14. NAVADNA NEDELJA

 
 

3.7.2011              LETO: XVIII                    ŠTEVILKA: 27


 GODOVI TEDNA: v ponedeljek sv. Urh (Uroš), škof, v torek slovesni praznik slovanskih blagovestnikov sv. Cirila in Metoda, v sredo sv. Marija Goretti, mučenka, v četrtek sv. Vilibald, škof, v petek sv. Kilijan, škof, v soboto sv. Avguštin Zhao Rong in drugi kitajski mučenci, nedelja bo 15. navadna v cerkvenem letu.

 Jutri bomo v naši župniji obhajali god zavetnika naše župnijske cerkve sv. Urha in obenem spomin na posvetitev cerkve.

  Sv. Urh spada pri nas na Slovenskem med najbolj čaščene svetnike. Dokaz za to je 85 cerkva, pozidanih njemu v čast, njegovih kipov in podob (vmes so znane freske na Križni gori nad Sorškim poljem) pa je na stotine. Verni ljudje so se mu priporočali za srečno zadnjo uro in ga prosili za pomoč zoper razne telesne slabosti. Zaupanje jim je vzbujal s svojo prisrčno dobroto, povezano z junaško odpovedjo. V vrsti svetnikov je sv. Urh znamenit po tem, da ga je papež Janez XV. kot prvega l. 993 (20 let po smrti) po rednem procesu uvrstil med svetnike vesoljne Cerkve. Prej so razglašenja opravljali kar škofje sami, navadno v zboru kake pokrajine ali države. Sv. Urh je živel v burnih časih, polnih negotovosti in razprtij. Usojena mu je bila naloga, da obnavlja zaupanje v Boga in z modrostjo uresničuje boljši red. Rodil se je l. 890 na Švabskem in dobil ime Udalrik, kar pomeni »bogat dedič«. Ko je postal mladenič, so ga starši prepustili v vzgojo  menihom v Sankt Gallnu v Švici, tedaj znanem po učenosti, pobožnosti in umetniški kulturi. Njegov škof ga je prosil, naj postane v Augsburgu njegov zakladnik. To službo je sprejel, vendar je vse življenje ostal zvest samostanskemu redu, kjer vse veselje izvira iz prisrčne molitve in trde odpovedi. Škof ga je posvetil v duhovnika. Ko se je odpravil v Rim, da počasti grobove sv. apostolov Petra in Pavla, je njegov škof umrl, in papež sam mu je ponudil škofovsko službo v škofiji pokojnega škofa. Sprva je ni hotel sprejeti, bil je preveč ponižen, kasneje pa jo je bil tako rekoč primoran sprejeti. Pri obilnem državniškem delu ni nikoli pozabil, da mora poskrbeti najprej za svojo dušo. Zavetje je iskal v molitvi,

spokornih vajah in v čaščenju svetnikov. Mesa sam ni nikoli užival in so ga najbrž zato umetniki upodabljali z ribo v roki. Tik pred smrtjo si je dal posuti na tla pepel v podobi križa, legel tja in med petjem litanij izdihnil poln upanja v srečo pri Bogu.

 

 Zunanjo slovesnost žegnanjskega praznika bomo imeli v nedeljo, danes teden. Ob 9. uri bo somaševanje vodil dr. Rudi Koncilija.

 

 Jutri, na sam god sv. Urha, bosta dve sveti maši, ob 7. in 17. uri. Po prvi sv. maši bom izpostavil Najsvetejše v celodnevno čaščenje, pri katerem se bomo zbirali ves dan po skupinah v sledečem redu:

Ob 8.00: MOŠE

ob 9.00: otroci

ob 10.00: DRAGOČAJNA

ob 11.00: ZBILJE

ob 12.00: MOLITVENA SKUPINA

ob 13.00: SMLEDNIK

ob 14.00: HRAŠE

ob 15.00: župnijski svet

ob 16.00: VALBURGA

ob 17.00: sklep čaščenja in sveta maša.

 

 Prilika za spoved bo pol ure pred jutranjo sv. mašo in na začetku molitvenih ur. Prosim, pridite počastit Gospoda, živo vodo našega duhovnega življenja.

 

 CERKEV ČISTIJO: MOŠE, štev. 21 do 43.

 

 MOLITVENI NAMEN: »ZA NAŠO ŽUPNIJO, DA BI BILA ŽIVA DUHOVNA DRUŽINA«

SOBOTA

2.7.

19: starši Vrtnik

14. N.N.

3.7.

7: za žive in umrle župljane

9: Marija Jenko, obletna

PONED.

4.7.

7: po namenu

17: Dolinarjevi in Mohoričevi

celodnevno čaščenje

TOREK

5.7.

19: Angela Jeraj

SREDA

6.7.

7: po namenu Fujan

ČETRT.

7.7.

19: Janez Burgar

PETEK

8.7.

18: vsi pokojni (pobiti in padli)

        iz podružnice Moše

19: Štefka in Vanje Est

SOBOTA

9.7.

19: Ivana Kumer, obletna

15. N.N.

10.7.

7: za žive in umrle župljane

9: Marija Levpušček in Tone Zor

zunanja slovesnost žegnanja