Prihajajoči dogodki
Ni dogodkov
Romanje k sv. Urhu v Ausburg

Od 13. do 15. oktobra 2023 bo župnijsko romanje k sv. Urhu v Ausburg (Nemčija).


Preberite več...

Donacije

Zbiramo donatorje za obnovo slik in kipov
Preberite več...

Napoved dogodkov

Napoved dogajanja v župnij v prihodnjih mesecih
Preberite več...

Križev pot - KALVARIJA

Križev pot Smlednik

Sinoda 2021-2023

Sinoda 2021-2023

Iskalnik
 

4. POSTNA, LAETARE NEDELJA – SV. JOŽEF – TEDEN DRUŽINE

 
 

Številka: 12/19. 3. 2023

Leto: XXX

GODOVI MED TEDNOM: v ponedeljek sv. Klavdija, mučenka; v torek sv. Nikolaj iz Flue, puščavnik; v sredo sv. Lea, spokornica; v četrtek sv. Turibij, škof; v petek sv. Katarina Švedska, redovnica; v soboto GOSPODOVO OZNANJENJE, Rebeka, svetopisemska žena; nedelja bo 5. POSTNA, TIHA NEDELJA – sv. Larisa (Lara), mučenka - leto A.

Zdravilo notranje urejenosti. V liturgičnem redu se četrta postna nedelja imenuje Laetare – po latinskem začetku vstopnega speva: Veselite se z Jeruzalemom! Radujte se nad njim vsi, ki ga ljubite! (Iz 66,10). Imenuje se tudi sredpostna nedelja: kakor z vrha posta se od nje pogled odpre k Veliki noči. Zato je nedelja Laetare namenjena kratki prekinitvi ali olajšanju postne spokornosti z veseljem, ki ga obeta Velika noč. Veselo razpoloženje sredpostne nedelje je globoko povezano s samim postom: »Hilaritas mentis - veselost srca: z ničimer drugim krščanska moralka tako tesno ne povezuje tega pojma kot s pralikom sleherne askeze – s postom« Josef Pieper). Ta povezanost temelji v Gospodovem navodilu, naj se pri postu ne držimo čemerno. Zakaj ne? Določena mera posta je za kristjana, kot piše sv. Tomaž Akvinski, ena od obvez, ki jih nalaga lex naturae, naravni zakon, praobveznost, ki je podlaga vsega človekovega odločanja v vesti. Zato namreč, ker ljudje v sebi ne moremo ohraniti tistega notranjega reda, v moči katerega se branimo pred navalom čutnosti in slabih nagnjenj, če si ne pomagamo z zdravilom: s postom kot sredstvom notranje urejenosti. Določena mera posta nam pomaga, da smo svobodna, nravstvena oseba, ki ima sebe v posesti. Štiridesetdnevni post ima torej ta smisel, pravi Pieper, »da se kristjan pripravi na sopraznovanje skrivnosti Gospodovega smrti in vstajenja, v katerih je naše odrešenje … Če hočemo postati deležni teh vzvišenih resničnosti, moramo poskrbeti za pripravljeno posodo svobodnega in urejenega srca.« Srca, ki je svobodno za Boga – in zato veselo. S takšno vedrino srca se bo kristjan rad vživel tudi v evangelij sredpostne nedelje: sebe bo morda doživel kot sleporojenega, ki mu Jezus podarja vid – vid za duhovno resničnost, svojo in bližnjega. (Marija Ogrin, Magnificat)

 

V nedeljo, 19. 3. 2023, je 4. postna nedelja. Ob 14. uri bo križev pot na Kalvariji, ki ga birmanci in birmanke. V primeru dežja je ta križev pot v cerkvi sv. Urha. Lepo vabljeni.

V torek, 21. 3. 2023, bo po sveti maši, srečanje skupine "Pogovor za dušo". Glede na postni čas, bo tokrat tema o napuhu. Prisrčno povabljeni. 

V četrtek, 23. 3. 2023, je po maši češčenje Najsvetejšega.

V petek, 24. 3. 2023, je po večerni maši pobožnost križevega pota. Ob 19. uri se v KUD-u Smlednik prične prireditev ob materinskem dnevu z naslovom NAGELJ RDEČ ZA STO IN TISOČ SREČ (Materinski dan). NASTOPAJO: MePZ Smleški žarek, lutkovna skupina MGS KUD Smlednik, otroci Vrtca Smlednik, ansambel TakTiki. Na ogled bo tudi razstava ročnih del Smleških klekljaric. Vstop je prost. Drage mamice, babice in prababice ter tudi vsi ostali - vljudno vabljeni na prireditev.  Od 24. do 26. 3. 2023 so v Velesovem obvezne duhovne vaje za birmanke in birmance. Začetek je v petek  - zbiranje v Velesovem je od 17. do 17.30, tja jih pripeljete sami. Duhovne vaje se zaključijo s sveto mašo ob 10. uri v Velesovem. S seboj naj imajo komplet posteljnino in copate, stvari za osebno higieno in brisačo, športno obutev, Sveto pismo, peresnico, oblačila. Po maši vabljeni na kavo in pecivo, potem pa se lepo odpravite domov. Prispevek za duhovne vaje je 45 €.

V soboto, 25. 3. 2023: ČIŠČENJE IN KRAŠENJE – 9. uri: Valburga od 16 do 45 (1/2). Prosim, da se stalnim čistilkam, pridružite tudi ostali, posebno starši birmancev in prvoobhajancev – otroke in mladostnike pripeljite s seboj, da jih počasi navadite. Maši na slovesni praznik Gospodovega oznanjena sta ob 7. in 18. uri (to mašo daruje g. Peter). V bogoslužju se spominjamo dogodka, ko je nadangel Gabrijel v Nazaretu obiskal Marijo in ji sporočil, da bo postala mati Božjemu Sinu. Takrat se je druga Božja oseba v Marijinem telesu učlovečila in kasneje na Božič se je rodil Odrešenik sveta, Jezus Kristus, naš Gospod. To je tudi materinski oz. starševski dan, ko se bomo spomnili vseh naših mater in očetov, ki noč in dan skrbijo za svoje otroke in zanje darujejo svoja življenja. Na to soboto se v Zavodu sv. Stanislava v Šentvidu nad Ljubljano ob 9. uri prične spomladansko srečanje članov ŽPS in pastoralnih sodelavcev. Srečanje traja do 13. ure (skupno kosilo). Člani našega ŽPS-ja se prijavite ga. Darinki Fabjančič, da vas bo prijavila organizatorjem ( Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. ; tel. 01/234-26-51).

V nedeljo, 26. 3. 2023, je 5. postna, tiha nedelja. Maši sta ob 7. in 9. uri. Pred obema mašama se moli rožni venec. Ob 14. uri bo križev pot na Kalvariji, ki ga vodi šolska mladina. Katehistinji bosta otroke pri verouku pripravila nanjo. Na križev pot povabljeni tudi vse družine, ki imate otroke pri verouku. V primeru dežja je ta križev pot v cerkvi sv. Urha. Lepo vabljeni. Družine z malimi otroki in tudi družine z mladostniki povabljeni, da se usedete spredaj, da vidijo na oltar – prinašajte otroke k Jezusu, da jih blagoslavlja. Ko gremo k obhajilu, je prav, da čakam že v vrsti, da duhovnik z Jezusom ne čaka, ko pride obhajat. Prične se 18. radijski misijon na radiu Ognjišče z naslovom Ko se temelji reda podirajo – Kaj more storiti pravični? (Ps 11,3). Misijon traja do 1. aprila 2023. V osrednjih govorih ob 17. uri nas bo nagovoril nadškof Marjan Turnšek. Več informacij najdete na spletni strani radia Ognjišče. Lepo vabljeni k poslušanju.

Duhovnik Franc Klopčič pravnomočno oproščen. Dolgoletna mučna sodna zgodba duhovnika Franca Klopčiča, (po krivem) obtoženega zlorabe mladoletne osebe, je vendarle končana: višje sodišče je namreč s sodbo, sprejeto pred mesecem dni, zavrglo pritožbo tožilstva in potrdilo oprostilno sodbo prve stopnje, ki je tako postala pravnomočna. Duhovnik Franc Klopčič pravnomočno oproščen – Nadškofija Ljubljana (nadskofija-ljubljana.si) Ali se bodo sedaj javni mediji, ki so blatili njegovo dobro ime,  oglasili, povedali, da je pravnomočno oproščen in se mu tudi opravičili?

Od 13. do 15. oktobra 2023 bo župnijsko romanje k sv. Urhu v Ausburg (Nemčija). Bolj natančen opis najdete na župnijski spletni strani. Dar za romanje je 314 € na osebo (ob udeležbi 48 oseb). že sprejemamo in lahko dar za romanje prinašate tudi po obrokih. Do sedaj 5 prijavljenih.

Od 26. do 29. junija 2023 bi z ministranti, seveda ob prisotnosti odraslih poromali z vlakom v Rim. Prosim, da se prijavite, da vidim, kakšno je zanimanje, ker je stvari treba rezervirati. Župnija Smlednik je že v letu 2022 zbirala denarna sredstva za šolanje indijskega bogoslovca. Od 700 € smo zaenkrat v letu 2023 zbrali 70,00 €. Šolnino za šolanje indijskega bogoslovca bomo poslali na začetku leta 2024. Ko bo možno nam bodo poslali sliko in podatke o novem bogoslovcu. Prosim, da na zareze za skrinje ne polagate nobene tiskovine. Sprejemam že mašne namene do konca decembra 2023.

 

KRONIKA: V nedeljo, 12. 3. 2023, je Božji otrok in član Cerkve postal Nejc Ambruš. Goduje 24. 8. in njegov zavetnik je sv. Jernej, apostol. V ponedeljek, 13. 3. 2023, je bilo po večerni maši srečanje ŽPS Smlednik. Srečanje smo začeli z molitvijo križevega pota v kapeli Sv. Družine. S 3. aprilom se delavniške maše v Smledniku pričnejo ob 18.30. V soboto, 1. 4., bo tretji veroučni (oratorijski) dan bl. Lojze Grozde in post. Z Albinco je dogovorjeno, da bo pripravila idejo za otroke za delavnico na ta dan. Na ta dan bo tudi generalno čiščenje cerkve pred veliko nočjo. Povabljene vse čistilke naše cerkve, posebno povabljeni starši, ki bodo pripeljali otroke na oratorijski dan. Posebno povabljeni starši veroučencev, posebej povabljeni starši 3., 8., in 9. R. Na cvetno nedeljo je blagoslov zelenja v cerkvi zjutraj (tudi v soboto zvečer). Ob 9. uri je blagoslov zunaj; letos se bomo zbrali pred kulturnim domom in od tam šli v procesiji v cerkev. Poskrbite za branje pasijona. Ob 17. uri je velikonočna spoved s križevim potom in sveto mašo. Obredi velikega tedna se vsi začenjajo ob 19. uri. Organist in zborovodkinja naj se oglasita pri g. župniku, da se dogovorijo o sodelovanju. Na Veliko sobota so molitvene ure in blagoslovi jedil enako kot lansko leto; v času, ko moli šolska mladina je udeležba za birmance obvezna. Na Veliko Noč; obredi se vstajenjska procesija prične ob 6.30; druga maša pa je ob 10. uri; procesija bo šla po cesti do novega križa pri krožišču in nazaj. Potrebno je čimbolj reklamirati farno romanje v Ausburg. Naslednja seja bo pred Veliko nočjo in sicer 3. 4. ob 19. uri. Zapisala: Darinka Fabjančič. V petek, 17. 3. 2023, je restavrator Ljubo Zidar pripeljal originalni lesen Jezusov korpus, ki je prej bil na križu, ki je sedaj postavljen ob krožišče. Ta lesen korpus je sedaj konzerviran, zaščiten pred propadanjem in je shranjen v župnišču v Smledniku. Zraven bosta tabli z razlago in tabla z molitvijo. Dar za zaščito korpus je bil 200,00 €. Na ta dan smo začeli tudi pospravljati jedilnico v prvem nadstropju župnišča. Odstranili smo parket pod katerim so še deske, ki so položene na lesene podpornike. Vidi se da so nekatere deske že v slabem stanju in tudi podporniki. Vidi se, da je v tej sobi nekoč moralo tudi močno nekaj zamakati. To sobo bo pregledal strokovnjak, ker pod njo se nahajajo velbi v pritličju.

MOLITVENI NAMEN: ZA BLAGOSLOV NAŠIH STARŠEV .

 

4. POSTNA, laetare NEDELJA 19. 3. 2023 - LETO A

7: za žive in rajne župljane

9: +++ starši in sin Jeraj; (+ Ivan Banič, dar. Barletovi)

14: križev pot na Kalvariji – birmanci in birmanke

6.30: rožni venec

8.30: rožni venec

teden družine

PONEDELJEK

20. 3.

18: + Franc Jenko, Smlednik; (+ Marta Vidmar, dar. bratranec Joža Grajzar)

verouk

TOREK

21. 3.

18: +++ Vida Kosmač, dar. ŽK; (+ Metod Bobnar, dar. Mohoričevi iz Dragočajne)

Verouk

18.30: skupina Pogovor za dušo

SREDA

22. 3.

7: za rajne po namenu očenašev

 

verouk

ČETRTEK

23. 3.

18: + Vida Kosmač, dar. Jenko iz Žej; (+ Jože Gregorc, dar. družina Malovrh)

18.30: molitev pred Najsvetejšim

PETEK

24. 3.

18: + Franc Jenko, Žeje; (za zdravje Kristine in Ane)

Velesovo: duhovne vaje

18.30: pobožnost križ

19: KUD - prireditev

SOBOTA

GOSPODOVO OZNANJENJE

25. 3.

7: po namenu (150)

18: + Manca Mohar, dar. Francka Mlinar; (+ Marta Vidmar, dar. Stane Tršan)

Velesovo: duhovne vaje

9: čisti Valburga 16 od 45 (1/2)

5. POSTNA, TIHA NEDELJA

26. 3. 2023 - LETO A

7: za žive in rajne župljane

9: + Angela Verlič; (za zdravje župnikov Antona in Daniela)

14: križev pot na Kalvariji – šolska mladina

6.30: rožni venec

8.30: rožni venec

radio Ognjišče: začetek misijona