Prihajajoči dogodki
Ni dogodkov
Romanje k sv. Urhu v Ausburg

Od 13. do 15. oktobra 2023 bo župnijsko romanje k sv. Urhu v Ausburg (Nemčija).


Preberite več...

Donacije

Zbiramo donatorje za obnovo slik in kipov
Preberite več...

Napoved dogodkov

Napoved dogajanja v župnij v prihodnjih mesecih
Preberite več...

Križev pot - KALVARIJA

Križev pot Smlednik

Sinoda 2021-2023

Sinoda 2021-2023

Iskalnik
 

3. ADVENTNA NEDELJA - gaudette     

 
 

Številka: 50/11. 12. 2022

Leto: XXIX

GODOVI MED TEDNOM: v ponedeljek sv. Devica Marija iz Guadalupe; v torek sv. Lucija, devica, mučenka; v sredo sv. Janez od Križa, duhovnik, cerkveni učitelj; v četrtek bl. Marija Krizina Bojanc, Marija Antonija Fabjan in tovarišice drinske mučenke; v petek sv. Adelajda (Adela), kraljica, sv. David, kralj, začetek božične osemdnevnice; v soboto sv. Janez de Matha, redovni ustanovitelj; nedelja bo 4. adventna nedelja v cerkvenem letu – leto A – sv. Vunibald, opat.

Velikokrat gledamo isto, a vidimo vsak po svoje. Pogled je lahko zamegljen s pričakovanji, predstavami ali preprosto z življenjem, ki ga živimo. Lahko pa je pogled prečiščen v Gospodu, da si upamo gledati tako, kot vidi on. Si res želimo videti tako, kot vidi Gospod? Ne čakajmo drugega …. On je tisti, ki nam bo prečistil pogled. Z njegovo pomočjo bomo vse ustvarjeno videli lepo. Vse družinske člane, sodelavce, sosede, prijatelje, prodajalce, učitelje … bomo videli kot iz Ljubezni poslane na ta svet in na našo pot. Vidimo lahko globlje od prepirov, nestrpnosti in drugačnosti. Celo najstniško zavijanje z očmi ima zdravilne učinke. Krepi očesne mišice in tako pripomore k splošnemu zdravju oči. Trudimo se, da bomo v sebi negovali Gospodov pogled, ki vidi dlje, kot vidimo sami. Gluhi slišijo … Želim slišati, kar prihaja od Gospoda in je dobro? Ali si stanovanje in delavno okolje napolnim s hrupom radijskih postaj, kjer je vedno akcija? Si v ušesa vstavljam slušalke, da sem lahko v svojem svetu z izgovorom, da ne bom z glasbo motil svoje okolice …, želim slišati le tisto, kar mi pride prav? Gospod je blizu. Veselimo se tega, in ob stvarjenju si je zamislil vse ljudi brez hib v vidu, sluhu in telesu. Take nas vse tudi vidi. Ko bomo prestopili prag večnosti, bomo vsi gledali, slišali, hodili in plesali. Takrat bomo vsi, tudi mi, ki smo imeli vsa čutila v polnosti razvita, spoznali, kdaj smo bili na tem svetu gluhi, slepi, hromi. Zato bodimo odprti za vse »Janeze Krstnike«, ki nam kažejo pot do Gospoda.

V ponedeljek, 12. 12., je po večerni maši srečanje Župnijskega pastoralnega sveta Smlednik.

V četrtek, 15. 12., je po večerni maši krajše češčenje Najsvetejšega.

V četrtek, 15. 12., in petek, 16, 12, vas, med 9. in 18. uro vabimo na dan odprtih delavniških vrat (VDC Barka, Zbilje 1K, 1215 Medvode), kjer si boste lahko ogledali in kupili naše unikatne izdelke, predstavili pa vam bomo tudi naš delavni dan. Imeli bomo tudi delavnico poslikave obraza. Lepo vabljeni.

V petek, 16. 12.: Pri večerni maši v kapeli se prične božična osemdnevnica, ki bo do svetega večera vsak dan ob 18. uri (v nedeljo ob 17. uri).  Vabljeni vsi veroučenci, veroučenke, njihovi starši, posebej vabljeni 3., 8. in 9. R., ter vabljeni vsi, ki bi se radi dobro pripravili na Jezusov prihod. Peli bomo, nosili svečke in zbirali boste ovčke in pastirčke. Zbirališče za otroke je v zakristiji. Vse preostale dneve bo osemdnevnica v cerkvi, ker pričakujemo dobro udeležbo. Po večerni maši pa je družabno srečanje za vse ministrante in maksistrante ob pici in filmu.

V soboto, 17. 12.: ČIŠČENJE IN KRAŠENJE: Smlednik od 31 do 60 (1/2). Pri večerni maši sodeluje skupnost Barka in pri tej maši poteka božična osemdnevnica.

V nedeljo, 18. 12. 2022, je 4. adventna nedelja. Mašo ob 9. uri bo daroval nadškof Stanislav Zore in po maši bo blagoslov obnovitvenih del v župnišču in zimski kapeli ter blagoslov obnovljenega križa. Potem sledi druženje ob topli pijači in piškotih. Ob 17. uri pa je božična spoved, ko bodo na voljo »tuji« spovedniki in božična osemdenvnica. Ko odrasli otroke pripeljete k tej pobožnosti, povabljeni še k spovedi. Najprej bomo imeli spokorno bogoslužje in nato sledi božična osemdnevnica. To bo pobožnost, maše so pa dopoldne, v čim večjem številu povabljeni k nadškofovi maši.

V soboto, 14. 1. 2023. bo krajše župnijsko romanje Smlednik – Suhadole pri Komendi (tu je oltar iz stare župnijske cerkve iz Smlednik - maša) – Komenda (ogled jaslic, kosilo) – Vodice (ogled jaslice) – Smlednik). Bolj natančne informacije bodo v naslednjih oznanilih. Prijave že pobiramo.

Vljudno vas spomnim na biro, ki je ena od oblik materialnega vzdrževanja domačega duhovnika. Pobiram mašne namene do maja 2023.  

S platnom za projekcijo pesmi v cerkvi sv. Urha upravlja oseba, ki jo je za to določil župnik. Drugi to platno pustite na miru. Platno je pod rahlim kotom zato, da imate najboljši pogled nanj. Peč v cerkvi tudi prižiga oseba, ki ji to naroči župnik. Ostali daljinec za prižiganje peči pustite na miru. Hvala.

Davčni zavezanci lahko del dohodnine namenite župniji Smlednik. Obrazec najdete na naši spletni strani. Izpolnjene lahko sami pošljete na Furs ali pa prinešete v župnišče. Namenitev dela dohodnine lahko oddate tudi preko spleta na portalu: https://edavki.durs.si.

KRONIKA: V soboto, 3. 12. 2022, potekala 2. čistilna akcija v pritličju in v 1. nadstropju župnišča. Hvala okoli 8 ženam, ki so počistile prostore zardi  prahu, ki je nastal zaradi obnove. Restavrator Ljubo je v soboto pripeljal restavriran križ ter dve sliki (sv. Lovrenca in sv. Družine – za obe sliki imamo že dobrotnika. Pri sliki sv. Družine je bil narejen tudi nov okvir. Pripeljal pa je tudi že restavrirano sliko sv. Nikolaja (Miklavža) iz jedilnice (lahko ste še dobrotnike te slike dar je 350 €). Stroški obnove so bili 800 €. Za restavriranje postaj križevega pota imamo že 2 donatorja. Obnova posamezne postaje stane 400 €. Seveda lahko prinašate darove za križev pot po svojih zmožnostih (50 €, 100 €, …). Za vsak dar bomo hvaležni. V sredo, 7. 12. 2022, je tapetnik v zimski kapeli položil preproge, v petek, 8. 12. 2022, so se po zimski kapeli pritrdile fotografije slik, ki opisujejo  življenje sv. Urha. Originali se nahajajo v cerkvi sv. Klemena v Suhadolah pri Komendi. Statik je potrdil, da je geodet kvalitetno in dobro pripravil 3D in 2D načrte za cerkev sv. Urha in cerkev sv. Valburge, zato smo poravnali račun geodetu (3.294 €).

MOLITVENI NAMEN: ZA VSE BOLNIKE, OSTARELE, INVALIDE IN KAKO DRUGAČE PRIZADETE, DA BI JIM NOVOROJENI JEZUS PRINESEL UPANJE IN TOLAŽBE.

3. ADVENTNA NEDELJA - LETO A

11. 12.

7: za žive in rajne župljane

9: ++ Maks in Ivanka Goljevšček

 

PONEDELJEK

12. 12.

18: + Marta Vidmar, dar. Malovrhovi

Verouk

18.30: srečanje ŽPS Smlednik

TOREK

13. 12.

18: + Mihael Vorušič, obl.

Verouk

SREDA

14. 12.

Valburga - 17: + Vida Kosmač, 7. dan

18: + Anton Mali

Verouk

ČETRTEK  

15. 12.

18: + Anton Oblak

18.30: češčenje Najsvetejšega

PETEK

16. 12.

18: za blagoslov ob godu župnika

18: začetek božične osemdnevnice

18.45: pica za ministrante in film

SOBOTA

17. 12.

18: + Ludvik Bizalj; (+ Frančiška Bonča)

18: začetek božične osemdnevnice

Čisti Smlednik 31 od 60 (1/2)

4. ADVENTNA NEDELJA - LETO A

18. 12.

7: za žive in rajne župljane

9: + Janez Jenko

17: božična spoved in božična osemdnevnica