Prihajajoči dogodki
Ned, 10 Dec 2023 ob 00:00

Dogodki tega tedna

Donacije

Zbiramo donatorje za Sveta pisma za naše birmance
Preberite več...

Namenitev dela dohodnine

Davčni zavezanci lahko del dohodnine namenite župniji Smlednik.


Preberite več...

Križev pot - KALVARIJA

Križev pot Smlednik

Sinoda 2021-2023

Sinoda 2021-2023

Iskalnik
 

7. NEDELJA MED LETOM

 
 

Številka: 8/19. 2. 2023                                                                                                                                              

Leto: XXX

GODOVI MED TEDNOM: v ponedeljek sv. Frančišek in Jacinta, fatimska pastirčka; v torek sv. Peter Damiani, škof, cerkveni učitelj - pust; v sredo sv. Izabela, redovnica - PEPELNICA; v četrtek sv. Polikarp, škof, mučenec; v petek sv. Matija, apostol; v soboto sv. Valburga, redovnica, sv. Alojzij in Kalist, mučenca; nedelja bo 1. POSTNA NEDELJA – sv. Aleksander (Branko), škof - leto A.

»Mar ne veste, da ste Božji tempelj in da Božji Duh prebiva v vas? (1 Kor 3,16). Jeruzalemski tempelj je bil za Izraelce najsvetejši kraj na zemlji. Čudovita pozlačena zgradba je bila dokaz Božje zvestobe. Toda njegov sijaj in posvečenost nista izvirala iz umetelnega okrasja, temveč iz Božje navzočnosti v njem. Tam je vsemogočni Bog razodeval svoje veličastvo. Od tam je blagoslavljal svoje ljudstvo in mu dajal delež svojega usmiljenja in ljubezni. Ko je torej apostol Pavel povedal Korinčanom, da so Božji tempelj, so verjetno pomislili na kamnito zgradbo. Toda misel, da so sveti kot tempelj, se je morda zdela skorajda smešna. Pavel skozi vse pismo omenja številne slabosti korintske cerkve: razprtije v občestvu, spolno nemoralnost, nezrelo vero in pomankanje ljubezni. Niti približno se niso zdeli sveti. Toda Pavel jim pove, da niso zgolj podobni templju, temveč da so sveti Božji tempelj ter da v njih po Svetem Duhu prebiva sam Bog. Kako je to mogoče? Kako je lahko sveti Bog prebival sredi grešnikov, kakršni so bili Korinčani – in mi, če smo že pri tem? To je skrivnost Božjega usmiljenja in moči. Bog nas s krstno vodo očisti grehov, da postanemo vredni prejeti njegovega Duha. Napolni nas s svojo navzočnostjo in oblikuje v svete »templje«, namenjene njemu. Bog si nam tako zelo želi biti blizu, da sklene prebivati v nepopolnih skupinah nepopolnih ljudi. Zaklad njegove navzočnosti prebiva v »lončenih posodah« (2 Kor 4,7). Prebiva tudi v nas. Morda se res ne počutimo kot čudovit tempelj, ampak bolj kot razpokana lončena posoda. A nismo sveti zaradi svoje dobrote; sam Jezus nam vsak dan pomaga biti popolni, kakor je tudi on popoln (prim. Mt 5,48). »Sveti Duh, zahvaljujem se ti, da prebivaš v meni. Pomagaj mi, da bom danes še bolj podoben Jezusu.« (Beseda med nami, Družina 2023, str. 68)

 

V ponedeljek, 20. 2. 2023, je po večerni maši v župnišču srečanje izrednih delilcev župnije Smlednik.

V torek, 21.2., po sveti maši, bo srečanje skupine "Pogovor za dušo". Če utegnete in se nam želite pridružiti, ste prav lepo povabljeni.

V sredo, 22. 2. 2023, je PEPELNICA IN S TEM ZAČETEK POSTNEGA ČASA. Maši sta ob 7. in 18. uri ter  je dan strogega  posta, ki je v službi resničnega veselja in življenja. Svojo minljivost postavimo na Božjo večnost in svojo grešnost na Božjo svetost. Svoj dar za prizadete v potresu v Siriji in Turčiji lahko posredujete s SMS sporočilom KARITAS5 ali KARITAS10 na 1919 in darovali boste 5 oziroma 10 EUR ali z nakazilom na: Slovenska Karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, TRR: SI56 0214 0001 5556 761, Namen: POTRES TURČIJA-SIRIJA, Sklic: 00 626 (Slovenska karitas zbira sredstva za pomoč ob potresu v Turčiji in Siriji - Slovenska karitas). Nadaljevanje zbiranja sredstev za pomoč Ukrajini. Slovenska Karitas želi še naprej ostati blizu ljudem, ki trpijo zaradi vojne v Ukrajini in vas vabi k solidarnosti. Darujete lahko na: Namen: Pomoč Ukrajini, Sklic: SI00 870.  Prispevek v višini 5 EUR ali 10 EUR je mogoče posredovati s SMS sporočilom KARITAS5 ali KARITAS10 na 1919 (Pomoč Slovenije pri obnovi doma za invalidne otroke in pri oskrbi družin v Ukrajini - Slovenska karitas). Pomagate pa lahko tudi ljudem v Sloveniji, ki so potrebni pomoči: Zaupanje Archives - Slovenska karitas. Slovenska Karitas že vrsto let vodi akcijo 40 dni brez alkohola. Za mlade: Katoliška mladina- mladinska organizacija (katoliskamladina.si). Za vse – deli Jezusa: Prva stran - Zavod za pastoralno dejavnost Pridi.com. »Hodi za menoj!« Postna akcija Prisluhni Besedi - »Hodi za menoj!« Postna akcija Prisluhni Besedi - Svetopisemska družba Slovenije (svetopismo.si). Za zakonce: Iskreni.net | Zavod Iskreni. Za vsa: Aleteia.si - Klik do navdiha in Aleteia Slovenija - Domov | Facebook.

V četrtek, 23. 2. 2023, je po maši češčenje Najsvetejšega.

V soboto, 25. 2. 2023: ČIŠČENJE IN KRAŠENJE – 9. uri: Dragočajna od 1 do konca (1/2). Prosim, da se stalnim čistilkam, pridružite tudi ostali, posebno starši birmancev in prvoobhajancev – otroke in mladostnike pripeljite s seboj, da jih počasi navadite. Ker goduje sv. Valburga, ki je zavetnica p. c. v Valburgi, bo tudi  tam maša ob 17. uri.

V nedeljo, 26. 2. 2023, je 1. postna nedelja. Maši sta ob 7. in 9. uri. Pred obema mašama se moli rožni venec. Pred mašo ob 9. uri je molitev rožnega venca treba poživiti in povabljeni, da prej pridete v cerkev k molitvi. Pri maši ob 9. uri bo potekala tudi prva spoved, zato otroci pridejo že ob 8.30, da se nanjo lepo pripravimo, starši pa bodo takrat v cerkvi molili rožni venec. Družine z malimi otroki in tudi družine z mladostniki povabljeni, da se usedete spredaj, da vidijo na oltar – prinašajte otroke k Jezusu, da jih blagoslavlja. Moramo otroke siliti k maši? (aleteia.org); Je mašni namen vreden več kot osebna molitev? (aleteia.org) Ko gremo na koncert, smo v dvorani že pred pevcem in ga čakamo. Ko potrebujemo kakšno tehnično stvar in je nevernost, da je ne bom dobil, smo pripravljeni čakati v vrsti, ko trgovina še ni odprta. Ko gremo k obhajilu, je prav, da čakam že v vrsti, da duhovnik z Jezusom ne čaka, ko pride obhajat.

Od 13. do 15. oktobra 2023 bo župnijsko romanje k sv. Urhu v Ausburg (Nemčija). Obiskali bomo še Herrenchiemsee (kraj pokristjanjenja Gorazda in Hotimirja), Munchen (Tehnični muzej in glavna cerkev), Passau (bavarske Benetke in vožnja z ladjico do sotočja treh rek: Donava, Inn, Ilz) in Marktl Am Inn (rojstni kraj rajnega zaslužnega papeža Benedikta XVI.). Po zadnjih informacijah bo cena okoli 300 €. Točne informacije še sledijo. Prijave že sprejemamo in lahko dar za romanje prinašate tudi po obrokih.

Mednarodno ekumensko gibanje Svetovni molitveni dan se je uradno začelo leta 1927 v ZDA. Letos bo molitveni dan izveden v osmih krajih po Sloveniji, med njimi prvič tudi v Smledniku v župnijski cerkvi sv. Urha v petek, 3. marca, ob 19. uri. Po maši, ki bo ob 18. uri, bo pred bogoslužjem še kratka predstavitev Tajvana.

V soboto, 18. 3. 2023, župnija Smlednik organizira romanje za moške, mladeniče in dečke. Očetje lahko svoje sinove peljete na prijetno duhovno doživetje. Začeli bomo s sveto mašo ob 7. uri v naši župnijski cerkvi sv. Urha v Smledniku. Po maši bomo krenili v Ivančno gorico, kjer je cerkev sv. Jožefa. Sledi pot na Zaplaz, kjer je grob blaženega Lojzeta Gozdeta. Tu bomo imeli litanije, potem pa se premaknemo pod hrib na kosilo. Po kosilu krenemo v Šentjernej v kobilarno Hosta, kjer nam bodo predstavili svoje delovanje. Iz Šentjerneja gremo v Brestanico v vinsko klet Aleša Kuneja na degustacijo vin in čokolade ter na srečanje z Danijem Sitarjem, ki vodi zakonske skupine DIŽ. Sledi vožna domov. Prosim, da se čimprej prijavite, da lahko rezervacije potrdimo. Dar za romanje je 45 € (avtobusni prevoz, kosilo, degustacija). Lepo vabljeni.

Novoletno Evropsko taizejsko srečanje mladih od 28. 12. 2023 do 1. 1. 2024 v Ljubljani. Evropsko srečanje mladih - Katoliška mladina (katoliskamladina.si)

Svetovni dan mladih bo potekal od 1. do 6. 8. 2023 v Lizboni na Portugalskem. Na ta dogodek vabimo mlade iz naše župnije. Svetovni dan mladih - Lizbona 2023

Od februarja 2023 naprej bodo v baziliki Marije Pomagaj na Brezjah praviloma vsak drugi petek v mesecu darovane svete maše v podporo bolnikov z rakom in njihovim svojcem. Ob koncu bogoslužja bo sledil blagoslov z relikvijami sv. Leopolda Mandiča, zavetnika in priprošnjika bolnikov z rakom. Vsakokratni datumi in ure sv. maš bodo objavljeni v verskem tedniku Družina, na radiu Ognjišče ter na spletnem mestu svetišča Marije Pomagaj Brezje: https://marija.si/. Trije čudeži Leopolda Mandića (aleteia.org). Ker je župnik sam onkološki bolnik, bomo večkrat dali možnost skupnega prevoza. Dekanijski duhovniki smo se dogovorili za dekanijsko srečanje prostovoljcev in prostovoljk Župnijskih Karitas, ki bo v soboto, 4. marca 2023, ob 10.00 v Adergasu. Gost srečanja bo g. Cveto Uršič. Zaključimo s kosilom ob 13.00. Cveto Uršič želi odziv prostovoljcev, o čem bi ga radi poslušali. Prosim, da člani omenjene skupine pripravite predloge. Bo tudi dekanijsko srečanje ŽPS - jev, ki bo na belo nedeljo, 16. 4. 2023, ob 15.00 v Dvorani Jožefa Kvasa v Cerkljah. Članom bo službo krstnega/birmanskega botra predstavil g. Klavdio Peterca. Pogostitev pripravijo člani ŽPS Cerklje.

KRONIKA: Od 6. do 10. 2. 2023 je župnik David s 14 župljani poromal v Rim, Vatikan in Assisi. Bilo je lepo in mislili smo tudi na župnijo Smlednik. Spali smo v Slovniku, po večnem mestu pa nas je vodil duhovnik Boštjan Dolinšek, po Vatikanskih muzejih pa Veronika Konda. V krstilnici v Lateranu smo spoznali, da so kristjani do leta 313, ko je prišča za njih verska svoboda, krst sprejeli iz ljubezni in zavestno, čeprav so vedeli, da to zanje pomeni smrt. V sredo smo bili na avdienci pri papežu Frančišku: Kateheza - namenjena potovanju v DR Kongo in Južni Sudan - Zavod za pastoralno dejavnost Pridi.com. Spoznali smo tudi nekaj zgodovinskih netočnosti, da si npr. Galilej ni nakopal obsodbe zaradi krivoverstva, ampak zaradi svoje predrznosti in nepokorščine. Žaljiv ni le do znanstvenikov, ki so zagovarjali ptolomejski sistem, ampak tudi do papeža. V Assisiju smo spoznavali ob sv. Frančišku Asiškem vrednost rožnega venca in Sončne pesmi. Nekaj doživetega je bilo romanje z metrojem in avtobusom po večnem mestu. Na romanju smo za župnijo kupili tudi lepo in večjo monštranco iz lesa za zimsko kapelo. Dali smo 220 € (100 € je dal dobrotnik). Bog vas blagoslovi. V soboto, 11. 2. 2023, se je na p. c. sv. Janeza Krstnika v Zbiljah popravljala kritina na strehi, ker je močan veter nekaj strešnikov vrgel iz strehe. Hvala. V nedeljo, 12. 2. 2023, dobili nove mašne plašče z božičnimi (2 kosa), velikonočnimi (2 kosa), s podobo sv. Mihaela in bel pluvial za slovesne blagoslove. Prišli so iz Poljske. Župnija ima lepe plašče, vendar nobenega za božični in velikonočni čas. Strošek je bil 1.070 €. V ponedeljek, 13. 2. 2023, je bilo srečanje ŽPS Smlednik. Duhovne vaje za birmance bodo od 24. do 26. 3. 2023 v Velesovem. Prispevek je 45 €. Na duhovne vaje povabljeni tudi birmanski animatorji. Bolj natančen informacije še sledijo. Pri verouku so dobili molitvice, katere je treba znati in z začetkom marca, jih bodo birmanci začeli pripovedovati. Med postom bo ob petkih križev pot po sveti maši (razen 3. 3. 2023, ko bo pred sveto mašo, ker bo po sveti maši molitveni dan za edinost). Ob postnih nedeljah bo ob 14. uri križev pot na Kalvariji: 1. postna nedelja – 26. 2.: vodi ŽPS; 2. postna - 5. 3.:  vodijo bralci Božje besede in drugi liturgični sodelavci; 3. postna nedelja – 12. 3.: vodijo pevci in zakonska skupina; 4. postna nedelja – 19. 3.: vodijo birmanci in birmanke ter starši; 5. postna nedelja – 26. 3.: vodijo šolska mladina in starši; 6. postna nedelja – 2. 4. – na to nedeljo v cerkvi: vodita Karitas in skupina za dušo  in na ta dan je spoved pred veliko nočjo ob 17. uri. Na veliki petek ob 15. uri na Kalvariji križev pot vodi skupnost Barka ob pomoči ŽPS-ja. Ko je križev pot na Kalvariji in je tudi dež, se lokacija prestavi v župnijsko cerkev sv. Urha. Na 2. postno nedeljo, 5. 3., nas bo nagovoril pri obeh mašah g. Marko Čižman, direktor Škofijske Karitas. V petek, 17. 3. 2023, je drugi duhovni večer za župnijo Smlednik, posebno vabljeni pripravniki na birmo in njihovi straši, ko bo z nami pirniški župnik imle predavanje o islamu. Od 26. do 29. junija 2023 bi z ministranti, seveda ob prisotnosti odraslih poromali z vlakom v Rim. Prosim, da se prijavite, da vidim, kakšno je zanimanje, ker je stvari treba rezervirati. V torek, 14. 2. 2023, je bilo srečanje za starše 3. R. Premišljevali smo o zakramentu sv. evharistije. Priprava na obhajilo je tudi obisk nedeljske sv. maše. Družine prvoobhajancev se bodo na slovesnost prvega obhajila pripravljati tudi z molitvijo ob Marijinem kipu, ki ga bo vsaka družina imela en teden. Tako bodo molili do prvega sv. obhajila, ki bo 4. 6. 2023. V sredo, 15. 2. 2023, je mizarstvo Bilban popravilo vrata velike zakristijske omare, ki so padla s tečajev. Razdelilo jih je na dva dela: zgodnji del dala na tračnice in prav tako spodnji del – prej je bilo to vse iz enega dela. Župnija Smlednik je že v letu 2022 zbirala denarna sredstva za šolanje indijskega bogoslovca. V četrtek, 16. 2. 2023, je župnik David odprl skrinjico. Od 600 € ste zbrali 225 €, zato vas vabim, da še darujete za šolnino. Prosim, da na zareze za skrinje ne polagate nobene tiskovine.

MOLITVENI NAMEN: ZA PREIZKUŠENE BRATE IN SESTRE V SIRIJI IN TURČIJI.

 

7. NEDELJA MED LETOM - LETO A

19. 2. 2023

7: za žive in rajne župljane

9: + Robert Jeraj

6.30: rožni venec

8.30: rožni venec

PONEDELJEK

20. 2.

18: + Jožefa Jenko

Verouk

18.30: srečanje izrednih delivcev

TOREK

21. 2. - pust

18: ++ Ana in Jurij Rozman

Verouk

18.30: pogovor za dušo

SREDA

22. 2.

7: + Miroslav Lazar, obl.

18: + Nani Kosmač

Verouk

post

ČETRTEK

23. 2.

18: + Anton Oblak, obl.

18.30: molitev pred Najsvetejšim

PETEK

24. 2.

18: + Mirko Debeljak, obl.

SOBOTA

25. 2.

Valburga – 17: za sosesko

18: ++ Janez Govekar in Tatjana Hegedič

9: čisti Dragočajna 1 od konca (1/2)

10: ministrantske vaje

1. POSTNA NEDELJA - LETO A

26. 2. 2023

7: za žive in rajne župljane

9: + Jernej Mohorič, obl.

6.30: rožni venec

8.30: rožni venec

9: prva spoved za 3. R.