Prihajajoči dogodki
Ni dogodkov
Oratorij 2023 v Smledniku
Romanje k sv. Urhu v Ausburg

Od 13. do 15. oktobra 2023 bo župnijsko romanje k sv. Urhu v Ausburg (Nemčija).


Preberite več...

Napoved dogodkov

Napoved dogajanja v župnij v prihodnjih mesecih
Preberite več...

Donacije

Zbiramo donatorje za ozvočenje v cerkvi sv.Urha
Preberite več...

Križev pot - KALVARIJA

Križev pot Smlednik

Sinoda 2021-2023

Sinoda 2021-2023

Iskalnik
 

19. NAVADNA NEDELJA

 
 

7.8.2022       LETO: XXIX      ŠTEVILKA: 32

 GODOVI MED TEDNOM: v ponedeljek sv. Dominik, duhovnik, ustanovitelj dominikancev; v torek sv. Terezija Benedikta od Križa (Edith Stein), mučenka, sozavetnica Evrope; v sredo sv. Lovrenc, diakon, mučenec; v četrtek sv. Klara (Jasna), redovna ustanoviteljica; v petek sv. Ivana Šantalska, vdova, redovnica; v soboto sv. Poncijan, papež, in Hipolit, duhovnik, mučenca; nedelja bo 20. Navadna v cerkvenem letu – sv. Maksimilijan Kolbe, duhovnik, mučenec.

 Glasba, matematika, jezik – vse ima svoja načela, ki morajo biti upoštevana, saj brez njih ni harmonije, reda, smisla. Za tiste, ki poučujejo in delujejo na teh področjih, so načela odraz naravnih zakonitosti. Vsaka nepremagljiva ovira lahko postane odskočna deska, ki omogoča nadaljnji razvoj stroke.

Podobno je z verskimi načeli. Božji otroci se morajo naučiti Božjega jezika. Če se zvesto držimo verskih pravil, kakor se držimo slovničnih, prinašajo smisel v naše življenje celo takrat, kadar jih ne razumemo najbolje.

 Naša kultura, zaznamovana z relativizmom, pogosto razume verski nauk in cerkvene zapovedi kot nekaj omejevalnega in nepotrebnega. Toda čeprav se nekatera načela naše vere včasih zdijo zapletena, vendarle ostajajo nepogrešljiv smerokaz, ki nam kaže pot k Življenju. In ravno ob teh smerokazih bomo srečali množico svetnikov. Od Janeza Nepomuka, ki je bil mučen zaradi varovanja cerkvene politične neodvisnosti, do Sarkandra, ki je raje umrl, kot da bi prekršil zakramentalno spovedno molčečnost; od devic mučenk do kraljevih uslužbencev ima Kristusova resnica množico prič, ki nam s svojo krvjo zagotavljajo: »Ta resnica je vredna naše zvestobe.«

 Medtem ko se pripravljamo na praznik Marijinega vnebovzetja, prosimo nebeško Gospo, naj nam pomaga pri polni poslušnosti načelom vere, da bomo deležni polnega občestva z Bogom.

Jutri, v ponedeljek, se bo v naši župniji začel ORATORIJ, 17. po vrsti. Kot vsako leto, vas tudi letos prosimo, da ste v tem tednu posebej pozorni na otroke s svojimi vozili. Poleg tega naprošamo vse župljane, zlasti starše, da spečete pecivo ali prinesete sadje, saj so tako otroci kot animatorji veseli kakršnihkoli dobrot. Otroci naj se jutri (v ponedeljek) zberejo na župnijskem travniku do 17. ure. Z oratorijskim dogajanjem bomo v ponedeljek zaključili ob 19. uri. Ostale dneve do petka, oratorijski dan začenjamo ob 9. uri in zaključimo do 16. ure. Oratorij bo trajal do sobote, v soboto pa traja od 9. do 12. ure, ko je še zaključno dejanje. Rdeča nit oratorija bo sv. Ignacij Lojolski.

V četrtek, 11. 8., je po večerni maši v župnišču srečanje z ŽPS Smlednik.

V petek, 12. 8., se ob 22.45 pred župniščem v Smledniku prične tradicionalno peš župnijsko romanje na Brezje. Vabljeni, da se nam pridružite. V soboto, 13. 8., bo ob 6. uri zjutraj na Brezjah romarska maša. Kdor ne bo šel peš, se nam lahko pridruži pri maši. To romanje je lahko zahvalno romanje za vse prejete milosti (družino, službo, šolsko leto, …) in prošnje romanje, da bomo skozi življenje hodili kot resnični Gospodovi učenci.

V nedeljo, 14. 8., bo pri maši ob 7. uri arhidiakon Jože Plut umestil novega župnika Davida.

ČIŠČENJE IN KRAŠANJE (6. 8.): Moše, štev. 21 – 43.

MOLITVENI NAMEN: »ZA DEŽ«

19. N. N

7. 8.

7: za žive in umrle župljane

9: za dež

10: žegnanje v Hrašah

PONEDELJEK

8. 8.

18.30: +++ starši in sorodniki Šušteršič

17: začetek oratorija

TOREK

9. 8.

18.30: za pravo odločitev

 

SREDA

10. 8.

7: + Anton Mali

 

ČETRTEK

11. 8.

18.30: + Marjeta Starc

19: srečanje ŽPS Smlednik

PETEK

12. 8.

18.30: za dež

22.45: začetek romanja na Brezje

SOBOTA

13 .8.

18.30: + Marjan Zupančič

6: Brezje: romarska maša

zaključek oratorija

NEDELJA

14. 8.

7: za žive in rajne župljane

9: ++ Frančiška in Stane Stare