Prihajajoči dogodki
Ni dogodkov
Oratorij 2023 v Smledniku
Romanje k sv. Urhu v Ausburg

Od 13. do 15. oktobra 2023 bo župnijsko romanje k sv. Urhu v Ausburg (Nemčija).


Preberite več...

Napoved dogodkov

Napoved dogajanja v župnij v prihodnjih mesecih
Preberite več...

Donacije

Zbiramo donatorje za ozvočenje v cerkvi sv.Urha
Preberite več...

Križev pot - KALVARIJA

Križev pot Smlednik

Sinoda 2021-2023

Sinoda 2021-2023

Iskalnik
 

7. VELIKONOČNA NEDELJA – Nedelja sredstev družbenega obveščanja

 
 

Številka: 21/21. 5. 2023

Leto: XXX

GODOVI MED TEDNOM: v ponedeljek sv. Marjeta, redovnica; v torek sv. Socerb, mučenec; v sredo SV. MARIJA POMOČNICA (MARIJA POMAGAJ); v četrtek sv. Gregor VII., papež; v petek sv. Filip Neri, duhovnik; v soboto bl. Alojzij Grozde, mučenec; nedelja bo BINKOŠTNA NEDELJA – sv. Anton Julijan, škof - leto A.

Jezus se pogovarja z Očetom. Jezus poveličuje Očeta, s tem da izpolnjuje Njegovo voljo. Jezus svojim prijateljem razodeva Očetovo ljubezen. Imam kar nekaj prijateljev. In če kdo, potem ti, Bog, veš, da bolj kot na apostole spominjajo na cestninarje in grešnike. Še celo kak pismouk se najde med njimi, o farizejih pa ne bi. Trudim se, da bi jim razodeval tvojo ljubezen. Govorim jim, da nisi oddaljen in strašen. Da si strog, a da si ljubeč Oče. Abba, Očka. Tvoji so, vsekakor … saj, kdo pa ni?! Sodobo o tem, koliko verjamejo mojim besedam in koliko se držijo Tvoje besede, bom prepustil Tvoji usmiljeni ljubezni. Upam pa, da čutijo mojo naklonjenost in ljubezen vsaj v tej meri, da vedo, da je vse, kar imam, od Tebe. (Magnificat, 5/2023, str. 285)

V torek, 23. 5. 2023, je po večerni maši v Smledniku srečanje pripravljalnega odbora za praznovanje sv. Urha na nedeljo, 9. 7. 2023. V učilnici ima katehistinja Milena srečanje za starše 3. R. kot bližnjo pripravo na prvo sveto obhajilo. Srečanje skupine "Pogovor za dušo" bo po sveti maši v prostorih Karitas-a. Če želite prijeten večer z druženjem in sproščenim pogovorom, vas prijazno vabimo, da se nam pridružite.

torek, 23. maja, ob 19.45 bo v cerkvi sv. Jožefa v Ljubljani večer Dotik Duha. Prisrčno vabljeni! Sveti Duh dela danes, tukaj in zdaj: "Ko so prvič molili nad menoj nisem pričakoval nič. Presenečen sem bil nad močjo Svetega Duha! Odvzeta mi je bila vsa žalost, ki se je v meni nabirala celo življenje. Čutil sem Božji objem! Sveti Duh deluje v meni, čutim potrebo po molitvi, ki deluje. Moč Svetega Duha je izjemna." Gospod je pripravil nekaj čudovitega tudi zate, daj Mu priložnost, da ti to pokaže. Tokrat bo z nami kot pričevalka gospa Sabrina Strniša. Priložnost pa bo tudi za sveto spoved. Pridi in spoznaj: Bog dela! eč na www.dotikduha.si

V sredo, 24. 5. 2023, goduje Marija Pomočnica – Marija Pomagaj. Iz velike slikarjeve stiske je nastala tako mila upodobitev Marije z Jezuščkom na kolenih. Verniki iz bližnjih in daljnih krajev so v njej prepoznali svojo pomočnico, se zatekali k njej in jo prosili: »Marija, pomagaj!« In ta pomoč je prihajala vedno znova , ker so se vedno pojavljale tudi stiske. Ves naš narod si jo je zato izbral za svojo zavetnico in priprošnjico in tudi letos pred njenim obličjem prosimo zase in za vse svoje: »Marija, pomagaj!« Sv. maša je ob 18.30.

V petek, 26. 5. 2023, je ob 17.45 v župnišču v Smledniku priprava za starše in otroke 3. R. na prvo sveto obhajilo. Na ta dan se bo pri večerni maši v Smledniku začela devetdnevnica za otroke in starše 3. R. kot duhovna priprava na 1. sv. obhajilo.

V soboto, 27. 5. 2023: ČIŠČENJE IN KRAŠANJE – 9. uri: Hraše od 1 do 20 (2/2). Prosim, da se stalnim čistilkam, pridružite tudi ostali, posebno starši birmancev in prvoobhajancev – otroke in mladostnike pripeljite s seboj, da jih počasi navadite. Ob 17.45 je v župnišču v Smledniku priprava za starše in otroke 3. R. na prvo sveto obhajilo. Pri večerni maši v Smledniku je devetdnevnica za otroke in starše 3. R. kot duhovna priprava na 1. sv. obhajilo. Goduje bl. Alojzij Grozde. Naj nam izprosi globoko vero in ljubezen do evharistije, ki je krasila njega.

Vabljeni na Brezje, na letošnji že deseti Dan na Magnificat, ki bo 27. maja ob 9.30 uri na Brezjah. Čakajo vas zanimive delavnice, ogled muzeja, čas za spoved in molitev. Romarsko mašo bo ob 16. uri daroval nadškof Stanislav Zore. Za tiste, ki ste bližje Ljubljani, sporočamo, da bo odhod romarskega avtobusa na Brezje ob 8.30 uri iz Tivolija, obvezne prijave pri agenciji TRUD. Telefon: 01 360 28 20, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.

Nedelja, 28. 5. 2023: Svete maše so ob 7., 9. (šmarnice in 9-dnevnica pred 1. sv. obh.) in 15. uri. Pred vsemi mašami se moli rožni venec. Pri in po mašah ob 7. in 9. uri se bo z nami družila Založba Družina. Na to nedeljo vas Župnijska Karitas vabi na srečanje starejših, bolnih, skratka dobrodošli vsi, ki želite nedeljsko popoldne preživeti malo drugače v prijetni družbi.  Ob 15 uri bo sv. maša z bolniškim maziljenjem, nato pa družabno srečanje v kulturnem domu. Vzpodbudite svoje mame, očete, babice, dedke,  tete, sosede, vse ki jih poznate naj pridejo na ta dogodek. Kdor ima težave s prevozom, naj to sporoči g. župniku ali sodelavkam Karitas in vam bomo uredili prevoz. Dobre gospodinje prosimo, če lahko za to srečanje spečete kakšno pecivo. Prinesite ga v soboto ali v nedeljo po obeh sv. mašah v prostore Karitas. Družine z malimi otroki in tudi družine z mladostniki povabljeni, da se usedete spredaj, da vidijo na oltar – prinašajte otroke k Jezusu, da jih blagoslavlja. Ko gremo k obhajilu, je prav, da čakam že v vrsti, da duhovnik z Jezusom ne čaka, ko pride obhajat.

 

Od 13. do 15. oktobra 2023 bo župnijsko romanje k sv. Urhu v Ausburg (Nemčija). Bolj natančen opis najdete na župnijski spletni strani. Dar za romanje je 314 € na osebo (ob udeležbi 48 oseb). Že sprejemamo prijave in lahko dar za romanje prinašate tudi po obrokih. Do sedaj 22 prijavljenih. Župnija Smlednik je že v letu 2022 zbirala denarna sredstva za šolanje indijskega bogoslovca. Od 700 € smo zaenkrat v letu 2023 zbrali 325,00 €. Šolnino za šolanje indijskega bogoslovca bomo poslali na začetku leta 2024. Prosim, da na zareze za skrinje ne polagate nobene tiskovine. Sprejemam že mašne namene do konca decembra 2023. Za nove zvočnike in induktivno zanko za slušne aparate lahko darove prinašate župniku. Narejena je podoba ojačevalca in zanke, ki je razdeljena na 226 delov. Vsak del predstavlja dar za 20 € (lahko podarite 5, 10, 20 €, lahko tudi več). Imamo že 52,5 darovalcev oz. darovalk. Bog povrni.

10. junija 2023 bo potekalo romanje za otroke in njihove družine po poteh Alojzija Grozdeta (Stična, Mirna in Zaplaz). Hrana bo iz popotne romanj. Romanje bo trajal od 8.30 in vrnitev je do večerne maše v Smledniku. Prijavite se pri župniku in pri verouku. Višina prispevka za avtobus bo še naknadno določena.

Na začetku poletja, med 25. junijem in 27. junijem, vabimo ministrante na ministrantske počitnice, ki bodo na Gori pri Malenskem vrhu (Poljanska dolina). Čaka nas spanje v šotorih, planinarjenje, adrenalinski park, …. Vabljene tudi družine ministrantov. Prijave pri župniku do konca maja. Že 8 prijavljenih.

Prijave in bolj natančne informacije ZA LEOŠNJI ORATORIJ doBite na naslednji povezavi: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSe4ArHl_VK2CA5ZwzzMCjYBGrJ6_POdOl-xpBWvgUBlhHAw2w/viewform?usp=sharing

 

KRONIKA: V soboto, 13. 5. 2023, so nekateri člani PGD Smlednik na nekatere razpoke pod stropom  v cerkvi sv. Urha naredili mavčne obliže, da bomo videli, kaj se s temi razpokami dogaja. Hvala jim za njihovo pripravljenost za pomoč. V nedeljo, 14. 5. 2023, je 28 birmancev in birmank prejelo zakrament sv. birme (15 mladostnikov in 13 mladostnic; 8. R. – 11 in 9. R. -17). Podelil jim ga je nadškof Stanislav Zore. Molimo za njihovo zvestobo in dajmo jim zgled življenja po veri. Vsi smo poklicani, da vsak dan molimo Pridi, Sveti Duh... Hvala vsem, ki ste pripomogli k lepoti sv. birme. Hvala za zavzetost staršev ter samih birmancev in birmank. Slike iz slovesnosti so že na voljo v župnišču.  V ponedeljek, 15. 5. 2023, je po večerni sveti maši v cerkvi sv. Urha potekalo krajše zasedanje ŽPS Smlednik. Ker nekdanji župnik Rafko Kralj obhaja zlati jubilej duhovništva, se mu bo župnija Smlednik zahvalila za služenje v naši župniji. Ker zaradi zdravstvenega stanja ni sposoben priti, bomo darovali zahvalno sveto mašo za slavljenca v četrtek, 29. 6. 2023, ob 18.30. Od nedelje, 18. 6. 2023, pa bo na voljo plaketa z voščilom, v katero boste povabljeni, da se podpišete in potem jo bo župnik David nesel v duhovniški dom župniku Rafkotu. Plaketa bo stala na stojalu v cerkvi, da jo boste lahko podpisali. Zmenili smo se tudi, da bomo sestavili odbor, ki bo poživil praznovanje godu sv. Urha in potem zunanjo slovesnost na nedeljo po godu sv. Urha.  V torek, 16. 5. 2023, se je začelo postavljati novo ozvočenje v cerkvi sv. Urha. V sredo, 17. 5. 2023, so novo ozvočenje nastavili. Novo ozvočenje stane 7.367,92 € (nov digitalni ojačevalec, novi zvočniki in delo podjetja Elektroakustuka - Marko Selšek). Račun je od predračuna dražji za 368,92 €. To pa zato, ker so postavili tudi tri nove dodatne zvočnike, zamenjali del kablov in postavili nov mikrofon na daritveno mizo. Induktivno zanko za slušne aparate bodo začeli postavljati po 15. 6. 2023. Sedaj smo povabljeni, da zberemo denar, da poravnamo račun. Hvala za vašo dobroto. V četrtek, 18. 5. 2023: Gospodar Življenja je k sebi poklical Janeza Hočevarja. Gospod, daj mu večni pokoj in večna luč naj mu sveti. Naj počiva v miru. Amen. Na ta dan je restavrator pripeljal obnovljeno staro bandero: na eni strani so Sv. Urh, Sv. Janez Krstnik in sv. apostol Janez, na drugi strani pa je Mati Božja z Detetom. Bandero je poširil z novim platnom, da je dorisal dele, ki so jih prej odrezali (rože in del plašča apostola Janeza; na drugi strani pa tudi rože in del plašča Matere Božje). Prejšnje stanje lahko vidite na dveh starih banderih, ki stojita v župnišču in sta potrebna še obnove. Delo je stalo 800 €. V nedeljo, 21. 5. 2023, je Božji otrok in član Cerkve postal Nejc Jerina. Goduje 24. 8. in njegov zavetnik je sv. Jernej (Bartolomej), apostol.

MOLITVENI NAMEN: ZA NAŠE LETOŠNJE PRVOOBHAJANCE IN PRVOOBHAJANKE, DA BI VSE ŽIVLJENJE ŽIVELI PO NAČELIH KRŠČANSKE VERE.

 

7.  VELIKONOČNA NEDELJA

21. 5. 2023

LETO A

7: za žive in rajne župljane

9: +++ brata in starši Vrbek

9: pojejo oratorijski animatorji

6.30: rožni venec

8.30: rožni venec

9: šmarnice

9.45: krst

PONEDELJEK

22. 5.

18.30: + Barbara Bergelj; (+ Marta Vidmar, dar. krstna botra)

18.30: šmarnice

verouk

TOREK

23. 5.  

 

Valburga – 17.30: + Janez Hočevar, 7. dan

18.30: + Avgust Prosen; (+ Ivan Banič, dar. sestrična Martina z družino)

verouk

18.30: šmarnice

19.15: srečanje odbora

19.15: srečanje za starše 3.R.

19.15: pogovor za dušo

SREDA

24. 5.

MARIJA POMOČNICA (MARIJA POMAGAJ)

18.30: + Angelca Česen; (+ Vida Kosmač, dar. Šilarjevi)

 

verouk

18.30: šmarnice

ČETRTEK

25. 5.

18.30: + Marija Šubic; (+ Stanislav Jenko, dar. sodelavci iz Medvod)

18.30: šmarnice

PETEK

26. 5.

17.45: priprava na 1. sv. obhajilo

18.30: + Jela Zlate, obl.

18.30: šmarnice

18.30: začetek 9-dnevnice pred obh.

SOBOTA

27. 5

17.45: priprava na 1. sv. obhajilo

18.30: + Edvard Žavbi, obl.

9: čiščenje Hraše 1-20 (2/2)

18.30: 9-dnevnice pred 1. sv. obh.

18.30: šmarnice

BINKOŠTNA NEDELJA

28. 5. 2023

LETO A

7: za žive in rajne župljane

9: ++ Mirko in Manca Mohar

15: maša in srečanje starejših

na obisk pride založba Družina

6.30: rožni venec

8.30: rožni venec

9: šmarnice

9: 9-dnevnice pred 1. sv. obh