Prihajajoči dogodki
Ni dogodkov
Oratorij 2023 v Smledniku
Romanje k sv. Urhu v Ausburg

Od 13. do 15. oktobra 2023 bo župnijsko romanje k sv. Urhu v Ausburg (Nemčija).


Preberite več...

Napoved dogodkov

Napoved dogajanja v župnij v prihodnjih mesecih
Preberite več...

Donacije

Zbiramo donatorje za ozvočenje v cerkvi sv.Urha
Preberite več...

Križev pot - KALVARIJA

Križev pot Smlednik

Sinoda 2021-2023

Sinoda 2021-2023

Iskalnik
 

14., 15., 16. NAVADNA NEDELJA

 
 

3.7.22,  10.7.22,  17.7.22      LETO: XXIX         ŠTEVILKE: 27,28,29 

 GODOVI:  v 14. navadnem tednu: jutri sv. Urh, zavetnik naše župnije, v torek slovesni praznik sv. Cirila in Metoda, slovanskih blagovestnikov, v sredo sv. Marija Goretti, v petek sv. Kilijan, muč., v soboto sv. Avguštin Zhao Rong in drugi kitajski mučenci, v nedeljo sv. Amalija.  V 15. navadnem tednu: v poned. Sv. Benedikt, zavetnik Evrope, v torek sv. Mohor in Fortunat, mučenca, v četrtek sv. Kamil de Lellis, v petek sv. Bonaventura, cerkveni učitelj, v soboto Karmelska Mati Božja. V 16. navadnem tednu: v sredo sv. Apolinarij, škof, v četrtek sv. Lovrenc iz Brindizija, v petek sv. Marija Magdalena, v soboto sv. Brigita Švedska, so zavetnica Evrope, v nedeljo sv. Krištof.

 Z današnjim popoldnevom odhajam za štirinajst dni na letni dopust, ob  sobotah in nedeljah pa se bom vrnil in opravil nedeljske sv. maše (kot je bilo lani). Svete maše bodo v teh dveh tednih ob torkih, četrtkih, sobotah in nedeljah. Jutri bo izjemoma  sv. maša zaradi godu sv. Urha, tudi v ponedeljek. Moje slovo od vas, dragi župljani, bo v nedeljo, 24. julija. V Šenčur se bom preselil že v ponedeljek, 18. julija. Že vnaprej pa vas, dragi župljani naprošam, da v tistem tednu (od 19. do 23. julija), zberete ekipo čistilk(cev), ki bodo očistili vse prostore župnišča, da bo novi župnik lahko prišel, če že ne v na novo prebeljeno župnišče, vsaj v »čisto« župnišče. Verjetno se boste o tem dogovorili člani ŽPS. Več o mojem odhodu pa v  naslednjih Oznanilih na 17. navadno nedeljo (24.7.)

 O sv. Urhu, našem župnijskem zavetniku, verjetno vsi poznamo vsaj najbolj pomembne podatke. Bil je škof v Augsburgu, kjer je tudi pokopan. Vse življenje je živel spokorno, čeprav je takrat imela Cerkev veliko premoženja v posestih. Njegov vpliv je bil odločilen zlasti pri odporu proti Ogrom, ki so takrat resno ogrožali Evropo.  Umrl je kot revež, nekatera poročila znajo povedati, da vse življenje ni jedel mesa, zato ga navadno na slikah in kipih upodabljajo z ribo v roki. Svetemu Urhu je v Sloveniji posvečenih kar veliko cerkva, med njimi tudi naša v Smledniku. Priporočimo se mu, da nas s svojo priprošnjo pri Bogu obvaruje vsega hudega.

 V torek bomo praznovali slovesni praznik slovanskih blagovestnikov sv. Cirila in Metoda. Tudi njun življenjepis nam je znan, še iz šolskih dni. Oba svetnika sta slovanska apostola, kar pomeni, da sta s prevodom bogoslužnih knjig in vzgojo mladeničev za duhovnike, nadgradila vero pri naših prednikih, ki so jo prejeli od irskih menihov in oglejskih patriarhov. Sveta brata sta prva zavetnika ljubljanske nadškofije.

 V naslednjem tednu, bodo pomembnejši godovi: v ponedeljek sv. Benedikt, zavetnik Evrope, sv. Mohor in Fortunat, Karmelska Mati Božja.

Sv. Benedikt je deloval v samostanu na Monte Casinu. Tam je vzniknila prva benediktinska opatija, tam je tudi spisal »redovno vodilo«, s katerim je želel ustanoviti šolo služenja Bogu. Njegova redovna navodila imenujemo tudi »evangelij, presajen v resnično življenje«! To navodilo je ostalo zaradi svoje zmernosti , človeškosti in preudarnega razločevanja med bistvenim in postranskem v duhovnem življenju, močan vir navdiha vse do današnjih dni, po mnenju papeža Benedikta XVI..

 Puščica za NIVO,  tu gre za pomoč pri nakupu misijonskih avtomobilov, bomo imeli že v soboto in nedeljo, 16. in 17. julija. Prav tako bo na isto soboto in nedeljo pred cerkvijo tudi blagoslov vozil.

ČIŠČENJE IN KRAŠENJE (16.7.): Moše, štev. 1 do 20.

MOLITVENI NAMEN: »za vse duhovnike in redovnike«

14. N.N.

3.7.

7: za žive in umrle župljane

9: za gasilce

PONED.

4.7.

18.30: po namenu

TOREK

5.7.

18.30: +Anton Mali

ČETRTEK

7.7.

18.30: po namenu T

SOBOTA

9.7.

18.30: +Marjeta Starc

15. N.N.

10.7.

7: za žive in umrle župljane

9: +Marija Jenko, obletna

TOREK

12.7.

18.30: +Marjan Zupančič

ČETRTEK

14.7.

18.30: +Matevž in Ivana Kumer

SOBOTA

16.7.

18.30: +Anton Oblak

puščica za Mivo, blagoslov vozil

16. N.N.

17.7.

7: za žive in umrle župljane

9: po namenu

puščica za Mivo, blagoslov vozil

PONED.

18.7.

18.30: +Pavla Rozman

TOREK

19.7.

18.30: +Viktor Tramte

SREDA

20.7.

7: +Milka in Jože Rozman

ČETRTEK

21.7.

18.30: +Jernej Mohorič

PETEK

22.7.

18.30: +Marija in Franc Janhar

SOBOTA

23.7.

18.30: +Maks, Kristina, matevž Nič

17. N.N.

24.7.

7: za žive in umrle župljane

9: v zahvalo (ž.Tomaž)

ob 9: slovo od župnika

               Tomaža

Sporočilo za župljane: V nedeljo 24. 7. 2022 bo poslovilna maša našega župnika Tomaža. Člani župnijskega pastoralnega sveta predlagamo, da se nabirka pri sobotni maši 23.7., ter pri obeh nedeljskih mašah 24.7. nameni za župnika. Po deveti maši pa bi se še malo podružili pred cerkvijo in ob tej priložnosti prosimo vse dobre gospodinje, da za to priložnost spečete kakšno pecivo in ga prinesete v prostore Karitas v soboto 23.7. po večerni maši ali nedeljo 24.7. po jutranji maši. Hvala za vašo pripravljenost.