Prihajajoči dogodki
Ni dogodkov
Oratorij 2023 v Smledniku
Romanje k sv. Urhu v Ausburg

Od 13. do 15. oktobra 2023 bo župnijsko romanje k sv. Urhu v Ausburg (Nemčija).


Preberite več...

Napoved dogodkov

Napoved dogajanja v župnij v prihodnjih mesecih
Preberite več...

Donacije

Zbiramo donatorje za ozvočenje v cerkvi sv.Urha
Preberite več...

Križev pot - KALVARIJA

Križev pot Smlednik

Sinoda 2021-2023

Sinoda 2021-2023

Iskalnik
 

20. NAVADNA NEDELJA

 
 

14.8.2022       LETO: XXIX      ŠTEVILKA: 33

GODOVI MED TEDNOM: v ponedeljek Marijino vnebovzetje – veliki šmaren d. p. d.; v torek sv. Rok, romar, spokornik; v sredo sv. Evzebij, papež, mučenec; v četrtek sv. Helena (Alenka), cesarica; v petek sv. Janez Eudes, duhovnik; v soboto sv. Bernard, opat, cerkveni učitelj; nedelja bo 21. navadna v cerkvenem letu – sv. Pij XII., papež.

 Ni potrebno poudarjati, da je Marijino vnebovzetje eden največjih krščanskih praznikov, ko se kristjani spominjamo verske resnice, ki jo je leta 950 razglasil Pij XII., in sicer da je bila Marija z dušo in telesom vzeta v nebeško slavo.

 Premišljujmo o svojem telesu. Lepo je. Sveto je! Je prebivališče in »tempelj Svetega Duha«! (1 Kor 3,19) In ne glede na to, ali smo Bogu zgradili tesno kapelico ali mogočno katedralo s stranskimi ladjami in kapelami, nas Pavel spodbuja naj poveličujemo in proslavljamo Boga v svojem telesu!

 Zato molimo s telesom. Lepo je. In sveto je. Bog mi ni podaril le duše, temveč me je »stkal v materinem telesu« (Ps 139,13)! Zato v odnos z Njim stopamo ves … in cel. Kar smo: duša in telo. Saj verujemo, da Bog ni odrešil odkupil le naših duš, ampak tudi naše telesa. Telo je sveto. In je lepo. In je lepo, da se lahko premikamo. Lahko počepnemo, lahko pokleknemo, lahko se dvignemo, lahko ležemo, lahko vstanemo …

 In bomo vstali. V telesu! Kot je bila »blagoslovljena med ženami« s telesom vzeta v nebo.

 Jutri, v ponedeljek, je Marijin največji praznik, Marijino vnebovzetje. Je praznik upanja, saj nam sporoča, da je Marija dosegla polnost življenja v večnosti. To dejanje predstavlja napoved vstajenja mrtvih, ki ga bomo ob sodnem dnevu doživeli vsi ljudje. Na praznik se bomo s posebno molitvijo izročili v varstvo Božji Materi. Maši sta samo dopoldne, ni večerne maše.

 V torek, 16. 8., goduje sv. Rok in zato bo maša samo v Valburgi. Večina romarskih cerkva pri nas je Marijinih, nekaj pa je tudi takih, ki so posvečene svetnikom, katerim so se naši verni predniki priporočali kot priprošnjikom v sili. Med te spada tudi sveti Rok, ki ima na slovenskih tleh precej cerkva, povečini podružnic. Njegovo značilno podobo ali kip, ko kaže kužno rano na svojem stegnu in mu pes prinaša kruha v gobcu, vidimo na številnih stranskih oltarjih in znamenjih. Ta podoba pove, da je Rok zavetnik proti kužnim boleznim; še danes pa se mu priporočajo bolniki, ki imajo rane ali pa bolne noge.

V torek, 16.8. ob 19.15, je v župnišču v Smledniku srečanje katehetov in katehistinj.

V četrtek, 18. 8., je po večerni maši v župnišču krajša adoracija.

V petek, 19. 8., je ob 19.15 v župnišču v Smledniku srečanje ključarjev.

V soboto, 20. 8., bosta zakrament svetega zakona sklenila ženin KLEMEN KOS, krščen 19. 08. 1989 v župniji Hajdina, in nevesta ŠPELA JENKO, krščena 08. 08. 1993 v župniji Smlednik. Njun zakon izročam v molitev. Zakrament svetega zakona bosta tudi sklenila ženin TILEN MLINARIČ, bivajoč Zbilje 71, župnija Smlednik, in nevesta TAMARA VUČKO, BIVAJOČA Kržišnikova 8, župnija Preska. Njun zakon izročam v molitev.

Ministrante vabimo, da ob sobotah in nedeljah spet pridete v polnem številu ministrirat. Počitnic bo kmalu konec in verjetno ste večinoma doma. Vabimo tudi nove člane.

Veroučni urnik bomo objavili prihodnjič.

 

KRONIKA: Neurje nam je v soboto, 6. 8., pri zvoniku odkrilo streho na župnijski cerkvi sv. Urha. Prihodnji dan sta Branko in Peter to popravila. Bog povrni.

ČIŠČENJE IN KRAŠENJE (6. 8.): Moše, štev. 21 – 43 (2/2).

MOLITVENI NAMEN: »V ČAST MATERI BOŽJI IN PROŠNJA ZA NJENO VARSTVO« 

20. N. N

14. 8.

7: za žive in rajne župljane

9: ++ Frančiška in Stane Stare

 

PONEDELJEK

VNEBOVZETJE

15. 8.

7: za žive in rajne župljane

9: + Franc Dolinar, obl.

 

TOREK

16. 8.

Valburga 18.30: + Jure Žagar

19.15: srečanje katehetov

SREDA

17. 8.

7: po namenu

 

ČETRTEK

18. 8.

18.30: + Anton Oblak

19: adoracija

PETEK

19. 8.

18.30: + Jožefa Pravst, dar. Vesovi

19.15: srečanje ključarjev

SOBOTA

20 .8.

18.30: + Ludvik Čarman

14: poročna maša

NEDELJA

21. 8.

7: za žive in rajne župljane

9: + Marija Oblak