Prihajajoči dogodki
Ni dogodkov
Romanje k sv. Urhu v Ausburg

Od 13. do 15. oktobra 2023 bo župnijsko romanje k sv. Urhu v Ausburg (Nemčija).


Preberite več...

Donacije

Zbiramo donatorje za obnovo slik in kipov
Preberite več...

Napoved dogodkov

Napoved dogajanja v župnij v prihodnjih mesecih
Preberite več...

Križev pot - KALVARIJA

Križev pot Smlednik

Sinoda 2021-2023

Sinoda 2021-2023

Iskalnik
 

4. NEDELJA MED LETOM

 
 

Številka: 5/29. 1. 2023                                                                                                                                             

Leto: XXX

GODOVI MED TEDNOM: v ponedeljek sv. Martina, mučenka; v torek sv. Janez Bosko, ustanovitelj salezijanci; v sredo sv. Brigita Irska, opatinja; v četrtek GOSPODOVO DAROVANJE – SVEČNICA, sv. Lovrenc, škof; v petek sv. Blaž, škof, mučenec – prvi petek; v soboto sv. Oskar – prva sobota; nedelja bo 5. NEDELJA MED LETOM – sv. Agata, devica, mučenka - leto A.

Srečni vi – Blagor ti. Povzpne se na goro in jim kot učitelj življenja spregovori, kako Bog deluje na človeka, v človeku in v človeški zgodovini. Spregovori jim o samem sebi, poda svoj avtoportret: on je tisti ubogi, ki se je rodil v hlevu in ni »imel, kamor bi glavo naslonil« (Lk 9,58), pa vendar je imel in ima vse, saj živi iz Očetove ljubezni in je njegov ves svet in so njegova vsa nebesa ter »ima vse v njem svoj obstoj« (Kol 1,17). S tem je že nakazano, v čem je prvi blagor, zanj in tudi za nas. Ne gre za to, da ne bi imeli ničesar ali nič delali, ampak da izkušamo, da nismo samozadostni, da sami iz svojih moči, volje, naprezanja ne zmoremo ničesar dobrega. Nismo sami sebe rodili, ne dajemo sami sebi zraka … Vse to in ogromno drugega prejmemo kot dar. Smo tisti ubogi, ki jim primanjkuje najnujnejše: življenje, smisel, varnost, ljubezen … Blagor nam, srečni mi, ker Oče posreduje za nas, nas ljubi, skrbi za nas. Torej: blagor vam, veselite se, srečni vi, ker Oče skrbi za vas, posreduje za vas, vas ljubi! Že sedaj. Blagor tistim, ki jim je dano biti ob pravem času na pravem mestu. Blagor tistim, ki so se pred dva tisoč leti povzpeli na goro, in blagor tistim, ki so danes prišli k nedeljski maši. Blagor tistim, ki so tedaj stali dovolj blizu, da so slišali Jezusove besede, in blagor tistim, ki med današnjim branjem evangelija niso spali. Blagor tistim, ki so nekoč dojeli, kaj jim je hotel povedati Jezus, in blagor tistim, ki so danes razumeli pridigo domačega župnika. Blagor tistim, ki niso videli, pa so začeli verovati. Blagor tistim, ki ne razumejo, pa kljub temu verujejo. In upajo. In ljubijo.

V četrtek, 2. 2. 2023, je praznik GOSPODOVEGA DAROVANJA OZ. SVEČNICA. Praznični maši v župnijski cerkvi sv. Urha sta ob 7. in 18. uri. Pol ure pred obema mašama je češčenje Najsvetejšega. Pri obeh mašah bo nabirka za razsvetljavo. Na voljo bodo tudi blagoslovljene sveče, ki jih lahko nesete na grobove ali pa doma uporabljate pri molitvah. Zraven bo košara, v katero daste prostovoljni dar. Svečnica nekako spada med zadnje odmeve božične dobe. Marije obred darovanja v templju ni obvezoval, saj je Jezusa deviško spočela in rodila, vendar se mu je podvrgla in se s tem, kakor v vsem, pokazala za Gospodovo deklo in izpolnila Božjo postavo. Praznik nas želi spet vrniti h koreninam naše vere in nam dati odgovor na vprašanje: »Kdo je ta Jezus iz Nazareta?« Mi, ki smo verni, moramo vsakemu, ki išče resnico, povedati, da ni drugega odrešenika, edino Jezus ja naša Luč, naše upanje in edini Odrešenik.

V petek, 3. 2. 2023, goduje sv. Blaž, škof in mučenec. Maši sta ob 7. in 18. uri. Pol ure pred obema mašama bo molitev pred Najsvetejšim, priložnost za spoved, litanije Srca Jezusovega in blagoslov z Najsvetejšim, ker je prvi petek. Pri obeh mašah bomo delili Blažev žegen. Dopoldne obiskujem bolne, onemogle in ostarele.

V soboto, 4. 2. 2023: ČIŠČENJE IN KRAŠENJE: Moše od 1 do 20 (2/2).Ob 10. uri so ministrantske vaje za starejše ministrante. Ker je prva sobota v mesecu, bo pol ure pred večerno mašo priložnost za sv. spoved, večerno sv. mašo pa končamo z Marijinimi litanijami iz s prejemom blagoslova z Najsvetejšim.

V nedeljo, 5. 2. 2023, je 5. nedelja med letom. Maši sta ob 7. in 9. uri. Pred obema mašama se moli rožni venec. Pred mašo ob 9. uri je molitev rožnega venca treba poživiti in povabljeni, da prej pridete v cerkev k molitvi.

Škofijska klasična gimnazija in Jegličev dijaški dom v Šentvidu nad Ljubljano (na spleti strani: stanislav.si) in Gimnazija Želimlje in Dom Janeza Boska (spletnem naslovu www.zelimlje.si) vabita k vpisu.

Kdor bo se rad naročil še na Družino in Ognjišče, naj to stori do nedelje, 5. 2. 2023. Vabljeni.

Od 13. do 15. oktobra 2023 bo župnijsko romanje k sv. Urhu v Ausburg (Nemčija). Obiskali bomo še Herrenchiemsee (kraj pokristjanjenja Gorazda in Hotimirja), Munchen (Tehnični muzej in glavna cerkev), Passau (bavarske Benetke in vožnja z ladjico do sotočja treh rek: Donava, Inn, Ilz) in Marktl Am Inn (rojstni kraj rajnega zaslužnega papeža Benedikta XVI.). Točne informacije še sledijo.

Župnik organizira petdevno romanje v Vatikan in Assisi. To bo od 6. 2. 2023 do 10. 2. 2023. Prijavljenih je 15 ljudi, dar je 290 €. Za prvi dan si pripravite hrano, ker je prvi obrok prvi dan večerje. Ostale dneve imamo zajtrk in večerjo. Denar rabite za spominke in kosilo. Poskrbite si tudi kakšno zavarovanje. Do sedaj je jih je 14 potrdilo prijavo. Eno mesto je še odprto.

Novoletno Evropsko taizejsko srečanje mladih od 28. 12. 2023 do 1. 1. 2024 v Ljubljani. Evropsko srečanje mladih - Katoliška mladina (katoliskamladina.si)

Svetovni dan mladih bo potekal od 1. do 6. 8. 2023 v Lizboni na Portugalskem. Na ta dogodek vabimo mlade iz naše župnije. Svetovni dan mladih - Lizbona 2023

KRONIKA: Pri adventni akciji so otroci zbrali 602,03 €. Znesek se bo še malo povišal, ker so nekateri otroci škatlice šele prinesli. Dragi otroci, Bog vam povrni. Ob Svetopisemskem maratonu smo v župniji Smlednik v soboto, 21. 1. 2023, pripravili literarno-glasbeni recital Odmevi Svetega pisma v slovenski poeziji. Marjeta Žebovec je izbrala poezijo slovenskih avtorjev: uršulink sester Aleksandre Hreščak, Kriste Povirk, Anke Kogelnik in Andreje Godnič, cistercijana p. Antona Nadraha, jezuitov, misijonarja p. Jožeta Cukaleta in p. Karla Vladimirja Truhlarja, ki je bil tudi bogoslovni profesor, duhovnika in bogoslovnega profesorja Stanka Janežiča, duhovnika Ivana Sadarja in laikov Dragotina Ketteja, Mirka Kunčiča, Lojzeta Grozdeta, Berte Golob, Brune Marije Pertot in Milanke Dragar. Poezijo sta poleg Marjete Žebovec interpretirala Barbara Jelenc in Matej Osolnik. Pesmi s svetopisemskim besedilom ali takim, ki je odmev na svetopisemsko besedilo, je zapel Mešani pevski zbor sv. Urh Smlednik pod vodstvom Agate Vovk, ki je tudi izbrala pesmi. Posnetek koncerta lahko najdete na povezavi https://www.youtube.com/watch?v=W8iAya4zbR8 V nedeljo, 22. 1. 2023, je bila nedelja Božje besede. Pri maši ob 9. uri so pripravniki in pripravnice za prejem sv. birme prejeli Sveto pismo, ki jim ga je podarila župnija. Župnik jih je spodbudil, da ga redno prebirajo in so tako odprti za navdihe Svetega duha. Spolnil jih je tudi, da priprava na birmo vsebuje obisk nedeljske svete maše, obisk verouka, povedati molitvice in da sodelujejo v življenju župnije. Starši so povabljeni, da jim dajo zgled vere. Od 29 mladostnikov jih je prišlo 25. Manjkajoči bodo Sveto pismo dobili pri eni od nedeljskih maš. Od ponedeljka naprej, 23. 1. 2023, je malar začel beliti župnikove prostore v 1. nadstropju župnišča. Začel je s pripravo sten in stropov: jih je ostrgal, razpoke zakital, premazal z imulziji za boljši prijem in proti plesni. Ko je vse to naredil, je začel z beljenjem.  Keramičarstvo Jaka Mišmaš je končal s polaganjem keramike. Račun je bil 2.465,00 € (predračun je bil 2.564,00 €). V restavriranje se je dala tudi slika Matere Božje z Detetom, ki visi v župnikovi sobi. Ko smo jo sneli, smo spoznali, da je to pravzaprav staro bandero, saj smo na hrbtni strani tudi odkrili sliko (sv. Urha in sv. Janeza Krstnika). Restavrator Ljubo »sumi«, da ga je narisal Štefan Šubic. Bandero pa je v zelo slabem stanju. Prenova bo 800 €. Restavriral bo tudi manjše razpelo, ki se je nahajalo v sobi. Pet novih stenskih in stropnih luči za župnikove sobe je prišlo 114,95 €.

MOLITVENI NAMEN: ZA ODPRTOST BOŽJI BESEDI V VSAKDANJEM ŽIVLJENJU.

4. NEDELJA MED LETOM - LETO A

29. 1. 2023

7: za žive in rajne župljane

9: + Ivan Burgar, obl.

 

PONEDELJEK

30. 1.

13: pogreb – Štefanija Vrbek

18: ++ Rajko Jenko in Marjan Zupančič; (+ Frančiška Vrbek, obl.)

verouk

TOREK

31. 1.

18: + Fanika in Lojzka Bobnar, obl.

verouk

SREDA

1. 2.

7: +++ Brane, Franci in Angela Gašperlin

 

verouk

 

ČETRTEK

2. 2.

SVEČNICA

7: za zdravje

18: + Ivan Banič, dar. Šlibarjevi

6. 30 in 18.30: češčenje Najsvetejšega

 

PETEK - prvi

3. 2.

7: + Anton Mali – Blažev žegen

18: +++ iz družine Mohar – Blažev žegen

sv. Blaž, škof, mučenec

dopoldne: obisk bolnikov

SOBOTA - prva

4. 2.

Hraše – 17: + Štefanija Vrbek, 7. dan

18: + Julijana Mohorič, obl.

Čisti Moše 1 od 20 (2/2)

10: ministrantske vaje za maksistrante

5. NEDELJA MED LETOM - LETO A

5. 2. 2023

7: za žive in rajne župljane

9: + Marjan Zupančič, obl.

6.30: rožni venec

8.30: rožni venec