Namenitev dela dohodnine

Davčni zavezanci lahko del dohodnine namenite župniji Smlednik.


Preberite več...

Donacija za obnovo križevega pota v cerkvi sv. Urha

Zbiramo donatorje za obnovo križevega pota v cerkvi sv. Urha.


Preberite več...

Prihajajoči dogodki
Čet, 08 Dec 2022 ob 18:30

Adoracija po sv.maši

Križev pot - KALVARIJA

Križev pot Smlednik

Sinoda 2021-2023

Sinoda 2021-2023

Iskalnik
 

26. NAVADNA NEDELJA, SLOMŠKOVA NEDELJA

 
 

Številka: 39/25. 09. 2022                                                                                                               Leto: XXIX


GODOVI MED TEDNOM: v ponedeljek sv. Kozma in Damijan, mučenca; v torek sv. Vincencij PAvelski, duhovnik, ustanovitelj lazaristov; v sredo sv. Venčeslav (Vaclav), mučenec; v četrtek sv. Mihael, Gabrijel, Rafael, nadangeli; v petek sv. Hieronim, duhovnik, cerkveni učitelj; v soboto sv. Terezija Deteta Jezusa, devica, cerkvena učiteljica; nedelja bo 27. navadna nedelja v cerkvenem letu – rožnovenska nedelja – sv. angeli varuhi – začetek tedna za življenje.

Anton Martin Slomšek, prosi za nas! Letos mineva 160 let, odkar je 24. septembra 1862 nekaj minut čez pol deveto bl. škof A. M. Slomšek sklenil svoje bogato zemeljsko življenje. Tisti, ki so bili takrat ob njem, so živo slutili, da pravzaprav ni šlo za konec, ampak za začetek nekega novega, polnega življenja v Božjem objemu. Slomšek je bil v času svojega zemeljskega življenja ves zazrt v Boga in v večnost, zato je tudi v najtežjih trenutkih izžareval upanje in optimizem. Tri leta pred svojo smrtjo mu je uspelo življenjsko delo, ko je preselil sedež škofije iz Št Andraža v Maribor. Slomšek ja na življenje gledal celostno. Bil je stvaren in  skrben dušni pastir, zato je v pridigah večkrat govoril tudi o poslednjih rečeh. Še posebej potem, ko se je vrnil od obiska pri svetem očetu v Rimu, je bila ta misel pri njem še bolj navzoča. Kot da je slutil, da se mu zemeljsko življenje izteka. Znano je tudi, da je večkrat javno in zasebno molil za srečno zadnjo uro. Med drugim v oporoki prosi: »… da bi mi Bog naklonil največjo milost: pred Božjim prestolom posredovati za svojo škofijo.« Prepričani smo, da je Bog slišal in uslišal to njegovo prošnjo in da imamo mi v njem domačega priprošnjika pred Bogom. Slomšek nas uči spoštovati življenje. Slomškova nedelja ni zgolj spomin nanj, ampak želi biti spodbuda, da bi se mu radi priporočali, posebej še v trenutkih preizkušenj. Če se mu bomo priporočali, bomo na zgovoren način izpričali svojo vero v večno življenje in hkrati pokazali na svoje zaupanje v bl. A. M. Slomška in v njegovo priprošnjo. Naši predniki so, kakor bl. A. M. Slomšek, veliko in redno molili za srečno zadnjo uro. Pred smrtjo so želeli opraviti sveto spoved in prejeti sveto popotnico. Na prvi pogled se nam morda to danes zdi samo še lepa preteklost. Mi pa, kot da tega več ne potrebujemo ali pa morda ne zmoremo. Po drugi strani pa čutimo, da smo osiromašeni za pomemben del življenja iz vere, ki naj bi bil za nas vir upanja in tolažbe tudi ob uri slovesa. Z geslom letošnje Slomškove nedelje »Slomšek prosi za nas« tako izpovedujemo svojo vero v večno življenje, v občestvo svetih, v polnost življenja pri Bogu v nebesih in v Slomškovo svetniško priprošnjo iz nebes. (Alojzij Cvikl je mariborski nadškof)

 

V torek, 27. 9., po večerni maši srečanje za starše 8. in 9. razreda.

V četrtek, 29. 9., je po večerni maši v cerkvi sv. Urha krajše češčenje Najsvetejšega. Ker godujejo nadangeli Mihael, Gabriel in Rafael, je ob 17.30 maša za sosesko v Mošah.

V soboto, 1. 10.: ČIŠČENJE IN KRAŠENJE: Valburga, od 16 do 46 (2/2). Ob 10. uri je v župnišču v Smledniki priprava na krst. Začeli bomo tudi z rožnovensko pobožnostjo v čast Materi Božji. Cel mesec oktober bomo pol ure pred mašo molili pred izpostavljenim Najsvetejšim sveti rožni venec in prejeli blagoslov z Najsvetejšim. Birmanske skupine bodo molile pred mašam ob 9. uri v nedeljo. Tudi doma v tem mesecu vsak dan zmolite vsaj eno desetko rožnega venca in jo darujte za določen namen.  S 1. 10. se delavniške maše pričnejo ob 18. uri.

S soboto, 1. 10., je v Ljubljani pohod za življenje. Zbor ob 9.30 na Prešernovem trgu. Dostop do prijave na: Prijave na Pohod za življenje 2022/Pohod za življenje 2022 (pohodzazivljenje.si). Za informacije so na voljo preko el. Pošte: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. Vabljeni k prijavi na shod.

V nedeljo, 2. 10. 2022, je tudi Rožnovenska nedelja. Radi molite rožni venec. Pred 9. mašo v Smledniku rožni venec moli birmanska skupina, ki jo vodi Peter Kapun. V Mošah je žegnanje in sveta maša tam bo ob 10. uri. Vsem Mošanom želim lepo praznovanje.

V petek, 7. 10., bo v KUD Smlednik ob 19. uri ogled filma Nebeška lilija o sv. Mariji Goretti, pri katerem je kot scenarist in igralec sodeloval domači župnik David.

Župnijski romanje: 8. 10. 2022 župnija Smlednik vabi na župnijsko romanje v Beltince. Več informacij najdete na spletni strani. Prijavite se župniku po mobiju, SMS-u ali po e-mailu.

Sprejemamo že vaše namene in darove za molitve za rajne. Prav tako vas vljudno spomnim na biro, ki je ena od oblik materialnega vzdrževanja domačega duhovnika.

KRONIKA:

V vse skupine (Karitas, zbor, čiščenje, pritrkovalci, …) vabimo nove člane in članice. Župnija ni zaprt sistem, ampak »živi organizem«. Župnijski zbor vabi nove člane in članice. V soboto, 17. 9., sta Janko in Robi že začela izdelovati inventar v župnijski cerkvi. V obnovo smo dali tudi že 1. in 9. postajo križevega pota. Ko boste videli obnovljeni postaji in ko bomo vedeli vrednost obnove posamezne postaje, boste povabljeni, da postanete botri ene izmed postaj. V obnovo smo dali tudi sliko sv. Miklavža, ki visi v župnišču in neke noči preprosto padla iz stene. Je tudi potrebna obnove.

Priprava na birmo vsebuje obiskovanje verouka, nedeljske svete maše, srečanje po birmanskih skupinah (12 katehez), molitev rožnega venca v oktobru, križevega pota v postu, duhovne vaje konec januarja 2023, birmanska 9-dnevnica pred birmo, birma bo 2. nedeljo v maju 2023 ob 8.30.

MOLITVENI NAMEN: ZA KANONIZACIJO BL. ŠKOFA SLOMŠKA IN ZA NAŠO SVETOST.

 

26. NAV. NEDELJA

25. 9.

7: za žive in rajne župljane

9: + Štefan Čebašek

10: Valburga: za sosesko

10: Valburga - žegananje

PONEDELJEK

26. 9.

18.30: + Ivanka Goljevšček

Verouk

TOREK

27. 9.

Hraše 17.30: + Marta Vidmar, 30. dan

18.30: + Anton Mali, obl.

Verouk

19: srečanje za starše 8. in 9. R.

SREDA

28. 9.

7: + Matija Pergar

Pogovor za dušo

Verouk

ČETRTEK

29. 9.

Moše 17.30: za sosesko

18.30 : v zahvalo za življenje

19: adoracija

PETEK

30. 9.

18.30: + Alojz Štilec

 

SOBOTA

1. 10.

18.30: ++ Marjeta in Lojze Starc

27. NAV. NEDELJA

2. 10.

7: za žive in rajne župljane

9: ++ Frančiška in Jože Šilar

10: Moše: za sosesko

10: Moše - žegnanje