Prihajajoči dogodki
Pon, 25 Sep 2023 ob 00:00

Dogodki tega tedna

Romanje k sv. Urhu v Ausburg

Od 13. do 15. oktobra 2023 bo župnijsko romanje k sv. Urhu v Ausburg (Nemčija).


Preberite več...

Donacije

Zbiramo donatorje za ozvočenje v cerkvi sv.Urha
Preberite več...

Križev pot - KALVARIJA

Križev pot Smlednik

Sinoda 2021-2023

Sinoda 2021-2023

Iskalnik
 

19. NEDELJA MED LETOM

 
 

Številka: 33/13. 8. 2023

Leto: XXX

GODOVI MED TEDNOM: v ponedeljek sv. Maksimilijan Kolbe, duhovnik, mučenec; v torek VNEBOVZETJE DEVICE MARIJE – VELIKI ŠMAREN – D. P. D.; v sredo sv. Rok, spokornik; v četrtek sv. Hijacint, redovnik – Združitev prekmurskih Slovencev, d. p.; v petek sv. Helena (Alenka), cesarica; v soboto sv. Janez Eudes, duhovnik; nedelja bo 20. NEDELJA MED LETOM - sv. Bernard, opat, cerkveni učitelj – leto A.

EVANGELJSKI UTRINEK! Ne brez bratov. Pavel v 2. berilu obžaluje, da Izrael Elijeve vere ni soizavršil do konca, do učlovečenja Božjega Sina. Izrael, pravi, je z vsemi Božjimi darovi prejel »posinovljenje« (Rim 9,4), ki se dokončuje v tem, da se je Kristus, »ki je nad vsem« (v. 5), iz njega učlovečil. Judje bi v Jezusu morali spoznati dokončno sinovstvo, ob njegovi milini in tihoti, namesto da so čakali na zemeljsko moč in oblast, ki so ju pričakovali od Mesija. Pavel bi za svoje »brate, ki so njegovi rojaki po mesu«, želel biti ločen od Kristusa, ko bi s tem dobil vero in odrešenje. Ta drzna želja spada k polni krščanski veri, ki se je v srečanju s tihim Bogom od njega učila ljubezni do vsake šibkosti. Kristjan želi v hoji za Kristusom biti rešen skupaj s svojimi brati. (Hans Urs von Balthasar)

 

V ponedeljek, 14. 8. 2023, se bo v naši župniji začel ORATORIJ, 18. po vrsti. Kot vsako leto, vas tudi letos prosimo, da ste v tem tednu posebej pozorni na otroke s svojimi vozili. Poleg tega naprošamo vse župljane, zlasti starše, da spečete pecivo ali prinesete sadje, saj so tako otroci kot animatorji veseli kakršnihkoli dobrot. Otroci naj se jutri (v ponedeljek) zberejo na župnijskem travniku do 17. ure. Z oratorijskim dogajanjem bomo v ponedeljek zaključili ob 19. uri. Ostale dneve do petka, oratorijski dan začenjamo ob 9. uri in zaključimo do 16. ure. Oratorij bo trajal do sobote, v soboto pa traja od 9. do 12. ure, ko je še zaključno dejanje. Rdeča nit oratorija bo zgodba o Hobitu. Lepo povabljeni!

V torek, 15. 8. 2023, je Marijin največji praznik, Marijino vnebovzetje. Je praznik upanja, saj nam sporoča, da je Marija dosegla polnost življenja v večnosti. To dejanje predstavlja napoved vstajenja mrtvih, ki ga bomo ob sodnem dnevu doživeli vsi ljudje. Na praznik se bomo s posebno molitvijo izročili v varstvo Božji Materi. Svete maše so ob 7. in ob 9. uri v Smledniku (sodeluje oratorij) ter ob 10.30 uri v Trbojah, ki se vse končajo z Marijinimi litanijami, izročitvijo Bogu po Mariji in sprejemom blagoslova z Najsvetejšim.

V sredo, 16. 8., goduje sv. Rok in zato bo maša v Valburgi. Sveti Rok je priprošnjik v sili, ki ima na slovenskih tleh precej cerkva, povečini podružnic, tudi v Valburgi. Njegovo značilno podobo ali kip, ko kaže kužno rano na svojem stegnu in mu pes prinaša kruha v gobcu, vidimo na številnih stranskih oltarjih in znamenjih. Ta podoba pove, da je Rok zavetnik proti kužnim boleznim; še danes pa se mu priporočajo bolniki, ki imajo rane ali pa bolne noge.

V četrtek, 17. 8. 2023, je sv. maša ob 18.30 v Trbojah. Po večeri maši je v župnišču krajše srečanje s sodelavci: mežnar, organist, kateheti, ključarji, tajnik ŽPS-ja. Farani Smlednika povabljeni na ta dan povabljeni k sv. maši v Trboje, farani Trboj pa vse druge dneve povabljeni k sv. mašam v Smlednik.

V soboto, 19. 8. 2023: ČIŠČENJE IN KRAŠANJE – 9. uri: Zbilje 1 do 12 (/2). Prosim, da se stalnim čistilkam, pridružite tudi ostali, posebno starši birmancev in prvoobhajancev – otroke in mladostnike pripeljite s seboj, da jih počasi navadite. V Trbojah k čiščenju in krašenju cerkve povabljene hišne številke od 96 do 100. Bog vas blagoslovi.

Nedelja, 20. 8. 2023: Svete maše so ob 7. in ob 9. uri v Smledniku ter ob 10.30 uri v Trbojah. Farani iz Smlednika povabljeni k sv. maši v Trboje, če so vam ure maš v Smledniku prezgodaj oz. ob teh urah ne morete. Farani iz Trboj pa povabljeni k sv. mašam v Smlednik, če vam je ura v Trbojah prepozna oz. ob tej uri ne morete. V Trbojah je ob 10.30 žegnanjska sv. maša in zato vsem faranom želimo veliko Božjega blagoslova. Ofer bo potekal za vzdrževanje cerkve v Trbojah in v zahvalo dobite podlistek o Cvetani Priol. Po maši pa se zadržimo v druženju, zato povabljeni kaj spečete in prinesete. Družine z malimi otroki in tudi družine z mladostniki povabljeni, da se usedete spredaj, da vidijo na oltar – prinašajte otroke k Jezusu, da jih blagoslavlja. Ko gremo k obhajilu, je prav, da čakam že v vrsti, da duhovnik z Jezusom ne čaka, ko pride obhajat.

 

Od 13. do 15. oktobra 2023 bo župnijsko romanje k sv. Urhu v Ausburg (Nemčija). Bolj natančen opis najdete na župnijski spletni strani. Avtobus je poln. Kdor se je želeli prijaviti, pa je prijavo zamudil, se lahko prijavi kot rezerva, da v primeru odpovedi že prijavljenega, potem pride na avtobus. Župnija Smlednik je v letu 2023 za šolanje indijskega bogoslovca od 700 € zaenkrat zbrala 660,00 €. Za nove zvočnike in induktivno zanko za slušne aparate lahko darove prinašate župniku. Vsak del predstavlja dar za 20 € (lahko podarite 5, 10, 20 €, lahko tudi več). Imamo že 159,5 darovalcev od 226. Bog povrni.

 

KRONIKA: Gospodar življenje k sebi poklical Ivano Kutnjak. Gospod Bog, daj ji večni pokoj in večna luč naj ji sveti. Naj počiva v miru. Amen. Gospodar življenje k sebi poklical Katarino Irt. Gospod Bog, daj ji večni pokoj in večna luč naj ji sveti. Naj počiva v miru. Amen. V tedniku Družina Marijino vnebovzetje 2023 št. 32-33 sta pod rubriko župnije na str. 29 prispevka o Smledniku in sicer Zlata maša brez zlatomašnika in Duhovne počitnice na Malenskem vrhu. Od 6. do 10. 8. 2023 je bil župnik na duhovnih vajah v Assisiju pri sv. Frančišku Asiškem in sv. Klari Asiški. Z  oktobrom bomo začeli bomo začeli s pripravo na posvetitev Jezusovemu in Marijinemu Srcu, posvetili pa se bomo v januarju 2024. Posvetili bomo župnijo in posameznike, ki bodo hodili na priprave. Ko sem bil na duhovnih vajah je Jaka Mišmaš položil keramiko v novi pralnici (delo stalo 1.000,00 €), Luka je pa uredil električno napeljavo (električni material - 16,23 €). Bog vam povrni.  V petek, 11. 8. je bilo v Medvodah srečanje dobrodelnih služb z županom za pomoč ljudem, ki so jih prizadele poplave. Kot smo izvedeli iz medijev so tudi našo občino dosegle poplave. Poplavljenih so bile vasi Vikrče, Vaše, Goričane; Rakovnik, Sora, Preska, Medvode, v naši župniji smo imeli le podtalno vodo, nekateri več drugi manj. Objekti se sedaj sušijo, CZ ima na razpolago 36 razvlažilcev. Vsi prizadeti objekti so očiščeni in čakajo, da se toliko posušijo, da se bodo nadaljevala aktivnosti, kot so slikarska, tlakarska , keramična, elektro instalacijska dela, nabava bele tehnike, pohištva. ... Takoj, ko dobimo sporočilo, da se rabijo  naštete stvari vas bomo preko oznanil obvestili. Ljudje pozivamo k radodarnosti. V cerkvi imate položnice za pomoč prizadetim družinam pri odpravljanju posledic, obnovi domov in normalizaciji življenja. S poslanim SMS sporočilom KARITAS5 ali KARITAS10 na 1919 boste prispevali 5 € oz. 10 € za pomoč prizadetim v poplavah.

 

MOLITVENI NAMEN: ZA ŽRTVE UJME IN ZA SOLIDARNOST Z ŽRTVAMI UJME.

 

19. NEDELJA MED LETOM - LETO A

13. 8. 2023

7: za žive in rajne župljane

9: + Alojzij Vesel, obl.

Trboje – 10.30: ++ starši Gorjup

6.30 in 8.30: rožni venec

Trboje - 10: rožni venec

PONEDELJEK

14. 8.

18.30: + Mateja Perko, dar. Marija Mah

17: začetek oratorija

TOREK

15. 8.  

D. P. D.

7: za žive in rajne župljane

9: + Franc Dolinar, obl.

Trboje – 10.30: + Manca Žun

VNEBOVZETJE DEVICE MARIJE

9: začetek oratorija z mašo

SREDA

16. 8.

Zbilje – 17.30: + Katarina Irt, 7. dan

Valburga - 18.30: za sosesko

9: začetek oratorija

ČETRTEK

17. 8.

Trboje - 18.30: + Ljudmila Hočevar

Smlednik - 9: začetek oratorija

Trboje - 19: srečanje s sodelavci

PETEK

18. 8.

Valburga – 17.30: + Ivana Kutnjak, 7. dan

18.30: + Izidor Stare, dar. družina Marjana Stareta

9: začetek oratorija

SOBOTA

19. 8.

18.30: + Štefka Tršan, obl.

9: čiščenje: Zbilje 1 do 12 (2/2)

Smlednik oratorij: 9-12

Čiščenje Trboje od 96 do 100

20. NEDELJA MED LETOM - LETO A

20. 8. 2023

7: za žive in rajne župljane

9: ++ Elizabeta in Stane Govekar; (+ Marija Grajzar)

Trboje (žegnanje) – 10.30: + Jože Čarman, obl.

6.30 in 8.30: rožni venec

Trboje - 10: rožni venec