Prihajajoči dogodki
Ni dogodkov
Romanje k sv. Urhu v Ausburg

Od 13. do 15. oktobra 2023 bo župnijsko romanje k sv. Urhu v Ausburg (Nemčija).


Preberite več...

Donacije

Zbiramo donatorje za obnovo slik in kipov
Preberite več...

Napoved dogodkov

Napoved dogajanja v župnij v prihodnjih mesecih
Preberite več...

Križev pot - KALVARIJA

Križev pot Smlednik

Sinoda 2021-2023

Sinoda 2021-2023

Iskalnik
 

BOŽIČ – GOSPODOVO ROJSTVO

 
 

Številka: 52/25. 12. 2022

Leto: XXIX

GODOVI MED TEDNOM: v ponedeljek sv. Štefan, diakon, prvi mučenec, Dan samostojnosti – d. p.; v torek sv. Janez, apostol, evangelist; v sredo sv. Nedolžni otroci, mučenci; v četrtek sv. Tomaž Becket, škof, mučenec – peti dan božične osmine; v petek Sveta Družina; v soboto sv. Silvester (Silvo), papež, sedmi dan božične osmine, 2. SVETI VEČER; nedelja bo 2. nedelja po Božiču, Marija, sv. Božja Mati – Novo leto d. p. d.– leto A.

Ste kdaj premišljevali o svojem rojstnem dnevu? Gotovo vam je, če že drugega ne, znan datum, saj ste ga prisiljeni poleg imena vpisati tako rekoč na čisto vsak birokratski zaznamek, četudi morda ne spadate med tiste, ki iz leta v leto bučno praznujete obletnico svojega rojstva. In je zanimivo, da proslavljamo dogodek, pri katerem nimamo čisto nobenih zaslug. Življenje je dar. »Rad te imam,« je rekel moj oče moji mami, tako sta mi rekla in nobenega razloga nimam, da jima ne bi verjel. Z besedo se je torej vse začelo in šestinštirideset  let kasneje, na božični dan, premišljujem o Božjem rojstvu, ki je prav tako dar, kot vse preostale (življenjske) milosti, ki sem jih prejel iz Njegove polnosti. »Rad te imam,« mi na današnji dan pravi Bog in res prav nobenega razloga ni, da Mu ne bi verjel.

BOŽIČNA POSLANICA SLOVENSKIH ŠKOFOV 2022 - Odprimo srca in sprejmimo Novorojenega: Božič je praznik rojstva Božjega sina. Lukov evangelij skoraj mimogrede pove, da za sveto družino v prenočišču ni bilo prostora (Lk 2,7). Temu dejstvu se čudimo. Morda je bil vzrok za to pomanjkanje sočutja ali strah pred tujci, lahko je bil razlog tudi v neobčutljivosti za stisko bližnjega. Ob tem se samo od sebe pojavi vprašanje, kako bi bilo, če bi Jožef in Marija potrkala na naša vrata. Bi našli prostor zanju in bi ju sprejeli? Na videz naključno novico o pomanjkanju prenočišča, ki je sveto družino prignala v hlev, evangelist Janez poglobi in poudari, da je prišel med svoje, vendar ga njegovi niso sprejeli (Jn 1,11). Božič nas vabi, da se ustavimo, pomislimo nase in na svoje življenje. Kakšni so odnosi, koliko časa si vzamemo za družino, zase in za Boga? Kako praznujemo? Pomembno je, da prepoznamo njegov prihod in da praznovanje v nas obrodi duhovne sadove, za kar moramo odpreti vse čute in pogled v luči vere. Spodbudo za spremembo in rast lahko najdemo pri sv. Pavlu, ki poudarja, naj se ne prilagajamo temu svetu, ampak se preobražamo z obnovo svojega uma, da bomo lahko spoznavali, kaj hoče Bog, kaj je dobro, njemu všeč in popolno (Rim 12,2). Sv. Pavel govori o prenovi naše notranjosti. Spreobrnjenje, h kateremu smo povabljeni, mora segati v globino našega odnosa z resničnostjo o nas samih. Prosimo Gospoda, da bi postali pozorni na njegovo navzočnost, da bi slišali, kako tiho, a vztrajno trka na vrata našega bitja. Molimo, da bi v notranjosti ustvarili prostor zanj. Prosimo, da bi Novorojenega prepoznali v tistih, po katerih nas najbolj nagovarja; to je po otrocih, trpečih, beguncih, obrobnih in revnih tega sveta. V imenu slovenskih škofov vsem duhovnikom, redovnicam in redovnikom, krščanskim občestvom, Slovencem doma in po svetu ter drugim krščanskim Cerkvam in skupnostim želim blagoslovljen božič. Naj nam praznovanje rojstva Božjega sina prinese miru, veselja in novega upanja.

Msgr. dr. Andrej Saje, novomeški škof in predsednik SŠK

 

Vsem faranom in farankam župnije Smlednik želim, miru in veselja, ki ga prinaša rojstvo Božjega Sina. Hvala vsem, ki s služenjem pomagate pri rasti naše župnije. Hvala vsem, ki molite in darujete trpljenje za blagoslov naše župnije. Hvala vsem, ki ste nabirali mah in postavili lepe jaslice. Hvala vsem, ki ste v župnišče poslali Božična in novoletna voščila. Hvala vsem, ki molite zame in me tudi podpirate z darovi.

Iz srca župnik David in sodelavci

 

Župnijska Karitas Smlednik, vsem faranom in farankam ter vsem ljudem želi blagoslovljene božične in novoletne praznike.

Od ponedeljka, 26. 12. 2022, do ponedeljka, 2. 1. 2023, so šolske in s tem veroučne počitnice. Ne pozabite na osebno in družinsko molitev ter na obisk prazničnih in nedeljskih maš.

V ponedeljek, 26.12., goduje sv. Štefan in je dan samostojnosti. Pri vseh mašah bomo blagoslovili vodo in sol ter molili za domovino in zapeli državno himno. Praznične maše bodo v Smledniku ob 7. in 9. uri ter v Hrašah ob 10. uri, kjer bo tudi blagoslov konj.

V sredo, 28. 12. 2022, je god nedolžnih otrok. Slovenski škofje so ta dan razglasili za narodni dan molitve za nerojeno človeško življenje. V Sloveniji je namreč v zadnjih treh desetletjih samo za posledicami umetnega splava v maternicah umrlo skoraj 400.000 človeških bitij. Molimo za žrtve splava, ki niso samo otroci, ampak tudi odrasli. Molimo, da bi naša domovina sprejemala zakone, kjer bo vsako človeško življenje zaželeno in obvarovano ter sprejeto.

V četrtek, 29. 12. 2022, bo po večerni maši krajše češčenje Najsvetejšega.

V petek, 30. 12. 2022, je praznik Svete Družine in pri večerni maši bo blagoslov otrok.  

V soboto, 31. 12. 2022: ČIŠČENJE IN KRAŠENJE: Smlednik od 60 do konca (1/2). Na ta dan je drugi sveti večer. Po domovih se bomo zbirali k molitvi in blagoslovu doma s kadilom in blagoslovljeno vodo. Pod korom so na voljo tablete iz oglja in kadilo – zraven je košara za prostovoljni dar. Pri večerni maši bo zahvalna sveta maša za vse darove, ki smo jih v preteklem letu prejeli iz Božjih rok. Sveto mašo bomo končali z litanijami Matere Božje, zapel bomo zahvalno pesem in prejeli blagoslov z Najsvetejšim.

V nedeljo, 1. 1. 2023, je 2. nedelja po Božiču. Na ta dan je praznik Marije, svete Božje Matere in novo leto. Pri obeh mašah bomo na koncu maše izpostavili Najsvetejše ter novo leto izročili v Božji blagoslov po Mariji.

V soboto, 14. 1. 2023. bo krajše župnijsko romanje Smlednik – Suhadole pri Komendi (tu je oltar iz stare župnijske cerkve iz Smlednik - maša) – Komenda (ogled jaslic, kosilo) – Vodice (ogled jaslice) – Smlednik). Bolj natančne informacije bodo v naslednjih oznanilih. Prijave že pobiramo. Dar je 32 €. Do sedaj je 8 prijavljenih

V tednu od 6. februarja 2023 potekajo zimske počitnice. Župnik bo organiziral petdevno romanje v Vatikan in Assisi. To bo od 6. 2. 2023 do 10. 2. 2023. Spali bomo v Sloveniku in se po RImu in Vatikanu vozili s podzemno železnico. Zadnje dva dneva bomo v Assisiju. Šli bomo s kombijem, zato se čimprej prijavite. Dodatne informacije še pridejo, prijave že pobiram. Do sedaj je 11 prijavljenih. Ko se bo en kombi napolnil, bomo napolnili še drugi kombi, če bo dovolj prijav. Prosim, da se prijavite čimprej, ker je potem potrebno poiskati prenočišče v Assisiju in ga rezervirati. Da bo romanje bolj doživeto, zato bo manjše število romarjev.

KRONIKA: Hvala vsem, ki ste postavljali jaslice, hvala vsem, ki ste čistili po narejenih jaslicah v cerkvi in v župnišču kot priprava za nadškofov prihod. Hvala vsem, ki ste mi voščili ob godu in prinesli darila. Hvala vsem, ki ste prinesli v župnišče koline. V nedeljo, 18. 12. 2022, je mašo ob 9. uri daroval g. nadškof Stanislav. Hvala vsem, ki ste pripomogli k lepoti slovesnosti: čistilkam in čistilcem, krasilki, pevskemu zboru, ministrantom in mežnarju, bralcem, pritrkovalcem, vsem, ki ste spekli pecivo, skuhali kuhano vino in čaj ter ga po maši postregli. Hvala vsem za prostovoljno delo pri obnovi ter izvajalcem za strokovno opravljeno delo. Po maši je nadškof blagoslovil obnovljene prostore v 1. nadstropju v župnišču in obnovljeno zimsko kapelo, ki se sedaj imenuje kapela Svete Družine, ter križ na krožišču. Po maši je bil tudi v župnišču dan odprtih vrat. V župnišču v obnovljenih prostorih ste lahko občudovali nove zaveste. Hvala šivilji, ki jih je sešila. Blago je prišlo malo čez 500 € in ga imamo še za ostala okna v župnišču. V cerkvi sv. Urha so pod korom podobice s podobo križa in svete družine. Gospodu nadškofu smo izročili tudi 20 mašnih darov, ki so bili v Smledniku že izrečeni kot spomin: + Anton Mali (3x), + Anton Oblak, + Frančiška Žavbi, + Marjan Zupančič (2x), Marija Rozman, + Rajko Jenko, + Ada Ribič, Ludvik Čarman, + Marija Hočevar, + Ivan Banič (3x), + Silva Gorevšek, + Matevž Kumer, + Marija Podviz, obl., ++ Lojzka in Janko Kosec, ++ Franc in Justina Rozman. Bog vam povrni. 21. 12. 2022 je gospa Marjeta Žebovec na spletni strani časopisa Družine članek z naslovom Kapela v smledniškem župnišču in križ blagoslovljena.  Od 16. do 23. 12. 2022 je v cerkvi sv. Urha potekala božična osemdnevnica. Na začetku maše je potekala procesija s svečkami ter nosili smo kipa Jožefa in Marije ter oslička. Redno je k tej pobožnosti prihajalo okoli 20 otrok. Brali smo resnične zgodbe, ki jih je navdihoval božič. Otroci so zbirali ovčke. Dve ovčke so lahko zamenjali za enega pastirčka. Da so otroci zgodbo poslušali, so s pravim odgovorom dobili bonus ovčko ali pastirčka. V četrtek smo izpostavili Najsvetejše in Jezusu zapeli pesem. Na zadnji dan osemdnevnice smo izvedli žrebanje in otroci so dobili skromne nagrade.

MOLITVENI NAMEN: DA BI SE VSI LJUDJE DOBRE VOLJE PRIZADEVALI ZA SVETOVNI MIR .

BOŽIČ – GOSPODOVO ROJSTVO - LETO A

25. 12.

24: + Franc Irt, obl.

9: za žive in rajne župljane; (+++ Ana in Franc Ločniškar, Vera Konjar in Majda Žigon)

10.30: +++ Ferbar

23.30: božičnica

PONEDELJEK

26. 12.

Dan samostojnosti

7: +++ iz družine Stenovec

9: v dober namen; (+ Marjan Zupančič)

Hraše – 10: + Vinko Mlakar, ob.

Hraše – 10: blagoslov konj

Štefan, diakon, prvi mučenec

TOREK

27. 12.

Valburga – 17: + Anton Mali

18: + Manca Mohar, 30. dan; (v dober namen 467)

Janez, apostol, evangelist

SREDA

28. 12.

7: + Janez Šebenik; (+ Brane Smogavc)

Nedolžni otroci

ČETRTEK  

29. 12.

18: za zdravje na čast Sv. Duhu in za Božje varstvo; (+ Marta Vidmar, dar. Marolt in Dežman)

18.30: Češčenje Najsvetejšega

Peti dan božične osmine

PETEK

30. 12.

18: ++ Miroslav in Mojca Lazar; (+ Ivan Banič, dar. Marija Potokar)

Sveta Družina

SOBOTA

31. 12.

18: v zahvalo; (+ Jože Gregorc, dar. Tomelnovi)

 

Čisti Smlednik 60 od konca (1/2)

2. Sveti večer

2. NEDELJA PO BOŽIČU -LETO A

1. 1. 2023

9: za žive in rajne župljane

10.30: + Andrej Medved

NOVO LETO D. P. D

MARIJA, SV. MATI BOŽJA