Prihajajoči dogodki
Ned, 10 Dec 2023 ob 00:00

Dogodki tega tedna

Donacije

Zbiramo donatorje za Sveta pisma za naše birmance
Preberite več...

Namenitev dela dohodnine

Davčni zavezanci lahko del dohodnine namenite župniji Smlednik.


Preberite več...

Križev pot - KALVARIJA

Križev pot Smlednik

Sinoda 2021-2023

Sinoda 2021-2023

Iskalnik
 

3. POSTNA, PAPEŠKA NEDELJA - GREGORJEVO

 
 

Številka: 11/12. 3. 2023

Leto: XXX

GODOVI MED TEDNOM: v ponedeljek sv. Kristina, devica, mučenka; v torek sv. Matilda, kraljica; v sredo sv. Ludovika, redovnica; v četrtek sv. Hilarij in Tacijan, mučenca; v petek sv. Patrik (Patricij), škof; v soboto sv. Jožef, Jezusov rednik (litur.), sv. Ciril Jeruzalemski, škof, cerkveni učitelj; nedelja bo 4. POSTNA, laetare NEDELJA – sv. Jožef, Jezusov rednik – teden družine - leto A.

»Kajti ko smo bili še slabotni …« (Rim 5,6). Se imamo za »slabotne«? Seveda ne, bi morda odgovorili. Bog nam je dal sposobnosti; imamo družino in prijatelje, ki nas podpirajo. Na veliko načinov lahko poskrbimo zase. Toda apostol Pavel v drugem berilu ne govori o taki slabotnosti. Pripoveduje, da Jezus ni čakal, da bi sami našli pot iz greha, temveč nam je pomagal, tako da je umrl na križu. Naklonil nam je usmiljenje, še preden smo prosili zanj! Zveni podobno očetu iz včerajšnje prilike o izgubljenem sinu, kajne? Tudi zgodba o Samarijanki v današnjem evangeliju razkriva to načelo. Ta žena navzven najbrž sploh ni bila videti pretirano slabotna. Jezus pa je videl njeno ranljivost in nemoč. Večkrat je bila poročena in zdaj je živela v grehu, zato se ni mogla vključiti v družbo in je hodila po vodo sredi dneva, ko drugih žensk ni bilo tam (prim. Jn 4,6-7). Ni zmogla pojasniti svojega zakonskega stanu, ko ga je Jezus omenil (prim. Jn 4,16-17). In ni se mogla upreti grešnim vzgibom ali zunanjim silam, ki so jo gnali iz enega razmerja v drugo (prim. Jn 4,18). Jezus pa je prišel k njen v vsej njeni slabotnosti in ji ponudil živo vodo. Ni čakal, da si bo uredila življenje. Ni čakal, da ga bo poiskala. Prišel je k njej in se pogovarjal z njo. Dal ji je upanje, da se ji življenje lahko spremeni, da se lahko reši in ozdravi. Preprosto povedano, Jezus ji je pomagal v njeni slabotnosti. To lahko naredi tudi za nas! Tudi zdaj nam želi pomagati, čeprav se nimamo za slabotne. Vidi našo potrebo ter nam daje ravno prav milosti in ljubezni, da jo izpolni. Zato sprejmimo Jezusa in mu dovolimo, da nam bo danes pomagal.  »Jezus, potrebujem te!«

 

V nedeljo, 12. 3. 2023, je 3. postna nedelja. Ob 14. uri bo križev pot na Kalvariji, ki ga vodijo pevsi in pevke ter zakonska skupina. V primeru dežja je ta križev pot v cerkvi sv. Urha. Lepo vabljeni.

V ponedeljek, 13. 3. 2023, je po večerni maši srečanje Župnijskega pastoralnega sveta Smlednik. Pred srečanjem povabljeni k sv. maši. Lepo vabljeni.

V torek, 14. 3. 2023, je po maši srečanje birmanskih animatorjev.

Si želite okusiti moč Svetega Duha? Spoznati, kako se vse spremeni z Njegovo močjo? Pridite in doživite Dotik Duha. Kaj lahko pričakujete? Slavljenje, pričevanje, adoracijo in molitev nad posamezniki. Vabljeni v torek, 14. 3. ob 19.45, k Svetemu Jožefu v Ljubljani. Priložnost bo tudi za sveto spoved. Več si preberite na dotikduha.si. Veselimo se srečanja z vami. 

V četrtek, 16. 3. 2023, je po maši češčenje Najsvetejšega.

V petek, 17. 3. 2023, je po večerni maši pobožnost križevega pota, h kateremu so povabljeni tudi ministranti začetniki. Ob 19.30 pa se povabljeni v KUD Smlednik na srečanje s pirniškim Župnikom Blažem Jezerškom na temo Islam izziv za sodobno Cerkev. Na to srečanje povabljeni vsi, posebej pa priporočamo pripravnikom na birmo in njihovim staršem ter botrom.

V soboto, 18. 3. 2023: ČIŠČENJE IN KRAŠENJE – 9. uri: Valburga od 1 do 15 (2/2). Prosim, da se stalnim čistilkam, pridružite tudi ostali, posebno starši birmancev in prvoobhajancev – otroke in mladostnike pripeljite s seboj, da jih počasi navadite. Z mašo ob 7. uri bomo začeli tudi romanje za moške, mladeniče in dečke. Šli bomo tudi v Ivančno gorico, Zaplaz, Šentjernej (kobilarna Hosta), Brestanica (vinska klet in čokoladica). Dar za romanje je 45 €. Prijave še sprejemamo in še koga pripeljite. Večerna maša bo izjemoma ob 17.30 in jo bo daroval g. Peter, dhp v Preski. Pri večerni maši sodeluje skupnost Barka. V letu 2024 bo romanje, mož, mladeničev in dečkov v soboto, 16. 3.

V nedeljo, 19. 3. 2023, je 4. postna, laetare nedelja. Maši sta ob 7. in 9. uri. Pred obema mašama se moli rožni venec. Ob 14. uri bo križev pot na Kalvariji, ki ga vodijo birmanke in birmanci ter starši. Na križev pot povabljeni tudi vse družine, ki imate otroke pri verouku. V primeru dežja je ta križev pot v cerkvi sv. Urha. Lepo vabljeni. Družine z malimi otroki in tudi družine z mladostniki povabljeni, da se usedete spredaj, da vidijo na oltar – prinašajte otroke k Jezusu, da jih blagoslavlja. Ko gremo k obhajilu, je prav, da čakam že v vrsti, da duhovnik z Jezusom ne čaka, ko pride obhajat. Prične se tudi teden družine z naslovom Mir se začne v družini. V soboto, 18. 3., bo pol urni video nagovor za može in očete ter sledi pogovor. Od ponedeljka, 20. 3., do petka, 24. 3., bo vsak večer ob 19.45 20-minutni srečanje po ZOOMU. V soboto, 25. 3., bo pol urni nagovor namenjen vsem ženam in materam ter sledi pogovor. Več informacij na Pridi.com.

Od 13. do 15. oktobra 2023 bo župnijsko romanje k sv. Urhu v Ausburg (Nemčija). Bolj natančen opis najdete na župnijski spletni strani. Dar za romanje je 314 € na osebo (ob udeležbi 48 oseb). že sprejemamo in lahko dar za romanje prinašate tudi po obrokih. Do sedaj 5 prijavljenih.

Duhovne vaje za birmance bodo od 24. do 26. 3. 2023 v Velesovem. Eno obvezno srečanje za birmance bo tudi 21. 4. 2023, ko bo z nami pater Luka Modic, kapucin. Od 26. do 29. junija 2023 bi z ministranti, seveda ob prisotnosti odraslih poromali z vlakom v Rim. Prosim, da se prijavite, da vidim, kakšno je zanimanje, ker je stvari treba rezervirati. Župnija Smlednik je že v letu 2022 zbirala denarna sredstva za šolanje indijskega bogoslovca. Od 700 € ste zbrali 710,00 €. Ta dar smo sedaj poslali na Misijonsko pisarno v Celovec. Sedaj v letu 2023 pa zbiramo že šolnino za to leto. Poslali pa jo bomo na začetku leta 2024. Ko bo možno nam bodo poslali sliko in podatke o novem bogoslovcu. Prosim, da na zareze za skrinje ne polagate nobene tiskovine. Sprejemam že mašne namene do konca decembra 2023.

Verjetno ste že slišali, da je bila v naselju Zalog odkrita visoko nalezljiva ptičja gripa. Pojav bolezni povzroči velike stroške lastniku pa tudi drugim rejcem kokoši, puranov ter druge perutnine. Za bolezen so dovzetne vse vrste ptic tako domače kot divje. Pri domači perutnini je potek bolezni še posebno dramatičen. Pogine lahko do 80 % kokoši. Zdravila zoper to bolezen ni. Edini način, da se zaustavi širjenje je, da se upošteva vsa pravila, ki preprečujejo prenos bolezni. Posebej zaskrbljujoče je, ker je bila  na isti lokaciji kot je bila ugotovljena bolezen pri domačih kokoših nesnicah ugotovljena bolezen tudi pri poginjenih vrabcih. Vsi, ki imate kokoši ali kakršnokoli drugo perutnino postorite vse, da vaše kokoši in prostor kjer so kokoši ter krma ne pridejo v stik z vrabci in drugimi divjimi pticami ali njihovimi iztrebki. Ne dovolite vstopa v prostore kjer redite kokoši. Uprava za varno hrano vljudno naproša vse, da upoštevate tudi vse druge ukrepe, ki so bili objavljeni. Z doslednim upoštevanjem pravil  bo obdobje omejitev relativno kratko ter še znosno. Matej Demšar, dr. vet. medicine

Duhovnik Franc Klopčič pravnomočno oproščen

KRONIKA: V petek, 3. marca, in v dneh prej in potem je bilo v raznih krajih po vsem svetu, torej v več kot 150 državah, ekumensko bogoslužje Svetovnega molitvenega dne, ki ga pripravljamo ženske. V Sloveniji je bilo v osmih krajih, prvič smo ga imeli tudi pri nas, v Smledniku. Enajst farank se nas je ves februar pripravljalo na to: devet bralk, krasilka in profesorica glasbe. Župnik nas je naklonjeno spremljal in nam na koncu vsakega srečanja podelil blagoslov, prav tako na koncu bogoslužja. Bogoslužja v petek se je udeležilo okrog 25 ljudi, večina iz naše župnije. Vsakokrat je v bogoslužje vključena tudi nabirka za projekte v deželi, ki je pripravila bogoslužje. Slovenski odbor SMD se je odločil podpreti center za invalide, v sklopu katerega deluje tudi javna kuhinja. V Smledniku smo za ta namen zbrali 282 evrov, ki so že nakazani na račun Društva SMD. Gospodar življenje k sebi poklical Miha Hanžiča. Gospod Bog, daj mu večni pokoj in večna luč naj mu sveti. Naj počiva v miru. Amen. V četrtek, 9. 3. 2023, sem na nadškofijo Ljubljana oddal mašne namene, ki so bili pri nas izrečeni že kot spomin ali pa še bodo: + Marta Vidmar (5 maš); + Ivan Banič (5 maš); + Jože Gregorc (2 maši); + Ana Ribič; +++  starši Ribič in Gruden; + Metod Bobnar (2 maši); + Manca Mohar; ++ Jurij in Ana Rozman; ++ Marjana in Lovro Gajzar; + Vida Kosmač. Hvala za darove za maše. Hvala, ker jih imam v Smledniku dovolj in lahko pomagamo tudi drugim duhovnikom. Pri pogrebih vabljeni tudi, da lahko namesto cvetja poleg darov za maše, daste lahko tudi darove za cerkev in za razne obnove. V nedeljo, 12. 3. 2023, je Božji otrok in član Cerkve postal Nejc Ambruš. Goduje 7.12. in njegov zavetnik je sv. Ambrož Milanski, škof in cerkveni učitelj.

MOLITVENI NAMEN: DA BI KRŠČENI ŽIVELI IZ IN PO KRSTNI VERI .

3. POSTNA, papeška NEDELJA 12. 3. 2023 - LETO A

7: za žive in rajne župljane

9: za žive in rajne Jensterle in Pintar ter sorodniki

14: križev pot na Kalvariji – pevci in zakonska skupina

6.30: rožni venec

8.30: rožni venec

10: krst

PONEDELJEK

13. 3.

18: + + starši Grabec; (+ Vida Kosmač, dar. Joža Grajzar)

verouk

18.30: ŽPS Smlednik

TOREK

14. 3.

Zbilje – 17: Mihael Hanžič, 7. dan

18: +++ iz družine Zor iz Dragočajne; (+ Manca Mohar, dar. Brigita Bilban)

verouk

18.30: birmanski animatorji

SREDA

15. 3.

7: za rajne po namenu očenašev

 

verouk

ČETRTEK

16. 3.

18: + Metod Bobnar, dar. Bratranec Srečo z družino; (+ Marija Rožman in straši)

18.30: molitev pred Najsvetejšim

PETEK

17. 3.

18: + Veronika Vuršič, obl.; (+ Metod Bobnar, dar. Družina Zorman, Sp. Pirniče)

18.30: pobožnost križ. Pota

19.30: župnik Blaž o islamu

SOBOTA

18. 3.

JOŽEF, JEZUSOV REDNIK (liturg.)

7: + Anton Mali

17.30: + Miha Šifrar; (+ Jože Gregorc, dar. sestra Marija)

7: moško romanje

9: čisti Valburga 1 od 15 (2/2)

4. POSTNA, laetare NEDELJA 19. 3. 2023 - LETO A

7: za žive in rajne župljane

9: +++ starši in sin Jeraj; (+ Ivan Banič, dar. Barletovi)

14: križev pot na Kalvariji – birmanci in birmanke

6.30: rožni venec

8.30: rožni venec

teden družine