Prihajajoči dogodki
Pon, 25 Sep 2023 ob 00:00

Dogodki tega tedna

Romanje k sv. Urhu v Ausburg

Od 13. do 15. oktobra 2023 bo župnijsko romanje k sv. Urhu v Ausburg (Nemčija).


Preberite več...

Donacije

Zbiramo donatorje za ozvočenje v cerkvi sv.Urha
Preberite več...

Križev pot - KALVARIJA

Križev pot Smlednik

Sinoda 2021-2023

Sinoda 2021-2023

Iskalnik
 

13. NEDELJA MED LETOM – izseljenska nedelja

 
 

Številka: 27/2. 7. 2023

Leto: XXX

GODOVI MED TEDNOM: v ponedeljek SV. TOMAŽ, apostol; v torek SV. URH (UROŠ), škof – župnijski praznik in dan celodnevnega čaščenja; v sredo SV. CIRIL IN METOD, slovanska apostola; v četrtek sv. Marija Goretti, mučenka; v petek sv. Anton M. Zaharija, duhovnik – prvi petek; v soboto sv. Gregor Grassi, škof – prva sobota; nedelja bo 14. NEDELJA MED LETOM – patrocinij sv. Urha oz. Urhova nedelja – leto A.

EVANGELJSKI UTRINEK: Trde so te besede, moj mili Jezus, kdo jih more poslušati? Zahtevne so in neizprosne! Pa saj veš in tudi sam vem, da te nisem vreden. Pri vsaki maši ti to povem. »Gospod, nisem vreden, da prideš k meni …« ti povem v trenutku, ko prideš k meni, čeprav oba veva, da te nisem vreden. Rad te imam! In rad imam svoje starše … in svoje otroke … in svoje življenje … In včasih težkam križ in si izbiram lažjega. A se trudim. In te ljubim … in vem, da me ljubiš … čeprav te nisem vreden! (Magnificat, 7/2023, str. 54)

 

V nedeljo, 2. julija 2023, bomo praznovali tradicionalno Nedeljo Slovencev po svetu. Sveto mašo bo 2. julija ob 17.00 v Zavodu sv. Stanislava daroval ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik skupaj z izseljenskimi duhovniki. Že vrsto let prvo nedeljo v juliju posvečamo Slovencem po svetu, ki živijo zunaj meja Slovenije. Ocene o številu teh rojakov se vrtijo okrog pol milijona. Zelo velika številka, če nas doma živi približno dva milijona, a vendar tako neizrazito občutena v našem vsakdanu. Mnoge meje so odpravljene, komunikacijske in potovalne možnosti pa zadnja leta postajajo neverjetno dostopne. Tako imamo vse več priložnosti, da z ne prevelikim trudom vzpostavljamo enoten slovenski prostor, ki ni več usodno odvisen od kraja bivanja. Ob Nedelji Slovencev po svetu želimo Slovence v domovini spodbuditi k razmisleku o številnih rojakih, ki živijo po svetu ter hkrati okrepiti tudi slovensko zavest v slovenskih skupnostih po svetu. Niz prireditev v okviru programa Dobrodošli doma 2023! se bo odvijalo od četrtka, 29. junija do nedelje, 2. julija v Ljubljani in v Vipavi. Program je predstavljen na tej povezavi. Dodatne informacije dobite na spletni strani Rafaelove družbe. Višarski dnevi mladih 2023 | Katoliška cerkev (katoliska-cerkev.si)

V torek, 4. julija 2023, bomo praznovali god zavetnika naše župnijske cerkve in župnije sv. Urha in obenem spomin na posvetitev cerkve. Sv. Urh je nekdaj pri nas na Slovenskem spadal med najbolj čaščene svetnike. Dokaz za to je 40 cerkva (15 župnijskih in 25 podružničnih), pozidanih njemu v čast, njegovih kipov in podob pa je na stotine. Sveti maši bosta ob 9. in 18.30 uri. Nabirka namenjane za vzdrževanje cerkve in župnišča. Po prvi sveti maši bomo izpostavili Najsvetejše, zmolili litanije Matere Božje in začeli celodnevno češčenje, pri katerem se bomo zbirali ves dan  po skupinah v sledečem redu: ob 10. uri – Moše in Dragočajna; ob 11. uri – otroci in mladostniki; ob 12. uri – duhovniki; ob 13. uri – Zbilje; ob 14. uri – Smlednik; ob 15. uri – Hraše; ob 16. uri – Valburga; ob 17. uri – ŽPS, ŽK in župnijski sodelavci; ob 18. uri – vsi molimo rožni venec. Ob 18.30 uri je sklep čaščenja in sveta maša, katere somaševanje bo vodil g. Jure Koželj, župnik župnije Preska. Po večerni maši povabljeni, da se malo podružimo. Prilika za sv. spoved bo pol ure pred jutranjo in večerno sv. mašo ter na začetku molitvenih ur. Prosim, pridite počastit Gospoda, živo vodi in živ kruh našega duhovnega Življenja. Sveti Urh je bil nekdaj med najbolj češčenimi svetniki na Slovenskem. Priporočali so se mu za srečno zadnjo uro in ga prosili za pomoč v raznih telesnih slabostih. Rodil se je leta 890 v plemiški družini na Švabskem. Starši so ga zaupali v vzgojo menihom v Sanct Gallnu v Švici, od tam je odšel v Augsburg, kjer ga je škof posvetil v duhovnika. Po škofovi smrti ga je papež hotel postaviti za njegovega naslednika, toda Urh si te odgovorne službe ni upal sprejeti, češ da je premlad. Nekaj let zatem pa je na željo vseh, ki so ga poznali in spoštovali, postal škof in obenem državni knez. Obojno službo je znal skladno izvrševati in prav v tem je njegovo svetništvo. Veliko škofijo Augsburg je vodil polnih petdeset let. Kot dobri pastir je šel med ljudi. Najbolj so mu bili pri srcu reveži, bolniki in ostareli. V zgodovino se je zapisal kot branilec svojega škofijskega mesta Augsburga ob napadu divjih Madžarov avgusta 955: sam je vodil obrambo, ‘oborožen’ samo z duhovniško štolo, svoje vernike pa je prosil, naj tiste, ki se bojujejo, podpirajo z molitvijo. (sv. Urh (Ulrik) (4. julij) (ognjisce.si)

V sredo, 5. 7. 2023, praznujeta sv. Ciril in Metod, slovanska apostola in so-zavetnika Evrope. Na praznik bo v Smledniku sv.maša ob 7 uri za vse rajne župnike, ki so delovali v župniji Smlednik, in za rajnega župnika Cirila Lazarja. Popoldne se bomo udeležili pogreba bivšega župnika Rafka Kralja, ki bo ob 16 uri v Šentvidu pri Stični. Odhod avtobusa iz Smlednika bo ob 14 uri. Prijavite se g.župniku, preko telefona, elektronske pošte ali osebno. Brez sv. Cirila in Metoda se vera na naši tleh ne bi ohranila do današnjih dni. Naj nam sveta brata izprosita dobrih in svetih pastirjev, ki nam bodo dajali dobro duhovno hrano. Sveta brata Ciril (ok. 826–869) in Metod (ok. 812–885) nista prva širila med našim ljudstvom Kristusovega nauka, pač pa sta ga tako oznanjala, da sta po letu 863 zanj pridobila vse in postavila temelje slovanski krščanski kulturi. Uvedla sta slovanski jezik v bogoslužje in dala našemu ljudstvu bogoslužne knjige v domačem jeziku, kar je potrdil papež Hadrijan II. Učeni sv. Ciril je sicer v Rimu umrl 14. februarja 869, sv. Metod pa je postal panonski nadškof. Njegovo delo je podpiral slovenski panonski knez Kocelj, umrl pa je 6. aprila 885.

V četrtek, 6. 7. 2023, je po večerni maši v Smledniku krajše čaščenje Najsvetejšega. Molili bomo večernice sv. Marije Goretti, ki na ta dan goduje. Rodila se je revnim, vendar zelo vernim staršem, ki so delali kot najemniki na kmetijah v italijanskem kraju Corinaldo. Po očetovi smrti je mala Marija Goretti pomagala materi pri skrbi za družino. Pri 11. letih je prepričala duhovnika prijatelja, naj jo poučuje verouk in ji podeli prvo sveto obhajilo, ki ga je prejela  v izposojeni obleki. Komaj nekaj mesecev pozneje jo je 20-letni mladenič Aleksander Serenelli, tudi najemnik, poskušal posiliti. Ko ga je Marija svarila, naj tega ne počne, ker bo zagrešil zelo težak greh in si pogubil dušo, jo je iz jeze velikokrat zabodel z šilom za usnje. Umrla je z besedami odpuščanja na ustnicah. Sv. Janez Pavel II. je učil, da nas »življenje sv. Marije Goretti vabi, naj tudi mi izkusimo veselje ubogih, ki se znajo odpovedati vsemu in pri tem ne izgubiti tistega, kar je v življenju najpomembnejše: prijateljstva z Bogom.« Župnikovo darilo faranom: risani film o farni zavetnici [VIDEO] | Družina – vsak dan s teboj (druzina.si)

V petek, 7. 7. 2023, dopoldne po župniji obiskujem bolne, onemogle in ostarele. Če želite, da koga še obiščem, mi sporočite. Pred večerno mašo bo priložnost za sv. spoved, ker je prvi petek v mesecu. Molitev rožnega venca pred mašo se konča z litanijami Srca Jezusovega.

Župnija sv. Urha, škofa, v Dolini pri Trstu vabi na praznovanje občinskega in farnega zavetnika svetega Urha škofa v petek, 7. julija 2023, ob 18. uri. Pontifikalno bogoslužje ob  1050. obletnici smrti svetega Urha, 1100. obletnice njegovega škofovskega posvečenja in ob 1030. obletnici njegove kanonizacije bo vodil tržaški škof Henrik. Ob 18. uri se bo iz cerkve sv. Martina na Bercah začela procesija proti dolinski prafarni cerkvi Sv. Urha. Med potekom procesije bodo po starem običaju, možnaristi iz gradu Sv. Socerba streljali s topovi v pozdrav škofu. Po slovesnem bogoslužju sledi ob 20. uri koncert Orkestra slovenske vojske. Kdor bi se iz župnije Smlednik želel udeležiti te slovesnosti, sporočite župniku Davidu. Prijave zbira do polne zasedenosti župnijskega kombija. Sporočite mi do ponedeljka, 3. 7. 2023, ker moram to sporočiti v župnijo vabiteljico.

V soboto, 8. 7. 2023: ČIŠČENJE IN KRAŠANJE – 9. uri: vse skupine Smlednika. Prosim, da se stalnim čistilkam, pridružite tudi ostali, posebno starši birmancev in prvoobhajancev – otroke in mladostnike pripeljite s seboj, da jih počasi navadite. Pred večerno mašo bo priložnost za sv. spoved, ker je prva sobota v mesecu. Sv. maša se konča z litanijami Matere Božje, ker je prva sobota v mesecu.

Nedelja, 9. 7. 2023: Svete maše so ob 7. in izjemoma ob 10. uri. Pri obeh mašah bo ofer za vzdrževanje župnijske cerkve in župnišča, ki se bo med mašama pobiral, v košare – tudi že v soboto. Pri sv. maši ob 10. uri, ki bo prenašana na radiju Slovenija, bo zunanja slovesnost sv. Urha.  Pred obema mašama se moli rožni venec. Na Urhovo nedeljo k slovesni maši ob 10. uri vabljene tudi narodne noše – šli bomo v sprevodu v cerkev. Po sv. maši bo v KUDU Smlednik premierni ogled risanega dokumentarnega filma o sv. Urhu in o kraju. Pred ogledom bo kratka predstavitev o nastanku filma. Če bo veliko ljudi, bomo napravili več ogledov, med čakanjem pa bo postrežba peciva in pijače. Po ogledu pa bo pogostitev – carski praženec in klobase za vse. Gospodinje naprošamo, da doma spečejo pecivo in naj ga prinesejo v soboto zvečer ali v nedeljo zjutraj v prostore Karitas. Družine z malimi otroki in tudi družine z mladostniki povabljeni, da se usedete spredaj, da vidijo na oltar – prinašajte otroke k Jezusu, da jih blagoslavlja. Ko gremo k obhajilu, je prav, da čakam že v vrsti, da duhovnik z Jezusom ne čaka, ko pride obhajat.

Od 13. do 15. oktobra 2023 bo župnijsko romanje k sv. Urhu v Ausburg (Nemčija). Bolj natančen opis najdete na župnijski spletni strani. Dar za romanje je 314 € na osebo (ob udeležbi 48 oseb). Še sprejemamo prijave in lahko dar za romanje prinašate tudi po obrokih. Do sedaj 34 prijavljenih. Župnija Smlednik je v letu 2023 za šolanje indijskega bogoslovca od 700 € zaenkrat zbrala 590,00 €. Za nove zvočnike in induktivno zanko za slušne aparate lahko darove prinašate župniku. Narejena je podoba ojačevalca in zanke, ki je razdeljena na 226 delov. Vsak del predstavlja dar za 20 € (lahko podarite 5, 10, 20 €, lahko tudi več). Imamo že 119,5 darovalcev oz. darovalk. Bog povrni. Prijave in bolj natančne informacije ZA LETOŠNJI ORATORIJ dobite na naslednji povezavi: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSe4ArHl_VK2CA5ZwzzMCjYBGrJ6_POdOl-xpBWvgUBlhHAw2w/viewform?usp=sharing Slovenska Karitas začenja z dobrodelno akcijo Otroci nas potrebujejo, ki je namenjena zbiranju sredstev za nakup šolskih potrebščin za socialno ogrožene otroke v Sloveniji. Položnice se nahajajo pod korom. Duhovne vaje za katehistinje in katehiste od 24. do 27. 7. 2023 v Marijinem domu na Bledu z naslovom Kdo sem? – vodi ddr. Stanko Gerjolj. Več informacij in prijave 031/312-110 sli Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. Prijazno vabljeni. Katoliška mladina- mladinska organizacija (katoliskamladina.si): Poletni kamp za birmance in srednješolce od 14. do 18. avgusta 2023 v Radencih z naslovom FIAT. Poletni tedni v Taizeju od 20 do 27. avgusta 2023. Prijave na spletni strani Katoliške mladine.

 

KRONIKA: Ob začetku počitnic (od 25. do 27. 6. 2023) se je zbrala prijetna skupina 13 mini- in maksistrantov iz župnije Smlednik in se v družbi župnika Davida odpravila nabirat doživetja na Malenski vrh nad Poljanami. Ohladili smo se v reki Sori (Poljanska) in ogreli na poti na Blegoš, preizkusili svoje meje v adrenalinskem parku na Starem vrhu, premagali smo kilometre, klance in strahove, utrdili prijateljstva (ali jih na novo spletli), razgibali telo z badmintonom, možgane s tarokom in duha pri sveti maši … zvečer pa nas je pesem čričkov zazibala v zaslužen spanec pod šotori. (Blažka in Blaž Brešan, Župnija Smlednik) Gospodar življenje k sebi poklical Jožefo Jenko (pogreb je bil 27. 6. 2023). Gospod Bog, daj ji večni pokoj in večna luč naj ji sveti. Naj počiva v miru. Amen. V četrtek, 29. 6. 2023, smo na praznik apostolov Petra in Pavla ob 18.30 imeli zahvalno sveto mašo za nekdanjega župnika Rafka Kralja ob njegovem zlatem mašnem jubileju. Gospod Rafko sedaj biva v duhovniškem domu Mane nobiscum in ker mu zdravstveno stanje ne omogoča tudi telesno prisotnost, smo se povezali duhovno ter na panoju v cerkvi smo imeli njegovo fotografijo. Hvala vsem, ki ste pripomogli k lepoti te slovesnosti: pevcem, ministrantom, pritrkovalcem, mežnarju, krasilki, bralcem in ŽPS – ju.  Bilo je navzočih okoli 80 ljudi. Na koncu maše se je delila zlatomašna podobica. Po maši smo se zadržali ob pijači. V soboto, 1. 7. 2023, na da njegove nove maše, mu je župnija Smlednik za njegov zlati mašni jubilej voščila preko valov radia Ognjišče. V petek, 30. 6. 2023, je restavrator Ljubo Zidar pripeljal 4. in 5. postajo križevega pota, ter vse, ki so že obnovljene, dodela v cerkvi sv. Urha do konca. Obnova 4. in 5. postaje je stala 800 €.  V nedeljo, 2. 7. 2023, je Božji otrok in član Cerkve postala Viktorija Lukan. Goduje 23. 12. in njena zavetnica je sv. Viktorija, mučenka (4. st.).

MOLITVENI NAMEN: ZA NAŠO ŽUPNIJO, DA BI BILA ŽIVA DUHOVNA DRUŽINA.

 

13. NEDELJA MED LETOM, izseljenska

2. 7. 2023

LETO A

7: za žive in rajne župljane

9: +++ Žavbijevi in Drakslerjevi

9: 9-dnevnica

6.30: rožni venec

8.30: rožni venec

10: krst

PONEDELJEK

3. 7.

Zbilje – 17.30: + Antonija Kukovec, 30. dan

18.30: + Miha Hanžič, dar. svakinja Irena

18.30: 9-dnevnica

TOREK

4. 7.  

SV. URH

9: ++ starši Košir in Anton Pavlič (omenimo tudi zvečer)

18.30: ++ Anica in Nace Koder

18.30: +Janez Hočevar

9 in 18.30: 9-dnevnica

9 -18.30: celodnevno čaščenje in župnijski praznik

SREDA

5. 7.

SV. CIRIL IN METOD

7: rajne smleške župnike in župnika Cirila Lazarja

16.00 v Šentvidu pri Stični pogreb g.Rafha Kralja

7: 9-dnevnica

ČETRTEK

6. 7.

Valburga – 17.30: + Jožefa Jenko, 7. dan

18.30: + Marija Jenko, obl.

18.30: 9 - dnevnica

19: čaščenje Najsvetejšega

PETEK - prvi

7. 7.

18.30: + Stanislav Jenko, dar. Nežka Šetina

18.30: 9-dnevnica

obisk bolnikov

18: Dolina pri Trstu

SOBOTA - prva

8. 7.

18.30: ++ Marija Bergant in Ivana Oselija

9: čiščenje cel Smlednik

18.30: 9 - dnevnica

14. NEDELJA MED LETOM - LETO A

9. 7. 2023

 

Patrocinij sv. Urha oz. Urhova nedelje

7: za žive in rajne župljane

10: »ustanovna« maša

6.30: rožni venec

9.30: rožni venec

Po maši premierni ogled

pogostitev