13. NAVADNA NEDELJA

 
 

26.6.2011             LETO: XVIII           ŠTEVILKA: 26

 GODOVI TEDNA: v ponedeljek sv. Ema Krška, v torek sv. Irenej Lyonski, škof, mučenec, v sredo slovesni praznik prvakov apostolov sv. Petra in Pavla, v četrtek prvi mučenci rimske Cerkve, v petek slovesni praznik Srca Jezusovega, v soboto Marijino brezmadežno Srce, nedelja bo 14. navadna v cerkvenem letu, god sv. Tomaža, apostola – nedelja Slovencev po svetu.

 

 Čeprav smo svete čase cerkvenega leta in z njimi glavne krščanske praznike z binkoštnim praznikom v bogoslužju končali, so pred nami še vedno nekateri prazniki, ki sicer ne spadajo v krogotok svetih časov (adventno, božično, postno, velikonočno obdobje), pa po svoji vsebini predstavljajo osvetlitev nekaterih verskih skrivnosti. Tako je pred nami v sredo slovesni praznik apostolskih prvakov, svetega Petra in Pavla, v petek pa slovesni praznik Srca Jezusovega.

 

 Svetega Petra in Pavla Cerkev imenuje »prvaka apostolov«, ker sta neposredno od Odrešenika Jezusa Kristusa dobila posebno pomembni službi v življenju prve Cerkve.

 PETRA je Jezus, kljub njegovim pomanjkljivostim in človeškim napakam, izbral za svojega namestnika na zemlji. Po trojni zatajitvi pred hlapci in deklami, ki jo je Peter zagrešil na dvorišču hiše velikega duhovnika, mu je Jezus postavil trojno vprašanje: »Peter, ali me ljubiš?« Kot da je Jezus od Petra  pričakoval popravni »izpit«. » Simon, Janezov sin, ali me ljubiš bolj kakor tile?« (Jn 21,15). Rekel mu je. »Da, Gospod, ti veš, da te imam rad.« Jezus je trikrat ponovil isto vprašanje in Peter mu je vsakič zagotovil enako: »Gospod, ti vse veš, ti veš, da te imam rad.« Po tej izpovedi ljubezni, je Jezus Petru napovedal, da bo moral zaradi njega veliko trpeti: »Resnično, resnično povem ti, ko si bil mlad, si se opasoval sam in si hodil, kamor si hotel; ko pa se postaraš, boš raztegnil svoje roke in drug te bo opasal in odvedel, kamor nočeš. To pa je rekel, da je označil, s kakšno smrtjo bo poveličal Boga.«  (Jn 21, 18,19).

 SVETI PAVEL je bil sprva goreč nasprotnik Jezusa in njegovih učencev, kar »dehtel« je od srda in želje, da bi polovil čim več kristjanov in jih

pripeljal pred sodnika. Toda na poti v Damask je doživel srečanje z Vstalim Jezusom in zaslišal njegov glas »Savel, Savel, zakaj me preganjaš?« Od tistega trenutka dalje je prejšnji Savel postal Pavel in velik, goreč oznanjevalec Jezusovega evangelija med pogani. Oba velika apostola sta umrla, tako pravijo viri, na isti dan v Rimu. Sv. Peter je pokopan v vatikanski baziliki sv. Petra, sv. Pavel pa v cerkvi sv. Pavla izven obzidja.

 Na njun god naši škofje, po stari navadi, posvečujejo slovenske novomašnike. Letos bo Cerkev na Slovenskem dobila devet novih duhovnikov. Šest novomašnikov je iz ljubljanske nadškofije, eden iz koprske škofije in dva redovnika (cistercijan in salezijanec).  V Družini imate novomašnike podrobno predstavljene, poleg njih pa tudi letošnje duhovnike jubilante. Molimo za naše novomašnike, da bi z veliki žarom vere in ljubezni vstopili na delo v Gospodov vinograd.

 

 V petek, na praznik Srca Jezusovega bomo po sveti maši (ob 19. uri) molili litanije v čast Jezusovemu Srcu, po njih pa posvetilno molitev. Vabim vas, da ta dan pridete k bogoslužju počastit Jezusovo Srce, simbol neskončne Božje ljubezni, v zavesti, da nas Bog ljubi takšne, kakršni smo: nebogljene in grešne. Na praznik se bomo spomnili Jezusove  obljube sv. Favstini Kowalski : kdor bo opravil devet prvih petkov, šel k sveti spovedi in obhajilu in molil po namenu svetega očeta, bo umrl srečne in previdene smrti.. Ta obljuba bo veljala do konca časov! – Petek bo obenem prvi v mesecu juliju, zato bom dopoldan obiskoval ostarele na domovih.

 

Vsem, ki ste tako lepo pripravili naša praznovanja: birme, prvega sv. obhajila, starostnikov in jubilantov, še enkrat Bog plačaj. 

 

Za podporo referenduma o novem družinskem zakoniku smo oddali 96 podpisov.

CERKEV ČISTIJO: Moše, štev. 1 do 20.

 

MOLITVENI NAMEN: Bogu v zahvalo za našo državno samostojnost in za sprejem v evropsko skupnost narodov.

 

SOBOTA

25.6.

19: starši Lipovšek

13. N.N.

26.6.

7: za žive in umrle župljane

10: druž. Kumer in Bobnar

ob 7: Telovska

        procesija

PONED.

27.6.

19: Stanko Stjepan

TOREK

28.6.

19: Anton Kotar, Janez Svetina in ostale žrtve vojne za Slovenijo

SREDA

29.6.

7: v čast sv. Jožefu

19: Jože Kumer, obletna

Praznik sv. Petra in Pavla

ČETRTEK

30.6.

19: Miha Košir

PETEK

1.7.

19: Kozjekovi

Praznik Srca Jezusovega

SOBOTA

2.7.

19: starši Vrtnik

14. N.N.

3.7.

7: za žive in umrle župljane

9: Marija Jenko