Prihajajoči dogodki
Ni dogodkov
Romanje k sv. Urhu v Ausburg

Od 13. do 15. oktobra 2023 bo župnijsko romanje k sv. Urhu v Ausburg (Nemčija).


Preberite več...

Donacije

Zbiramo donatorje za obnovo slik in kipov
Preberite več...

Napoved dogodkov

Napoved dogajanja v župnij v prihodnjih mesecih
Preberite več...

Križev pot - KALVARIJA

Križev pot Smlednik

Sinoda 2021-2023

Sinoda 2021-2023

Iskalnik
 

4. ADVENTNA NEDELJA

 
 
Številka: 51/18. 12. 2022                                                                                                                                                     

Leto: XXI

 GODOVI MED TEDNOM: v ponedeljek sv. Urban V., papež; v torek sv. Vincencij Romano, duhovnik; v sredo sv. Peter Kanizij, duhovnik, cerkveni učitelj; v četrtek sv. Frančiška K. Cabrini, redovna ustanoviteljica; v petek sv. Janez Kancij, duhovnik; v soboto sv. Hermina, devica, Adam in Eva, prastarša, SVETI VEČER; nedelja bo Božič – Gospodovo rojstvo – leto A – sv. Anastazija, mučenka.

Svet nam ponuja različne odrešenike: indijsko duhovnost, tehniko, zadovoljevanje užitkov, metode za dosego uravnotežene osebnosti … Kristjani vemo, da lahkih in poceni rešitev za dosego osebne sreče ni. Odrešenja brez križa ni. Naše življenje je zaznamovani s padci, nemočjo, razočaranji … V ta ranjeni svet prihaja Jezus, da ga odreši. Njegovo oznanilo je: Vzemi vsak dan svoj križ in hodi za menoj! Da bi bil človek močan, je Jezus Kristus postal kruh. Hrani nas s seboj. Na vseh poteh življenja je z nami. Njemu lahko zaupamo svoje življenje. On ve za nas. Nismo izgubljeni v množici brezimnežev. Jezus je odrešil mene osebno, ne kakšne nedoločene mase ljudi. Pri svetem krstu me je oblila voda za večno življenje. Božje otroštvo je temelj vse naše duhovnosti. Ker smo Božji otroci, smo dediči nebes in nosimo v sebi klice neumrljivosti. Evharistija ohranja v nas Božje življenje. Brez Božjega kruha naša vera nima primerne hrane. Vsi nadomestki so nič v primeri z izvirom žive vode, ki v nas žubori v večno življenje. Ko Jezusa častimo v evharistiji, se mu zahvaljujemo za odrešenje in za dar Božjega otroštva. Radi bi ga postavili na prvo mesto v svojem življenju.

Od ponedeljka, 19. 12.,do srede, 21. 12., v veroučni šoli poteka spoved. 1., 2., 3. razred imajo veroučno srečanje. Od ponedeljka do petka poteka božična osemdnevnica.  Vabljeni vsi veroučenci, veroučenke, njihovi starši, posebej vabljeni 3., 8. in 9. R., ter vabljeni vsi, ki bi se radi dobro pripravili na Jezusov prihod. Peli bomo, nosili svečke in zbirali boste ovčke (dve ovčki lahko zamenjate za enega pastirčka). Zbirališče za otroke je v zakristiji.

V torek, 20.12., po večerni sveti maši, bo decembrsko srečanje skupine "za dušo" v prostorih Karitas-a.

V četrtek, 22. 12., je bomo pri večerni maši in božični osemdnevnici imeli z otroki krajše češčenje Najsvetejšega, da se otroci navadijo na češčenje.  

V petek, 23. 12., dopoldne obiskujem bolne, onemogle in ostarele kot priprava na božič.

V soboto, 24. 12.: ČIŠČENJE IN KRAŠENJE: Smlednik od 31 do 60 (2/2). Na ta dan je sveti večer. Po domovih se bomo zbirali k molitvi in blagoslovu doma s kadilom in blagoslovljeno vodo. Pod korom so na voljo tablete iz oglja in kadilo – zraven je košara za prostovoljni dar. Maša na sveti večer je ob 20. uri. Ob 23.30 bo zbor sv. Urha imel božičnico kot priprava na polnočnico.

V nedeljo, 25. 12. 2022, je Božič – Gospodovo rojstvo. Maše na božični dan so ob polnoči (prehod iz sobote na nedeljo), ob 9. uri in ob 10.30 uri. Božična pesem pravi, če pa Jezus v srcu se ne rodi, potem božiča ni. Pri vseh svetih mašah bo OFER za vzdrževalna in obnovitvena dela, ki so potrebna v župnišču in v župnijski cerkvi sv. Urha. Hvala za vašo radodarnost.

V soboto, 14. 1. 2023. bo krajše župnijsko romanje Smlednik – Suhadole pri Komendi (tu je oltar iz stare župnijske cerkve iz Smlednik - maša) – Komenda (ogled jaslic, kosilo) – Vodice (ogled jaslice) – Smlednik). Bolj natančne informacije bodo v naslednjih oznanilih. Prijave že pobiramo. Dar je 32 € (kosilo in vožnja).

Duhovne vaje za birmance in birmanke bodo v Velesovem od 24. do 16. marca 2023. Informacije pridejo naknadno.

Davčni zavezanci lahko del dohodnine namenite župniji Smlednik. Obrazec najdete na naši spletni strani. Izpolnjene lahko sami pošljete na Furs ali pa prinešete v župnišče. Namenitev dela dohodnine lahko oddate tudi preko spleta na portalu: https://edavki.durs.si.

V tednu od 6. februarja 2023 potekajo zimske počitnice. Župnik bo organiziral petdevno romanje v Vatikan in Assisi. To bo od 6. 2. 2023 do 10. 2. 2023. Spali bomo v Sloveniku in se po Rimu in Vatikanu vozili s podzemno železnico. Zadnje dva dneva bomo v Assisiju. Šli bomo s kombijem, zato se čimprej prijavite. Dodatne informacije še pridejo, prijave že pobiram.

KRONIKA: Prejšnji teden smo postavili križ ob krožišču. Pri postavitvi je prišlo do manjše nesreče, zato je le-ta rahlo poškodovan, vendar se bo vse lepotno popravilo. Na zbiljski strani mostu še vedno stoji Marijina kapelica, na smleški strani pa je stal križ. Ob gradnji novega, sedanjega mostu so križ prestavili na polje, vendar ga ni nihče vzdrževal, tako da so ga pred leti v zelo slabem stanju odstranili in spravili na podstrešju župnijskega gospodarskega poslopja, kjer je počakal na obnovo. Zdaj je obnovljen postavljen ob krožišču, kjer se zavije v Smlednik. Korpus je nov, stari bo konzerviran ter shranjen v župnišču. V četrtek, 15. 12. 2022, se je župnik s svetovalcema dobil v cerkvi sv. Valburge s prvim ponudnikom za sanacijo te cerkve. Sestavili bodo ponudbo in jo poslali.

MOLITVENI NAMEN: ZA VSE NEROJENE OTROKE, DA BI JIH STARŠI SPREJELI, ZA VSE ZAKONCE, KI NE MOREJO IMETI OTROK, DA BI JIM BOG PODARIL OTROKA.

4. ADVENTNA NEDELJA - LETO A

18. 12.

7: za žive in rajne župljane

9: + Janez Jenko

17: božična spoved in božična osemdnevnica

PONEDELJEK

19. 12.

18: ++ Julka in Franc Konjar; (+ Anton Mali)

18: božična osemdnevnica

Verouk

TOREK

20. 12.

18: + Jernej Mohorič; (+ Ludvik Č.)

18: božične osemdnevnica

Verouk

18.45: skupina za dušo

SREDA

21. 12.

18: po namenu (+ Marija Hočevar)

18: božična osemdnevnica

Verouk

ČETRTEK  

22. 12.

18: + Marjan Zupančič; (+ Ivan Banič, dar. Iskrovi)

18: božična osemdnevnica

 

PETEK

23. 12.

18: + Frančiška Babnik, obl.; (++ Janez in Marija)

18: začetek božične osemdnevnice

Obisk bolnih, onemoglih in ostarelih

SOBOTA

24. 12.

20: +++ iz družine Mrežar

Sveti večer

Čisti Smlednik 31 od 60 (2/2)

BOŽIČ – GOSPODOVO ROJSTVO - LETO A

25. 12.

24: + Franc Irt, obl.

9: za žive in rajne župljane; (+++ Ana in Franc Ločniškar, Vera Konjar in Majda Žigon)

10.30: +++ Ferbar

23.30: božičnica