Prihajajoči dogodki
Pon, 25 Sep 2023 ob 00:00

Dogodki tega tedna

Romanje k sv. Urhu v Ausburg

Od 13. do 15. oktobra 2023 bo župnijsko romanje k sv. Urhu v Ausburg (Nemčija).


Preberite več...

Donacije

Zbiramo donatorje za ozvočenje v cerkvi sv.Urha
Preberite več...

Križev pot - KALVARIJA

Križev pot Smlednik

Sinoda 2021-2023

Sinoda 2021-2023

Iskalnik
 

20. NEDELJA MED LETOM

 
 

Številka: 34/20. 8. 2023

Leto: XXX

GODOVI MED TEDNOM: v ponedeljek sv. Pij X., papež; v torek Devica Marija Kraljica; v sredo sv. Roza iz Lime, devica – spomin na žrtve totalitarnih režimov; v četrtek sv. Jernej (Natanael), apostol – POSVETITEV CERKVE SV. URHA V SMLEDNIKU; v petek sv. Ludvik, kralj; v soboto sv. Tarzicij, mučenec; nedelja bo 21. NEDELJA MED LETOM – SMNENJ SV. URH - sv. Monika, mati sv. Avguština – leto A.

EVANGELJSKI UTRINEK! Skala. Dve prispodobi v evangeliju obladujeta Jezusov odgovor na izpoved vere Simona Petra: prispodoba o skali in o ključih. Obe podobi imata svoj izvor v Stari zavezi, v Novi zavezi se nadaljujeta in sta, kakor pokaže evangelij, končno uporabljeni za ustanovo Jezusa Kristusa. Najprej skala: vedno znova se v psalmih Bog sam imenuje skala, se pravi tisti temelj, na katerega se brezpogojno lahko zanesemo: »od Boga mi prihaja pomoč, samo on je moja skala« (Ps 62,3). Njegova božanska beseda je nekaj povsem zanesljivega, tudi še potem, ko postane človek in kot tak rešitelj ljudstva: »Skala pa je bil Kristus« (1 Kor 10,4). Ne da bi  se odpovedal tej lastnosti, Jezus da Simonu Petru delež na tem: »Ti si skala, na katero bom sezidal svojo Cerkev.« Tudi ona bo deležna lastnosti brezpogojne zanesljivosti: Peklenska vrata je ne bodo premagala.« Izročitev te lastnosti se lahko zgodi samo v popolni veri, za katero se je treba zahvaliti Očetu v nebesih, nikakor pa ne v dobri človeški Petrovi domislici. Vera v Boga in v Kristusa kot v dve trdni skali postane sama le po Bogu in v Kristusu samem trdna kot skala, torej tisti temelj, na katerem svoje Cerkve ne zida človek, temveč Kristus. (Hans Urs von Balthasar)

 

V ponedeljek, 21. 8. 2023, po večerni maši v Smledniku krajše češčenje Najsvetejšega.

V torek, 22. 8. 2023, po večerni maši v Smledniku srečanje katehetov župnij Smlednik in Trboje.

V sredo, 23. 8. 2023, je v Smledniku sv. maša v Smledniku ob 7. uri. Na ta dan je spomin na žrtve totalitarnih režimov. Evropska unija je v Evropi obtožila tri režime: komunizem, fašizem in nacizem. Prosimo Gospoda za milost sprave, odpuščanja in kesanje.

V četrtek, 24. 8. 2023, sta sv. maši ob 7. uri v Smledniku in ob 18.30 v Trbojah. Veliko let nazaj je bila na ta dan, na dan sv. Jerneja, župnijska cerkev v Smledniku posvečena. Farani Smlednika se zahvaljujte za ta dar.

V soboto, 26. 8. 2023: ČIŠČENJE IN KRAŠANJE – 9. uri: čistite vse skupine iz Smlednika, ker je naslednji dan žegnanjski dan farne cerkve v Smledniku. Prosim, da se stalnim čistilkam, pridružite tudi ostali, posebno starši birmancev in prvoobhajancev – otroke in mladostnike pripeljite s seboj, da jih počasi navadite. V Trbojah k čiščenju in krašenju cerkve povabljene hišne številke od 101 do 110. Bog vas blagoslovi.

Nedelja, 27. 8. 2023: Svete maše so ob 7. in ob 9. uri v Smledniku ter ob 10.30 uri v Trbojah. Na ta dan je v Smledniku slovesno praznovanje žegnanjskega praznika. Spet prosimo pridne in dobre gospodinje, da doma spečete pecivo in ga prinesete, da bomo po sv. maši ob 9. uri najprej v KUD-u Smledniki pogledali ponovitev animiranega filma o sv. Urhu ter o zgodovini župnije in krajev, po ogledu pa bomo ob pecivu in pijači pred dvorano nadaljevali druženje in slavje. Pri vseh mašah (tudi že v nedeljo) bo ofer za potrebe cerkve in obnovo župnišča. V zahvalo dobite podlistek o Božji služabnici Cvetani Priol. Hvala.

Vpis na verouk v Smledniku bo zadnji teden v avgustu in 1.9. eno uro pred večerno mašo. Vpisnice  in bolj točne informacije in urnik bodo starši dobili na e-mail. Urnik bo zelo podoben lanskemu.

 

Od 13. do 15. oktobra 2023 bo župnijsko romanje k sv. Urhu v Ausburg (Nemčija). Bolj natančen opis najdete na župnijski spletni strani. Avtobus je poln. Dar za romanje lahko prinesete, da bomo plačali hotele v Nemčiji. Župnija Smlednik je v letu 2023 za šolanje indijskega bogoslovca od 700 € zaenkrat zbrala 670,00 €. Za nove zvočnike in induktivno zanko za slušne aparate lahko darove prinašate župniku. Vsak del predstavlja dar za 20 € (lahko podarite 5, 10, 20 €, lahko tudi več). Imamo že 167 darovalcev od 226. Bog povrni. Mnogi ljudje so v teh dneh v hudih stiskah in težavah. Farani župnij Smlednik in Trboje povabljeni k pomoči. Tajnik škofijske Karitas Celje prosi za krmo za živali. Obračamo se s prošnjo za donacijo senenih in silažnih bal oz. hrane za živali. Hvaležni bi bili, da bi lahko krmo za živino razdelili najbolj prizadetim kmetijam iz Vrbja, Šmartnega ob Paki, Mozirja in Ljubnega ob Savinji, ki so jih v preteklih dneh zajele poplave. Za vsa pojasnila in dodatne informacije sem vam na voljo: 051 658 133, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. . Hvala vam za vašo skrbnost in sodelovanje. Vse dobro vam želim. Karitas Celje Matej Pirnat generalni tajnik

 

KRONIKA: V nedeljo, 13. 8. 2023, je potekala izredna nabirka za žrtve ujme. Dobri ljudje v Smledniku ste zbrali 2.075,00 €, v Trbojah pa 890,00 €. Bog vam povrni. Od 14. do 19. 8. 2023 je župniji Smlednik potekal oratorij na temo Hobit. Na oratoriju je bilo okoli 80 otrok ob spremstvu okoli 30  animatorjev. Hvala za njihovo skrb in hvala za vso hrano, ki ste jo starši in drugi darovali. V četrtek, 17. 8. 2023, se je župnik srečal z župnijskimi sodelavci župnije Trboje. Župnik je povedal, da se bomo držali pastoralnega načrta, ki ga je škof Franc Šuštar predstavil v nedeljo, 6. 8. 2023. Verouk bo potekal še naprej v Trbojah razen za 9. R., ki bo v Smledniku. To so mladostniki, ki so v letu 2023 prejeli zakrament sv. birme ter bomo združili birmance iz Smlednika in Trboj ter tako počasi iz njih gradili mladinsko skupino. Srednješolce in srednješolke bomo tudi povabili k mladinskim srečanjem, ki pa bodo izmenična enkrat v Smledniku in enkrat v Trbojah. Nekaj dejavnosti bodo za župniji Smlednik in Trboje skupnih (priprava na zakramente, romanja, počitniški dnevi za ministrante, …), obdržali pa bomo tudi lokalne posebnosti župnije Trboje: družinske nedeljske sv. maše 3. nedeljo v mesecu, šmarnice, križev pot v postnem času, skrb za starejše na cvetno nedeljo, molitvena ura za otroke na dan »celodnevnega češčenja«. Telovska procesija bo na nedeljo in sicer bo takrat izjemoma ob 9. uri, sv. maši v Smledniku pa bosta takrat ob 7. in 10. 30 uri. Za župnijo Trboje bomo imeli tudi farni dan – letos bo v nedeljo, 10. 9. 2023. Župnijska oznanila bodo skupna in dogodki bodo objavljeni na spletni strani župnije Smlednik. Gospodar življenje k sebi poklical Regino Šarkan. Gospod Bog, daj ji večni pokoj in večna luč naj ji sveti. Naj počiva v miru. Amen. Za lepšo priprava na sveto mašo in sodelovanje pri sv. maši tako v Smledniku kot v Trbojah je pomembna tudi sveta maša. Rožni venec in razne molitve naj se končajo tako, da je pred začetkom sv. maše vsaj 5 minut tišine, da se začnem zavedati, kdo se pri sveti maši daruje za nas. Ko pri sv. maši poteka sv. obhajilo in vidimo, da se kitica pesmi konča in vidimo, da na sv. obhajilo čaka samo še nekaj ljudi, ne začenjamo nove kitice, ampak smo odslej v tišini, da se v tihoti srca Jezusu zahvaljujemo, da se je pri sv. obhajilu združil z menoj.  V cerkvi v Smledniku in v Trbojah imate položnice za pomoč prizadetim družinam pri odpravljanju posledic, obnovi domov in normalizaciji življenja. S poslanim SMS sporočilom KARITAS5 ali KARITAS10 na 1919 boste prispevali 5 € oz. 10 € za pomoč prizadetim v poplavah.

MOLITVENI NAMEN: ZA ŽRTVE UJME IN ZA SOLIDARNOST Z ŽRTVAMI UJME.

20. NEDELJA MED LETOM - LETO A

20. 8. 2023

7: za žive in rajne župljane

9: ++ Elizabeta in Stane Govekar; (+ Marija Grajzar)

Trboje (žegnanje) – 10.30: + Jože Čarman, obl.

6.30 in 8.30: rožni venec

Trboje - 10: rožni venec

PONEDELJEK

21. 8.

Hraše – 17.30: + Jožefa Gregorc, 30. dan

18.30: + Marija Grajzar, obl.

19: krajše češčenje Najsvetejšega

TOREK

22. 8.  

18.30: + Ivanka Kosec, obl.

19: srečanje katehetov

SREDA

23. 8.

7: za nove duhovne poklice in svetost duhovnikov

 

spomin na žrtve totalitarnih režimov

ČETRTEK

24. 8.

7: + Ivan Banič, dar. sosedje Rakovec

Trboje - 18.30: +++ Marija, Rudi in sinova Komurka

Smlednik: posvečenje farne cerkve

PETEK

25. 8.

Hraše - 17.30: +Regina Šarkan, 7. dan

18.30: + Franc Gašperlin, obl.

SOBOTA

26. 8.

18.30: + Marta Vidmar, obl.

9: čiščenje: Smlednik vse skupine

čiščenje Trboje od 101 do 110

21. NEDELJA MED LETOM - LETO A

27. 8. 2023

7: za žive in rajne župljane

9 (žegnanje): + Jernej Mohorič

Trboje – 10.30: + Andrej Kosec

6.30 in 8.30: rožni venec

9: žegnanjska maša in ogled filma

Trboje - 10: rožni venec