Prihajajoči dogodki
Ni dogodkov
Oratorij 2023 v Smledniku
Romanje k sv. Urhu v Ausburg

Od 13. do 15. oktobra 2023 bo župnijsko romanje k sv. Urhu v Ausburg (Nemčija).


Preberite več...

Napoved dogodkov

Napoved dogajanja v župnij v prihodnjih mesecih
Preberite več...

Donacije

Zbiramo donatorje za ozvočenje v cerkvi sv.Urha
Preberite več...

Križev pot - KALVARIJA

Križev pot Smlednik

Sinoda 2021-2023

Sinoda 2021-2023

Iskalnik
 

13. NAVADNA NEDELJA

 
 

26.6.2022      LETO: XXIX         ŠTEVILKA: 26

GODOVI TEDNA: v ponedeljek sv. Ema Krška, v torek sv. Irenej, škof, mučenec, v sredo slovesni praznik prvakov apostolov sv. Petra in Pavla, v četrtek Prvi mučenci rimske Cerkve, v petek sv. Estera, svetopisemska žena, v soboto sv. Janez Frančišek Regis, nedelja bo Urhova, v naši župniji slovesnost »patrocinija«, godu župnijskega zavetnika sv. Urha.

 S praznikoma »rojstva Janeza Krstnika« in »Srca Jezusovega«, smo končali še zadnje odmeve velikonočnega obdobja, pred nami so, vsaj do velikega šmarna, v bogoslužju res »navadni dnevi«, ki pa v cerkvenem bogoslužnem koledarju ne pomenijo neke dneve, brez duhovne vsebine, ampak dneve poglobitve odrešenjskih dogodkov, še posebej v luči Jezusovih čudežev in njegovih srečanj z njemu naklonjenimi in tudi nenaklonjenimi ljudmi. Toda – stop- v sredo bomo praznovali še en praznik, prvakov apostolov sv. Petra in Pavla. Na ta dan bodo posvečeni naši slovenski novomašniki.

 Življenjsko zgodbo sv. Petra in Pavla poznamo iz evangelijev in Apostolskih del. Sv. Peter je bil ribič z imenom Simon Jonov sin, doma v ribiški vasi Betsajdi, onstran Genezareškega jezera. Bil je poročen, saj evangelisti omenjajo njegovo taščo. Nekega dne, ko sta z bratom Andrejem lovila ribe, je k njima pristopil Jezus in ju poklical, naj hodita za njim. Ko je Peter Jezusa v Cezareji priznal kot Mesija, Sina živega Boga, mu je Jezus obljubil: »Ti si Peter (Skala) in na to skalo bom sezidal svojo cerkev …dal ti bom ključe nebeškega kraljestva«  (Mt 16m 16-19).Predvsem na tej osnovi in na Jezusovem povabilu, naj pase njegove ovce in utrdi svoje brate, temelji pravica rimskih škofov, da vodijo katoliško Cerkev kot papeži.

 Sveti Pavel je bil pred spreobrnjenjem hud nasprotnik Jezusovega nauka in apostolov, toda Jezus ga je prepoznal kot človeka, ki bo po spreobrnjenju postal njegov zvesti apostol in oznanjevalec. Njegovo spreobrnjenje se je zgodilo na poti v Damask, kamor je šel Savel – njegovo prejšnje ime- lovit kristjane, da bi jih peljal pred sodnika. Srečanje z Jezusom  je popolnoma spreobrnilo njegovo življenje, iz hudega Jezusovega nasprotnika je postal največji oznanjevalec evangelija, njegova naloga je bila ponesti blagovest odrešenja v vse (takrat znane) dele sveta. Njegovo življenje in delovanje je zapisano v Apostolskih delih in v njegovih številnih pismih, v katerih je utrjeval vero v srcih že spreobrnjenih vernikov.

 Na praznik apostolov sv. Petra in Pavla, bodo posvečeni slovenski novomašniki. Na žalost je njihovo število majhno, kar priča o vedno bolj razkristjanjenem okolju, v katerem Slovenci živimo. V ljubljanski stolnici bodo v sredo ob 9. Uri posvečeni v duhovnike: ROK GREGORČIČ, roj. 5. maja 1997, iz župnije Ljubljana Šiška, TADEJ PAGON, roj. 17. junija 1994, iz župnije Tržič-Bistrica in JANEZ PAVEL ŠUŠTAR, roj. 21. oktobra 1997, iz župnije Homec.  Molimo zanje in prosimo, da bi vse življenje ostali dobri duhovniki.

 Pred nami je četrtek pred prvim petkom, prvi petek in sobota. V petek bom obiskoval ostarele na domovih.

V soboto bo v naši župniji CELODNEVNO ČEŠČENJE SVETEGA REŠNJEGA TELESA. Molitvene ure bodo: ob 7. uri sv.maša: 8: MOŠE IN DRAGOČAJNA, 9: ZBILJE, 10. PEVCI, KLJUČARJI, MEŽNARJI; 11: HRAŠE;  14: VALBURGA; 15: ŽPS, ZAKONCI, MLADINA, OTROCI; 16: SMLEDNIK IN ZA VSE, KI NISO MOGLI PRITI K SVOJI MOLITVENI URI. Sklep češčenja bo ob 17. uri.

 V nedeljo bomo praznovali zunanjo slovesnost praznika sv. Urha.

ČIŠČENJE IN KRAŠENJE: Zbilje od 13 do konca.

MOLITVENI NAMEN: »za vse slovenske novomašnike«

SOBOTA

25.6.

18.30: +Marjeta Starc

13. N.N.

26.6.

7: za žive in umrle župljane

9: +Marija Kosec, obletna

PONED.

27.6.

18.30: +Jernej Mohorič

TOREK

28.6.

18.30: +Ada Ribič

SREDA

29.6.

7: +Slavka Zajec

18.30: +Franc Rozman iz Smled, obl.

ČETRTEK

30.6.

18.30: v zahvalo za rešitev

PETEK

1.7.

18.30: +Edo Žavbi

SOBOTA

2.7.

18.30: +Rozalija in Jože Stenovec

14. N.N.

3.7.

7: za žive in umrle župljane

9: za gasilce