Prihajajoči dogodki
Ni dogodkov
Romanje k sv. Urhu v Ausburg

Od 13. do 15. oktobra 2023 bo župnijsko romanje k sv. Urhu v Ausburg (Nemčija).


Preberite več...

Donacije

Zbiramo donatorje za obnovo slik in kipov
Preberite več...

Napoved dogodkov

Napoved dogajanja v župnij v prihodnjih mesecih
Preberite več...

Križev pot - KALVARIJA

Križev pot Smlednik

Sinoda 2021-2023

Sinoda 2021-2023

Iskalnik
 

1. POSTNA NEDELJA

 
 

Številka: 9/26. 2. 2023

Leto: XXX

GODOVI MED TEDNOM: v ponedeljek sv. Gabrijel Žalostne Matere Božje, redovnik; v torek sv. Osvald (Ožbolt), škof; v sredo sv. Albin (Zorko), škof; v četrtek sv. Nežka Praška, devica; v petek sv. Kunigunda, cesarica – prvi petek; v soboto sv. Kazimir, kralj – prva sobota; nedelja bo 2. POSTNA NEDELJA – sv. Hadrijan, mučenec - leto A.

»… bi postala kakor Bog« (1 Mz 3,5). Vemo, kakšen je bil prvi greh: Adam in Eva nista bila pokorna Bogu in sta pojedla sad s prepovedanega drevesa. Toda ali vemo, kakšna je bila prva skušnjava? Postala bi kakor Bog (prim. 1 Mz 3,5).  Ta skušnjava že od nekdaj muči človeštvo. Vse želimo imeti pod nadzorom, tako kot bogovi. Želimo odločati, kaj je prav in kaj narobe. Hočemo oblast, čast in slavo, ki pripadajo le Gospodu. Enako skušnjavo je Jezus premagal v boju s satanom v puščavi. Hudič v današnjem evangeliju poskuša zavesti Jezusa, da bi se uprl Očetovemu načrtu. Roga se mu, rekoč: »Če si Božji Sin …« (Mt 4,2-6). Drugače povedano, če si resnično ta, za kogar se izdajaš, ne čakaj na Očetovo dovoljenje. Delaj kakor Bog! Jezus pa »se ni ljubosumno oklepal svoje enakosti z Bogom« (Flp 2,6). Čeprav je bil učlovečeni Bog, se je dan za dnem izročal Očetovi volji. Nazadnje je izničil prvi Adamov greh, ko se je daroval na križu, da bi nas odrešil (prim. Rim 5,12.15). V letošnjem postu prosimo Svetega Duha, naj nam pomaga prepoznati skušnjave, da bi se uprli Bogu. Morda je to nekaj neopaznega, na primer vztrajati v slabi navadi, ali pa kaj očitnejšega, na primer upiranje Božji volji v težkih okoliščinah ali odločitev za drugo pot od tiste, ki nam jo je Bog namenil. NE izgubimo poguma, če opazimo znamenja upiranja. Raje dovolimo, da nas besede apostola Pavla v današnjem drugem berilu opogumijo: po Jezusovi smrti in vstajenju smo vsi prejeli »obilje milosti« (Rim 5,17). Ta milost nam lahko pomaga premagati sleherno skušnjavo, tudi tisto, da bi bili sam svoj bog. V letošnjem postnem času vztrajno prosimo za Božjo milost in zaupajmo, da je nikoli ne bo zmanjkalo. »Jezus, daj mi milost, da ti bom v vsem pokoren.«

 

V nedeljo, 26. 2. 2023, je 1. postna nedelja. Ob 14. uri bo križev pot na Kalvariji, ki ga vodi ŽPS Smlednik. V primeru dežja je ta križev pot v cerkvi sv. Urha. Lepo vabljeni.

V sredo, 1. 3. 2023, je v Smledniku konferenca dekanijskih duhovnikov, ki se prične ob 10. uri z mašo.

V četrtek, 2. 3. 2023, je po maši češčenje Najsvetejšega.

V petek, 3. 3. 2023: Ob 16. uri so  izjemoma ministrantske vaje za ministrante začetnike. Ker je prvi petek v mesecu, dopoldne obiskujem bolne, onemogle in ostarele. Pred večerno mašo je priložnost za spoved in tudi križev pot. Mednarodno ekumensko gibanje Svetovni molitveni dan se je uradno začelo leta 1927 v ZDA. Letos bo molitveni dan izveden v osmih krajih po Sloveniji, med njimi prvič tudi v Smledniku v župnijski cerkvi sv. Urha v petek, 3. marca, ob 19. uri. Po maši, ki bo ob 18. uri, bo pred bogoslužjem še kratka predstavitev Tajvana.

V soboto, 4. 3. 2023: ČIŠČENJE IN KRAŠENJE – 9. uri: Dragočajna od 1 do konca (2/2). Prosim, da se stalnim čistilkam, pridružite tudi ostali, posebno starši birmancev in prvoobhajancev – otroke in mladostnike pripeljite s seboj, da jih počasi navadite. Ker je prva sobota v mesecu, je pred večerno mašo priložnost za spoved, maša pa se konča z Marijinimi litanijami. Mašo bo daroval duhovnik Peter iz Preske in bo imel postni govor. Vabljeni. Dekanijsko srečanje prostovoljcev in prostovoljk Župnijskih Karitas se prične ob 10.00 v Adergasu. Gost srečanja bo g. Cveto Uršič. Zaključimo s kosilom ob 13.00. Članice ŽK Smlednik si prevoz organizirate same.

V nedeljo, 5. 3. 2023, je 2. postna nedelja. Maši sta ob 7. in 9. uri. Pred obema mašama se moli rožni venec. Pred mašo ob 9. uri je molitev rožnega venca treba poživiti in povabljeni, da prej pridete v cerkev k molitvi. Obe maši bo daroval duhovnik Peter iz Preske in bo imel postni nagovor. Ob 14. uri bo križev pot na Kalvariji, ki ga vodijo bralci Božje besede in drugi liturgični sodelavci. V primeru dežja je ta križev pot v cerkvi sv. Urha. Lepo vabljeni. Družine z malimi otroki in tudi družine z mladostniki povabljeni, da se usedete spredaj, da vidijo na oltar – prinašajte otroke k Jezusu, da jih blagoslavlja. Ko gremo na koncert, smo v dvorani že pred pevcem in ga čakamo. Ko potrebujemo kakšno tehnično stvar in je nevernost, da je ne bom dobil, smo pripravljeni čakati v vrsti, ko trgovina še ni odprta. Ko gremo k obhajilu, je prav, da čakam že v vrsti, da duhovnik z Jezusom ne čaka, ko pride obhajat.

Od 13. do 15. oktobra 2023 bo župnijsko romanje k sv. Urhu v Ausburg (Nemčija). Bolj natančen opis najdete na župnijski spletni strani. Dar za romanje je 314 € na osebo (ob udeležbi 48 oseb). V ceno je vračunano: prevoz s turističnim avtobusom vključno s cestninami in cestnimi pristojbinami; 2 x polpenzion (nočitev, zajtrk, večerja) v dvoposteljnih sobah hotelov v Augsburgu in Passau-u; vožnja z ladjo (2 x – Chiemsee, Passau); vstopnina za ogled dvorca Herrenchiemsee; vstopnina za ogled Deutsches Museum – a v Münchnu; vožnja z dvigalom na razgledno ploščad stolpa v Münchnu; vstopnina za ogled rojstne hiše papeža Benedikta XVI; nezgodno zavarovanje za tujino; organizacija romanja. Dodatna storitev: 50 € na osebo – enoposteljna soba. Prijave že sprejemamo in lahko dar za romanje prinašate tudi po obrokih. Do sedaj 3 prijavljeni.

V soboto, 18. 3. 2023, župnija Smlednik organizira romanje za moške, mladeniče in dečke. Očetje lahko svoje sinove peljete na prijetno duhovno doživetje. Začeli bomo s sveto mašo ob 7. uri v naši župnijski cerkvi sv. Urha v Smledniku. Po maši bomo krenili v Ivančno gorico, kjer je cerkev sv. Jožefa. Sledi pot na Zaplaz, kjer je grob blaženega Lojzeta Gozdeta. Tu bomo imeli litanije, potem pa se premaknemo pod hrib na kosilo. Po kosilu krenemo v Šentjernej v kobilarno Hosta, kjer nam bodo predstavili svoje delovanje. Iz Šentjerneja gremo v Brestanico v vinsko klet Aleša Kuneja na degustacijo vin in čokolade ter na srečanje z Danijem Sitarjem, ki vodi zakonske skupine DIŽ. Sledi vožna domov. Prosim, da se čimprej prijavite, da lahko rezervacije potrdimo. Dar za romanje je 45 € (avtobusni prevoz, kosilo, degustacija). Lepo vabljeni.

Duhovne vaje za birmance bodo od 24. do 26. 3. 2023 v Velesovem. Prispevek je 45 €. Na duhovne vaje povabljeni tudi birmanski animatorji. Bolj natančen informacije še sledijo. Pri verouku so dobili molitvice, katere je treba znati in z začetkom marca, jih bodo birmanci začeli pripovedovati. Na 3. postno nedeljo (in ne na 2. postno nedeljo), 12. 3., nas bo nagovoril pri obeh mašah g. Marko Čižman, direktor Škofijske Karitas. V petek, 17. 3. 2023, je drugi duhovni večer za župnijo Smlednik, posebno vabljeni pripravniki na birmo in njihovi straši, ko bo z nami pirniški župnik imel predavanje o islamu. Eno tako srečanje bo tudi 21. 4. 2023, ko bo z nami pater Luka Modic, kapucin. Od 26. do 29. junija 2023 bi z ministranti, seveda ob prisotnosti odraslih poromali z vlakom v Rim. Prosim, da se prijavite, da vidim, kakšno je zanimanje, ker je stvari treba rezervirati. Župnija Smlednik je že v letu 2022 zbirala denarna sredstva za šolanje indijskega bogoslovca. V četrtek, 16. 2. 2023, je župnik David odprl skrinjico. Od 600 € ste zbrali 340 €, zato vas vabim, da še darujete za šolnino. Prosim, da na zareze za skrinje ne polagate nobene tiskovine.

 

KRONIKA: V nedeljo, 19. 2. 2023, je župnija Smlednik pri maši ob 9. uri ministrantsko obleko podelili 9 ministrantom začetnikom. Pri maši so peli oratorijski animatorji.  V ponedeljek, 20. 2. 2023, je bilo po maši prvo srečanje izrednih delivcev obhajila župnije Smlednik. Prišli so trije. Začeli smo z molitvijo pred Najsvetejšim v zimski kapeli, nadaljevali s pogovorom v učilnici. Dogovorili smo se za 4 taka srečanja na leto.

MOLITVENI NAMEN: ZA PREIZKUŠENE BRATE IN SESTRE V SIRIJI IN TURČIJI.

 

1. POSTNA NEDELJA - LETO A

26. 2. 2023

7: za žive in rajne župljane

9: + Jernej Mohorič, obl.

14: križev pot na Kalvariji - ŽPS

6.30: rožni venec

8.30: rožni venec

9: prva spoved za 3. R.

PONEDELJEK

27. 2.

18: + Marjana Bonča

verouk

TOREK

28. 2.

18: + Tonica Bizalj

verouk

SREDA

1. 3.

10: za nove duhovne poklice in svetost duhovnikov

 

Konferenca dekan. duhovnikov

verouk

ČETRTEK

2. 3.

18: + Ivan Banič, dar. Iskrovi

18.30: molitev pred Najsvetejšim

PETEK - prvi

3. 3.

18: za zdravje in v dober namen; (+ Anton Mali)

po maši: mednarodno ekumenski gibanje

16: ministrantske vaje za ministrante začetnike

SOBOTA - prva

4. 3.

18: +++ starši, brat in sestre Jenko

10: Velesovo – dekanijski srečanje Župnijskih Karitas

9: čisti Dragočajna 1 od konca (1/2)

2. POSTNA NEDELJA - LETO A

5. 3. 2023

7: za žive in rajne župljane

9: ++ starši Jerala; (+ Marjan Zupančič)

14: križev pot na Kalvariji – bralci Božje besede in drugi liturgični sodelavci

6.30: rožni venec

8.30: rožni venec