Prihajajoči dogodki
Pon, 25 Sep 2023 ob 00:00

Dogodki tega tedna

Romanje k sv. Urhu v Ausburg

Od 13. do 15. oktobra 2023 bo župnijsko romanje k sv. Urhu v Ausburg (Nemčija).


Preberite več...

Donacije

Zbiramo donatorje za ozvočenje v cerkvi sv.Urha
Preberite več...

Križev pot - KALVARIJA

Križev pot Smlednik

Sinoda 2021-2023

Sinoda 2021-2023

Iskalnik
 

17. NEDELJA MED LETOM

 
 

Številka: 31/30. 7. 2023

Leto: XXX

GODOVI MED TEDNOM: v ponedeljek sv. Ignacij Lojolski, ustanovitelj jezuitov; v torek sv. Alfonz Ligvoorij, škof, cerkveni učitelj; v sredo sv. Evzebij, škof - porcijunkula; v četrtek sv. Lidija, svetopisemska žena; v petek sv. Janez Vijanej – prvi petek; v soboto sv. Marija Snežna (Nives) – prva sobota; nedelja bo 18. NEDELJA MED LETOM – JEZUSOVA SPREMENITEV NA GORI - sv. Just Španski, mučenec – leto A.

EVANGELJSKI UTRINEK – Vse žrtvovati! V evangeliju Jezus še enkrat pove tri prilike, ki naj bi predočile nebeško kraljestvo. Prvi dve sta si enaki v tem, kar pripovedujeta in ob pripovedovanju zahtevata: najdeni zaklad na njivi in odkriti dragoceni biser zahtevata od kmeta oz. od trgovca, da že iz povsem zemeljske preračunljivosti prodata vse, da bi lahko dobila tisto, kar je še daleč dragocenejše. V bistvu niti ne gre za tveganje ob tem ravnanju, prej bi šlo za zvitost. Kdor razume vrednost tega, kar ponuja Jezus, se ne bo obotavljal, da bi se znebil vsega lastnega, postal ubog v duhu in v čisti veri, z namenom, da bi pridobil ponudeno. »Blagor ubogim v duhu (se pravi tistim, ki se v svojem mišljenju vsemu odpovedo), kajti njih je nebeško kraljestvo.« Toda vsakdo ne najde zaklada ali bisera, vsakdo se ne odloči za to, da bi prav vse žrtvoval. Zato tudi tretja prilika, ki iz časovne odločitve sklepa o ločitvi ob koncu sveta: mrežo potegnejo na breg, slabe ribe pomečejo proč. To pomeni: za Božjo ponudbo, za enkratno priložnostjo, najdemo resno opozorilo, naj je en zamudimo. Gre za dobiček ali izgubo celotnega smisla človeškega bivanja. Kakor si kmet in trgovec iz zvitosti niti za trenutek ne pomišljata, tako bo takoj zgrabil tudi kristjan, ki je razumel, za kaj gre. (Hans Urs von Balthasar))

 

V sredo, 2. 8. 2023, je v cerkvi sv. Urha v Smledniku ob 18.30 sv. maša ob 30. dnevu za nekdanjega župnika Rafka Kralja. Eno uro pred večerno sv. mašo bo molitvena ura za duhovnike in rožni venec. S tem dnevom župnija Smlednik začne soupravljati župnijo Trboje. Smo bratje in sestre v Kristusu in izkazujmo si vzajemno ljubezen v Kristusu. Župljani Smlednika lahko obiskujete sv. maše v Trbojah in župljani Trboj lahko obiskujete sv. maše v Smledniku. Dobrodošli.

V četrtek, 3. 8. 2023, dopoldne po župniji Trboje obiskujem bolne onemogle in ostarele. Sv. maša je ob 18.30 in se konča z litanijami, ker je prvi četrtek v mesecu. Pol ure pred mašo je priložnost za spoved. Po maši lahko prinesete darove za sv. maše. Farani Smlednika povabljeni na ta dan povabljeni k sv. maši v Trboje, farani Trboj pa vse druge dneve povabljeni k sv. mašam v Smlednik. Po počitnicah bodo uradne ure na ta dan, ostale dneve pa povabljeni v Smlednik.

V petek, 4. 8. 2023, dopoldne po župniji Smlednik obiskujem bolne onemogle in ostarele. Sv. maša je ob 18.30 in se konča z litanijami, ker je prvi petek v mesecu. Pol ure pred mašo je priložnost za spoved.

V soboto, 5. 8. 2023: ČIŠČENJE IN KRAŠANJE – 9. uri: Smlednika 61 do konca (2/2). Prosim, da se stalnim čistilkam, pridružite tudi ostali, posebno starši birmancev in prvoobhajancev – otroke in mladostnike pripeljite s seboj, da jih počasi navadite. Sv. maša je ob 18.30 in se konča z litanijami, ker je prva sobota v mesecu. Pol ure pred mašo je priložnost za spoved. V Trbojah k čiščenju in krašenju cerkve povabljene hišne številke od 71 do 80. Bog vas blagoslovi.

Nedelja, 6. 8. 2023: Svete maše so ob 7. (Smlednik), ob 9. (Hraše) in 10.30 uri (Trboje). Vse maše bo vodil škof Franc Šuštar, ker župnik odide na duhovne vaje. Ob 9. uri je žegnanjska maša v p. c. sv. Jakoba v Hrašah in ofer za potrebe te cerkve. Vsem Hrašanom želim, da bi jim njihov zavetnik izprosil milost močne in dejavne vere, kakršna je krasila sv. Jakoba st. apostola. Farani iz Smlednika povabljeni k sv. maši v Trboje, če so vam ure maš v Smledniku prezgodaj oz. ob teh urah ne morete. Farani iz Trboj pa povabljeni k sv. mašam v Smlednik, če vam je ura v Trbojah prepozna. Ker je prva nedelja v mesecu, pri sv. maši v Trbojah poteka namenska nabirka za vzdrževanje te cerkve. Bog vam povrni. Družine z malimi otroki in tudi družine z mladostniki povabljeni, da se usedete spredaj, da vidijo na oltar – prinašajte otroke k Jezusu, da jih blagoslavlja. Ko gremo k obhajilu, je prav, da čakam že v vrsti, da duhovnik z Jezusom ne čaka, ko pride obhajat. Na ta dan je tudi romanje Treh dežel na Svete Višarje. Program: ob 10.30 predavanje "Slovenstvo kot sestavni in nepogrešljiv del zahodne civilizacije" prof. dr. Andreja Umeka, 12.00 – slovesna sveta maša, ki jo bo skupaj z izseljenskimi duhovniki daroval ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik, 13.00 – po maši bo na ploščadi za cerkvijo še krajši kulturni program. Lahko se udeležite romanja s svojim prevozom ali pa poromate s Trudom (43 €) (Višarje - 35. romanje treh Slovenij | Turistična agencija Trud). Mi pa doma vključimo v svojo molitev prošnjo, da bi se vsi Slovenci, doma in po svetu, počutili kot ena družina.

V soboto, 12. 8. 2023, bo tradicionalno romanje na Brezje. Informacije sledijo v naslednjih oznanilih.

 

Od 13. do 15. oktobra 2023 bo župnijsko romanje k sv. Urhu v Ausburg (Nemčija). Bolj natančen opis najdete na župnijski spletni strani. Do sedaj 39 prijavljenih. Župnija Smlednik je v letu 2023 za šolanje indijskega bogoslovca od 700 € zaenkrat zbrala 630,00 €. Za nove zvočnike in induktivno zanko za slušne aparate lahko darove prinašate župniku. Vsak del predstavlja dar za 20 € (lahko podarite 5, 10, 20 €, lahko tudi več). Imamo že 158 darovalcev od 226. Bog povrni. Prijave in bolj natančne informacije ZA LETOŠNJI ORATORIJ dobite na naslednji povezavi: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSe4ArHl_VK2CA5ZwzzMCjYBGrJ6_POdOl-xpBWvgUBlhHAw2w/viewform?usp=sharing

Odgovor na novinarsko vprašanje o stališču Katoliške cerkve do evtanazije: Katoliška cerkev se zavzema za spoštovanje človeškega življenja od spočetja do naravne smrti, zato zavrača končanje življenja z aktivno evtanazijo ter odločno nasprotuje uzakonitvi nasilnega končanja človeškega življenja s t. i. medicinsko zastrupitvijo. V Sloveniji ni potrebe po uvedbi evtanazije, saj je ta v nasprotju s pravico do življenja in solidarnostjo med zdravimi in bolnimi. Prav tako uzakonitev evtanazije odpira vrata za številne zlorabe, sprevrača pomen zdravstva in medicine ter je pogostokrat razumljena kot ekonomski ukrep za zmanjšanje izdatkov za bolne in ostarele. Papež Frančišek je dejal, da "ne smemo povzročiti smrti bolnikom in ostarelim ali jim pomagati pri samomoru. Poudarja pravico do zdravljenja za vse, da ne bi najbolj ranljivih, še posebej ostarelih in bolnih, nikoli zavrgli. Vsi ljudje imamo pravico do življenja in ne do smrti. Slednjo je treba sprejeti, ne pa povzročiti. Ostarele moramo negovati kot zaklad človeštva. Oni so naša modrost. Prosim vas, ne osamite ostarelih in ne pospešite njihove smrti!" Celotno stališče Katoliške cerkve na to temo je objavljeno v izjavi Komisije Pravičnost in mir iz leta 2019 z naslovom Proti nasilnemu končanju življenja in je dostopna na tej povezavi: https://katoliska-cerkev.si/proti-nasilnemu-koncanju-zivljenja (Anton Stres), Stališče o evtanaziji | Katoliška cerkev (katoliska-cerkev.si) (Anton Stres), Izjava Komisije za pravičnost in mir: »Vsak človek ohranja svoje dostojanstvo« | Družina – vsak dan s teboj (druzina.si). Lep pozdrav, Dr. Tadej Strehovec, Generalni tajnik SŠK. Evtanazija je v nasprotju s poslanstvom zdravnika - Evtanazija je v nasprotju s poslanstvom zdravnika (zdravniskazbornica.si) Izjava zdravnika Erika Breclja: Dr. Erik Brecelj: Če bi zakon zdravnikom naložil izvajanje evtanazije, »raje vrnem licenco« - YouTube

 

KRONIKA: TV Medvode je v četrtek, 20. 7. 2023, v oddaji Novice med vodami predvajala tudi reportažo o Urhovi nedelji, 9. 7. 2023. Posnetek lahko vidite na linku https://www.youtube.com/watch?v=5cxzx9JNUc4 od 28:50 naprej do 35:15. Na Krištofovo nedeljo, 23. 7. 2023, ste dobri ljudje za potrebe MIVE zbrali 1.045,00 €. Bog vam povrni in vas blagoslovi. V tedniku Družina 23. julij 2023, letnik 72 št. 29 so sestre in bratje ob smrti zlatomašnika Rafka Kralja (1947-2023) napisali zahvalo in v njej omenjajo tudi župnijo Smlednik: »… Posebna zahvala g. župniku Davidu Jensterletu in faranom župnije Smlednik, ki ste ob Rafkovem zlatem jubileju – 50-letnici mašništva, ki jo je obhajal le dva dni pred smrtjo, pripravili tako slovesno zahvalno mašo in voščilo na Radiu Ognjišče, ter tako številni udeležbi faranov na pogrebu. …« V četrtek, 7. 7. 2023, so dobri ljudje pokosili breg za gospodarskim poslopjem in po končanem delu je sledil piknik.

 

MOLITVENI NAMEN: ZA UMIRITEV VREMENA.

 

17. NEDELJA MED LETOM - LETO A

30. 7. 2023

7: za žive in rajne župljane

9: + Franc Sešek

 

6.30: rožni venec

8.30: rožni venec

PONEDELJEK

31. 7.

Valburga - 17.30: + Jožefa Jenko, 30. dan

18.30: + Joškovi (Valburga)

TOREK

1. 8.  

18.30: + Miha Hanžič, dar. svakinja Irena

 

19: zapisnik pred poroko

SREDA

2. 8.

18.30: + Rafko Kralj, 30. dan

17.30: molitvena ura za duhovnike in rožni venec

ČETRTEK - prvi

3. 8.

Trboje - 18: sv. spoved

Trboje - 18.30: + Slavi Šetina

Trboje: obisk bolnikov

PETEK - prvi

4. 8.

18: sv. spoved

18.30: + Janez Hočevar, dar. brat Janez

Smlednik: obisk bolnikov

SOBOTA - prva

5. 8.

18: sv. spoved

18.30: v zahvalo

9: čiščenje: Smlednik 61 do konca (2/2)

Čiščenje Trboje od 71 do 80

18. NEDELJA MED LETOM - LETO A

6. 8. 2023

JEZUSOVA SPREMENITEV NA GORI

7: za žive in rajne župljane

7: + Stane in +++ iz družine Grajzar

Hraše - 9: za sosesko

Trboje – 10.30: + Ana Šter

6.30: rožni venec

Hraše - 8.30: rožni venec

Hraše -9: žegnanje

Trboje - 10: rožni venec

Sv. Višarje: Romanje Treh dežel