Prihajajoči dogodki
Ned, 10 Dec 2023 ob 00:00

Dogodki tega tedna

Donacije

Zbiramo donatorje za Sveta pisma za naše birmance
Preberite več...

Namenitev dela dohodnine

Davčni zavezanci lahko del dohodnine namenite župniji Smlednik.


Preberite več...

Križev pot - KALVARIJA

Križev pot Smlednik

Sinoda 2021-2023

Sinoda 2021-2023

Iskalnik
 

25. NAVADNA NEDELJA, NEDELJA SVETNIŠKIH KANDIDATOV

 
 

Številka: 38/18. 09. 2022                                                                                     Leto: XXIX

GODOVI MED TEDNOM: v ponedeljek sv. Januarij, škof, mučenec; v torek sv. Andrej Kim Tae-gon, duhovnik, in drugi korejski mučenci; v sredo sv. Matej (Matevž), evangelist, apostol; v četrtek sv. Mavricij, mučenec; v petek sv. Pij iz Pietrelcine, redovnik, spovednik; v soboto bl. Anton Martin Slomšek, škof; nedelja bo 26. navadna v cerkvenem letu – Slomškova nedelja, ekumenski dan – sv. Sergij Radoneški, menih.

Manjka nam čut za svetost … za slovensko svetost! Kako ozka so vrata in kako tesna je pot, ki vodi v življenje in malo jih je, ki jo najdejo (Mt 7,14). Blaženi mučenec Alojzij Grozde je v svojem kratkem življenju večkrat naletel na ozka vrata. Včasih tudi zaprta. Skromno okolje, iz katerega je izšel, ga je naučilo ne le skromnosti, temveč tudi vztrajnosti. Trkajte in se vam bo odprlo. »Trkal« je na srce dobrih ljudi, učiteljev, vzgojiteljev, prijateljev. Kaj vse je v svoji navdušenosti za rast Božjega kraljestva hotel narediti za Kristusove učence. Velikokrat mu je to uspevalo, znal pa se je soočiti tudi z odporom in nasprotovanjem. Želel je, da bi evharistija postala Sonce njegovega življenja. Lani smo na oratoriju občudovali lik bl. Karla Acutisa. Ena njegovih najbolj znanih misli je bila: »Evharistija je moja avtocesta v nebesa.« Več desetletij pred njim je podobno misel v duhovni dnevnik že zapisal naš bl. Lojze Grozde. Oba blažena mladeniča imata v duhovnem  pogledu mnogo skupnega. Slovenci se v iskanju duhovnih vzorov po svetniškem nebu  radi oziramo po tujih vzorih. Ni zaman pregovor, da se tuje zlato bolje sveti. Pri tem pa žal spregledamo mnoge »svetniške zvezde« kar na domačem nebu. Ali, kot je zapisal papež Frančišek, spregledamo svetnika pri sosedovih vratih. Pred leti je kardinal Rode v Družini (2002) na vprašanje novinarja, zakaj Slovenci nimamo večjega števila svetnikov in blaženih, pomenljivo odgovoril: »Manjka nam čut za svetost, za slovensko svetost!« Naj bo zato nedelja svetniških kandidatov zopet priložnost, da se odločneje in samozavestneje trudimo odkrivati in prepoznavati svetost naših bratov in sester, ki so Jezusove blagre v polnosti živeli in uresničevali med nami, na naših tleh. Potem bo na slovenskem svetniškem nebu zažarela kakšna zvezda več, ki nam bo na naši poti k svetosti zvezda vodnica. (Igor Luzar, postulator)

 

Od ponedeljka, 19. 9. 2022, naprej so delavniške maše vključno do petka zopet v župnijski cerkvi sv. Urha. Ta red velja do resne ohladitve, potem pa so delavniške maše v kapeli v župnišču.

V sredo, 21. 9., je po večerni maši v župnišču srečanje birmanskih animatorjev.

V četrtek, 22. 9., je po večerni maši v cerkvi sv. Urha krajše češčenje Najsvetejšega.

V petek, 23. 9., bodo ob 16. uri v župnišču ministrantske vaje. Vabimo tudi nove člane.

V soboto, 24. 9.: ČIŠČENJE IN KRAŠENJE: Valburga, od 16 do 46 (1/2). Goduje tudi bl. Škof Anton Martin Slomšek. Pri maši bomo molili za njegovo kanonizacijo.

V nedeljo, 25. 9. 2022, je tudi Slomškova nedelja. Radi se priporočajte bl. Antonu Martinu Slomšku za Božji blagoslov. V Valburgi je žegnanje in sveta maša tam bo ob 10. uri. Vsem Valburžanom želim lepo praznovanje.

Krsti v oktobru bodo 9. 10. 2022 po sveti maši. Priprava pa bodo 1. 10. ob 10. uri v župnišču.

Župnijski romanje: župnija Smlednik vabi na župnijsko romanje v Beltince 8. oktobra. Udeležili se bomo srečanja Slovencev, Hrvatov in Madžarov z geslom Skupaj na poti vere in miru. V Belincih bo maša ob 10. uri. Po maši bo kratek kulturni program (nastop treh folklornih skupin in pihalne godbe). Sledi kosilo. Po kosilu pa se odpravimo v Odrance na ogled cerkve sv. Trojice ter v Hotizo, kjer je križev pot Božjega služabnika Danijela Halasa. Tam je bil umorjen in vržen v reko Muro. Sledi povratek domov. Prijave zbiram do 24. 9., ker je prijave potrebno poslati organizatorjem. Dar za romanje je 20 € (avtobus, bon za kosilo), če bo prijavljenih 48 ljudi, če pa bo prijavljenih 36 ljudi, pa bo dar 25 €.

Mladi vabljeni na taizejsko novoletno srečanje mladih v Rostoc, Nemčija (28. 12. 2022 do 1. 1. 2023). Prijave in informacije na katoliskamladina.si

V Društvu prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote, ki je humanitarna organizacija in dela predvsem z brezdomci in družinami v stiski, so tudi letos pripravili Vincencijev koledar. Prispevek za koledar znaša 10 evrov. Zbrana sredstva pa bodo namenjena delu z mladimi. Akcijo lahko podprete tudi z nakazilom sredstev na sledeči TRR: SI56 6100 0001 6125 821. Hvala za prijaznost! Vse dobro. Andreja Ličen

 

KRONIKA:

V soboto, 10. 9. 2022, je bilo romanje s kolesi na Brezje za nove duhovne poklice. Šlo nas je okoli 10 ljudi. Nekaj pa se jih je pripeljalo z avtomobili. Bog vam povrni.

V ponedeljek, 12. 9. 2022, je bilo v župnišču srečanje ŽPS Smlednik. V vse skupine (Karitas, zbor, čiščenje, pritrkovalci, …) bomo povabili nove člane in članice. Župnija ni zaprt sistem, ampak »živi organizem«. Župnijska cerkev sv. Urha bo čez dan zopet odprta, ljudje pa ste povabljeni, da si tudi čez dan vzamete čas za molitev. Za to dejanje moramo pripraviti še nekaj stvari: poslikati inventar v cerkvi ter postaviti kamere. V obnovo smo dali tudi 9. postajo križevega pota. Leseni deli so že zelo dotrajani. Ko boste videli obnovljeno postajo in ko bomo vedeli vrednost obnove posamezne postaje, boste povabljeni, da postanete botri ene izmed postaj. 1. in 2. r. bosta imel med obema veroučnima srečanjem pevske vaje in se tako pripravljala, da bosta pela čez približno pol leta pri maši. V cerkvi sv. Urha je brezstično razkuževanje in brezstična blagoslovljena voda. Desno roko daš v odprtino pod kapljo in se pokrižaš. Tak aparat se nahaja tudi pred župnijsko kapelo.

MOLITVENI NAMEN: ZA KANONIZACIJO NAŠIH BLAŽENIH IN ZA NAŠO SVETOST.

25. NAV. NEDELJA

18. 9.

7: za žive in rajne župljane

9: + Miha Jeraj

PONEDELJEK

19. 9.

18.30: + Pavla Burgar, obl.

Verouk

TOREK

20. 9.

18.30: +++ Miha in starši ter brata Košir

Verouk

SREDA

21. 9.

7: + Frančiška Jenko iz Zbilj, obl.

Verouk

19: srečanje birm. animatorjev

ČETRTEK

22. 9.

18.30 : + Anton Oblak

19: adoracija

PETEK

23. 9.

18.30: + Jernej Mohorič

16: ministrantske vaje

SOBOTA

24. 9.

18.30: + Janez Jenko, obl.

26. NAV. NEDELJA

25. 9.

7: za žive in rajne župljane

9: + Štefan Čebašek

10: Valburga: za sosesko

10: Valburga - žegananje