Prihajajoči dogodki
Ned, 10 Dec 2023 ob 00:00

Dogodki tega tedna

Donacije

Zbiramo donatorje za Sveta pisma za naše birmance
Preberite več...

Namenitev dela dohodnine

Davčni zavezanci lahko del dohodnine namenite župniji Smlednik.


Preberite več...

Križev pot - KALVARIJA

Križev pot Smlednik

Sinoda 2021-2023

Sinoda 2021-2023

Iskalnik
 

2. POSTNA NEDELJA

 
 

Številka: 10/5. 3. 2023

Leto: XXX

GODOVI MED TEDNOM: v ponedeljek sv. Fridolin (Miroslav), opat; v torek sv. Perpetua in Felicita, mučenki; v sredo sv. Janez od Boga, redovnik; v četrtek sv. Frančiška Rimska, redovnica; v petek sv. 40 mučencev; v soboto sv. Benedikt, škof; nedelja bo 3. POSTNA, PAPEŠKA NEDELJA – sv. Justina, redovnica – gregorjevo - leto A.

»Blagoslovil te bom« (1 Mz 12,2). Pogosto pozabljamo, da je bil Abram pogan, preden ga je Gospod poklical. To pomeni, da je tako kot vsi okoli njega častil lažne bogove, katerih zgodbe so prepletali sebičnost, nasilje in neznatnost sveta. Zato si predstavljamo Abramovo presenečenje, ko je srečal Jahveja, edinega pravega Boga! Ni bil tak kot drugi »bogovi«, ki jih je Abram že častil. Gospod ga je nesebično nagovoril. Abramu ni naročil, naj opravlja zapletene daritve. Ni mu ukazal, naj se bojuje v njegovem imenu, niti mu ni grozil, da ga bo ubil, če ga ne bo ubogal. Gospod je bil povsem predan Abramu, ni gledal nase. Obljubil je, da ga bo blagoslovil, še preden je Abram sploh kaj storil zanj (prim. 1 Mz 12,2). Bog je hotel le, da bi Abram zapustil dom, kraj nasilja in sebičnosti, in odpotoval v novo deželo, kjer bo s potomci lahko začel novo življenje, polno milosti. Tako kot Abrama želi Bog blagosloviti tudi nas, preprosto zato, ker nas ljubi. Ne zanima ga, koliko žrtvujemo zanj. Našega plačila ne preračunava na podlagi števila dobrih del, ki jih naredimo zanj. Ničesar ne »potrebuje« od nas. Želi nam le pomagati, da bi zapustili »kraje« greha, nasilje in sebičnosti v svojem srcu, da bomo lahko prejeli njegove milosti. Želi, da bi okusili življenje v obljubljeni deželi, kraljestvu njegovega ljubljenega Sina. V svetu, ki tako pogosto temelji na načelu daj-dam poslovnih pogodb in koristoljubnih odnosov, morda težko verjamemo Božjemu klicu. Zdi se prelepo, da bi bilo res. Vendar je! Nebeški Oče nas ljubi take, kakršni smo. Preprosto nas želi blagosloviti. Bomo sprejeli njegov klic in vstopili v obljubljeno deželo? »Gospod, daj mi Abramovo vero. Pomagaj mi, da ti bom sledil v svobodo.«

 

V nedeljo, 5. 3. 2023, je 2. postna nedelja. Ob 14. uri bo križev pot na Kalvariji, ki ga vodijo bralci Božje besede in drugi liturgični sodelavci. V primeru dežja je ta križev pot v cerkvi sv. Urha. Lepo vabljeni.

V torek, 7. 3. 2023, je po večerni maši srečanje Župnijske Karitas. Vabimo tudi nove prostovoljke in prostovoljce. Lepo vabljeni.

V četrtek, 9. 3. 2023, je po maši češčenje Najsvetejšega.

V soboto, 11. 3. 2023: ČIŠČENJE IN KRAŠENJE – 9. uri: Valburga od 1 do 15 (1/2). Prosim, da se stalnim čistilkam, pridružite tudi ostali, posebno starši birmancev in prvoobhajancev – otroke in mladostnike pripeljite s seboj, da jih počasi navadite. Ob 10. uri so ministrantske vaje za maksistrante.

V nedeljo, 12. 3. 2023, je 3. postna, papeška nedelja. Je tudi gregorjevo. Maši sta ob 7. in 9. uri. Pred obema mašama se moli rožni venec. Po deveti maši je krst. Obe maši bo daroval g. Marko Čižman, direktor Nadškofijske Karitas, in bo imel postni nagovor. Ob 14. uri bo križev pot na Kalvariji, ki ga vodijo pevci in pevke ter zakonska skupina. Z nami bodo tudi farani in faranke župnije Sveti Duh pri Škofji Loki. V primeru dežja je ta križev pot v cerkvi sv. Urha. Lepo vabljeni.

Družine z malimi otroki in tudi družine z mladostniki povabljeni, da se usedete spredaj v cerkvi pri svetih mašah, da otroci vidijo na oltar – prinašajte otroke k Jezusu, da jih blagoslavlja. Ko gremo k obhajilu, je prav, da čakam že v vrsti, da duhovnik z Jezusom ne čaka, ko pride obhajat.

Obvestilo o delovanju otroškega pevskega zbora: Otroci 1. in 2. razreda bodo s petjem sodelovali pri sveti maši v nedeljo 23.04.2023 ob 9. uri. Otroci pridejo v cerkev ob 8.30 uri. Vabljeni, starejši bratci in sestrice, pa tudi vsi ostali otroci, ki bi želeli sodelovati, da se nam pridružite. V ta namen bodo organizirane skupne pevske vaje na 14 dni, v nedeljo po sveti maši, ki je ob 9.uri. Začnemo v nedeljo 12. 3., potem še 26. 3., 2.4. in 16. 4. Vaja bo trajala cca. pol ure. Prav tako bodo otroci sodelovali pri sveti maši ob zaključku verouka, in sicer v nedeljo 11. 06.2023 pri sveti maši ob 9. uri. Vajo za to bomo imeli v nedelja 28. 5. po sveti maši, ki je ob 9.uri.

Od 13. do 15. oktobra 2023 bo župnijsko romanje k sv. Urhu v Ausburg (Nemčija). Bolj natančen opis najdete na župnijski spletni strani. Dar za romanje je 314 € na osebo (ob udeležbi 48 oseb). Dodatna storitev: 50 € na osebo – enoposteljna soba. Prijave že sprejemamo in lahko dar za romanje prinašate tudi po obrokih. Do sedaj 3 prijavljeni.

V soboto, 18. 3. 2023, župnija Smlednik organizira romanje za moške, mladeniče in dečke. Očetje lahko svoje sinove peljete na prijetno duhovno doživetje. Prosim, da se čimprej prijavite, da lahko rezervacije potrdimo. Dar za romanje je 45 € (avtobusni prevoz, kosilo, degustacija). Lepo vabljeni.  Do sedaj 11 prijavljenih.

Duhovne vaje za birmance bodo od 24. do 26. 3. 2023 v Velesovem. Prispevek je 45 €. Na duhovne vaje povabljeni tudi birmanski animatorji. Bolj natančen informacije še sledijo. Pri verouku so dobili molitvice, katere je treba znati in z začetkom marca, jih bodo birmanci začeli pripovedovati. Na 4. postno nedeljo , 19. 3. 2023, bodo pobožnost križevega pota na Kalvariji vodili birmanci in birmanke. V petek, 17. 3. 2023, je drugi duhovni večer za župnijo Smlednik, posebno vabljeni pripravniki na birmo in njihovi straši, ko bo z nami pirniški župnik imel predavanje o islamu. Eno tako srečanje bo tudi 21. 4. 2023, ko bo z nami pater Luka Modic, kapucin. Od 26. do 29. junija 2023 bi z ministranti, seveda ob prisotnosti odraslih poromali z vlakom v Rim. Prosim, da se prijavite, da vidim, kakšno je zanimanje, ker je stvari treba rezervirati. Župnija Smlednik je že v letu 2022 zbirala denarna sredstva za šolanje indijskega bogoslovca. Od 600 € ste zbrali 485,00 €, zato vas vabim, da še darujete za šolnino. Prosim, da na zareze za skrinje ne polagate nobene tiskovine.

Sprejemam že mašne namene do konca decembra 2023.

V petek 21. aprila bo Društvo za ustno zgodovino v kulturnem domu skupaj s KUD organiziral projekcijo dokumentarnega filma 'Zgodba Save' in pogovor o Savi v kulturni dediščini Smlednika (spomini starejših krajanov). V soboto 22. aprila pa samo Flancanje. Program bo predvsem popoldan, in sicer izmenjava sadik, nastop pevskega zbora in folklorne skupine, nagradni kviz za otroke na Vaškem vrtu, pogostitev, druženje. Tematska rdeča nit bo voda.

Katehetska ekskurzija je kot nadaljevanje letošnjega Katehetskega simpozija organizirana v soboto, 22.4.23. Napotili se bomo v Repentabor, Štivan, Vejno ... Odhod ob 8.00 iz parkirišča pri Dolgem mostu v Ljubljani. Ostale informacije so katehisti že prejeli na e-naslov.

 

KRONIKA: V katoliškem tedniku Družina št. 9, z dne 5. marca 2023, je v rubriki Župnije na strani 25 objavljen članek z naslovom SMLEDNIK – Recital Odmevi Svetega pisma v slovenski poeziji. Lepa hvala vsem, ki ste bili ob meni na predstavitvi knjige SLEDOVI VRTNIC, jo kupili ali jo še boste kupili. Hvaležnost je med drugim radost srca. In to radost želim prenesti med vas s knjigo, v kateri me lahko spoznate tudi z druge strani. Milena Stare.

MOLITVENI NAMEN: ZA DUŠNO IN TELESNO ZDRAVJE V POSTNEM ČASU.

 

2. POSTNA NEDELJA - LETO A

5. 3. 2023

7: za žive in rajne župljane

9: ++ starši Jerala; (+ Marjan Zupančič)

14: križ. pot na Kalvariji – bral. Bož. besede in drugi litur. sod.

6.30: rožni venec

8.30: rožni venec

PONEDELJEK

6. 3.

18: + Vida Kosmač, dar. Metod Ferbar

verouk

18.30: priprava na krst

TOREK

7. 3.

18: za blagoslov in Božje varstvo

verouk

18.30: srečanje Žup. Karitas

SREDA

8. 3.

7: po namenu (360)

 

verouk

ČETRTEK

9. 3.

18: + Jožef Gregorc, dar. Tilen Bonča

18.30: molitev pred Najsvetejšim

PETEK

10. 3.

18: + Daniel Kos

 

SOBOTA

11. 3.

Hraše – 17: + Štefanija Vrbek, 30. dan

18: + Manca Mohar, dar. Ivanka Jenko

10: ministrantske vaje za maksistrante

9: čisti Valburga 1 od 15 (1/2)

3. POSTNA, papeška NEDELJA 12. 3. 2023 - LETO A

7: za žive in rajne župljane

9: za žive in rajne Jensterle in Pintar ter sorodniki

14: križev pot na Kalvariji – pevci in zakonska skupina

6.30: rožni venec

8.30: rožni venec

10: krst