Magiore, ali Marija Snežna.  Bleščeči beli sneg sredi najsilnejše vročine je v legendi simbol Marijine brezmadežne čistosti.

 Praznik Gospodovega spremenjenja na gori pomeni neke vrste predigro Kristusovega vstajenjskega poveličanja. O tem dogodku poročajo vsi trije sinoptični evangelisti (Mt, Mr, Lk). V prizoru spremenjenja se Jezus izkazuje za tistega, na katerem se izpolnjujejo svetopisemske napovedi o Mesiju kot Božjem služabniku in kot Sinu človekovem. Za priče dogodka je Jezus izbral prav tiste apostole, ki so bili navzoči tudi ob njegovem smrtnem boju na Oljski gori, Petra, Jakoba in Janeza. Gospodovo spremenjenje obstoji v tem, da je notranje Božje veličastvo, ki je bilo v Jezusovi človeški naravi navzoče že od začetka, prodrlo navzven. To pa je bilo predznamenje Jezusovega vstajenja in dokončnega spremenjenja, globokega preoblikovanja, ki ga je v Kristusovi človeški naravi povzročilo Kristusovo vstajenje. Spremenjenje na gori pa je pustilo v srcih in zavesti treh učencev očividcev neizbrisno podobo Jezusovega božanstva, ki jim je po dogodkih križanja in vstajenja pomagala zgraditi v njihovih srcih trdno in globoko vero v Jezusa. Za tako vero bomo na praznik prosili tudi mi.

  V nedeljo bo žegnanje v Hrašah. Sveta maša bo tam ob 10. uri.

  Teden, v katerega smo danes vstopili je prvi v mesecu avgustu. V petek dopoldan bom obiskoval ostarele in bolne po domovih.

 

  CERKEV ČISTIJO: Valburga, štev. 16 do 30!

  MOLITVENI NAMEN: »Za vse duhovnike in redovnike, da bi jim bil sv. Janez Vianej zgled svetega duhovniškega življenja«. 

SOBOTA

30.7.

19: starši Grabec

 

18. N.N.

31.7.

7: za žive in umrle župljane

9: Ana in Jernej Dolinar

 

PONED.

1.8.

19: po namenu

 

TOREK

2.8.

19: Marija Konjar in st.

          Strojan

 

SREDA

3.8.

7: za ozdravljenje in osvoboditev

 

ČETRT.

4.8.

19: st. Jarc in Lojze Vengust

 

PETEK

5.8.

19: Jakob Oblak in st.

              Krštinc

 

SOBOTA

6.8.

19: Bogatajevi in Božičevi

 

19. N.N.

7.8.

7: za žive in umrle župljane

9: Angela Jeraj

10 (Hraše): po namenu