Prihajajoči dogodki
Ni dogodkov
Oratorij 2023 v Smledniku
Romanje k sv. Urhu v Ausburg

Od 13. do 15. oktobra 2023 bo župnijsko romanje k sv. Urhu v Ausburg (Nemčija).


Preberite več...

Napoved dogodkov

Napoved dogajanja v župnij v prihodnjih mesecih
Preberite več...

Donacije

Zbiramo donatorje za ozvočenje v cerkvi sv.Urha
Preberite več...

Križev pot - KALVARIJA

Križev pot Smlednik

Sinoda 2021-2023

Sinoda 2021-2023

Iskalnik
 

12. NAVADNA NEDELJA

 
 

19.6.2022   LETO: XXIX     ŠTEVILKA:25

 GODOVI TEDNA: v ponedeljek sv. Adalbert, v torek sv. Alojzij                   j Gonzaga, v sredo sv. Janez Fisher in Tomaž More, mučenca, v četrtek Rojstvo Janeza Krstnika- slovesni praznik (kres), v petek Srce Jezusovo – slovesni praznik, v soboto Marijino brezmadežno Srce – državni praznik »Dan državnosti«, nedelja bo 13. navadna v cerkvenem letu.

 Tolika množica praznikov nam sporoča, da je naš Gospod Bog res neskončno ljubeč Oče, ki nas, svoje otroke, na tisoče načinov rešuje in razveseljuje. Vsi prazniki po veliki noči nam govorijo o tej Božji ljubezni, še prav posebej pa slovesni praznik Srca Jezusovega, ki ga obhajamo res kot zadnjega v nizu velikonočnih sporočil. Obhajamo ga osem dni po prazniku Svetega Rešnjega Telesa in Rešnje Krvi. Praznik skuša prodreti v globino in notranje jedro Kristusove skrivnosti, v jedro, iz katerega pritekajo vsa velika dela v naše odrešenje, posebno še Kristusova daritev na križu. In to je tista ljubezen, ki je bila od vekov skrita v brezdanjih globinah troedinega Boga, ki pa si je prevzela našo človeško naravo in nas v Kristusu začela ljubiti tudi s človeškim srcem ter dosegla svoj vrhunec v kalvarijski daritvi, ko so iz prebodene Kristusove strani začele teči reke žive vode, ki odslej nikdar več ne bodo usahnile.

 Zgodovina češčenja Jezusovega Srca se začenja z apostolom Janezom, ki se je naslonil na Jezusove prsi in apostola Pavla, ki je svoje vernike imel rad v Ljubezni Jezusa Kristusa. Za poživitev češčenja ima velike zasluge Janez Eudes, ki ga je papež Pij X. imenoval začetnika, učitelja in apostola liturgičnega češčenja Srca Jezusovega, ker je leta 1670 napisal besedilo za molitveno bogoslužje (brevir) in za mašo v čast Srcu Jezusovemu. Ob stoletnici začetka češčenja Srca Jezusovega v vsej Cerkvi, je Pij XII. leta 1956 izdal okrožnico »Haurietis aquas« (zajemali boste vodo), kjer je podal vsestransko in globoko teologijo Srca Jezusovega.

 In še en slovesni praznik bomo ta teden obhajali, praznik Rojstva Janeza Krstnika. V koledarju cerkvenega leta se slovesno spominjamo rojstva samo dveh oseb, ki sta najpomembnejši v zgodovini odrešenja:

učlovečenega Božjega Sina Jezusa Kristusa (božič) in njegove deviške matere Marije (8. september). Edini svetnik, čigar rojstvo Cerkev proslavlja s posebnim praznikom je Janez Krstnik, Jezusov predhodnik. Njegova vloga je posebej pomembna ob prehodu iz Stare v Novo zavezo, saj Janez Krstnik velja za »angela glasnika« pred Mesijo.

 V soboto pa se bo pridružil bogatim praznovanjem v tem tednu še civilni, zelo pomemben praznik »Dan državnosti«. Slovenci smo čakali stoletja na to, da bomo dobili svojo državo. To se nam je zdelo že skoraj nemogoče, pa je vendar postalo mogoče in še več kot to, po modri odločitvi takratnih državnih voditeljev (dr. Jože Pučnik, Peterle, Janez Janša …), smo izkoristili pravi trenutek in z Božjo pomočjo dosegli to, kar se je našim prednikom še samo sanjalo, svojo samostojno državo. Na ta dan se bomo Bogu zahvalili za ta veliki dar, in ga prosili za modrost, da nam bo življenje v tej državi lepo, uspešno in polno vrednot, kakor sta medsebojno spoštovanje in odpuščanje. Na žalost vsega tega še nismo dosegli, vendar ne smemo obupati. Vsaka generacija mora poskrbeti, da se bo to res zgodilo, da bo Slovenec Slovencu brat, ne pa sovražnik, česar se iz sedanjih dogodkov v državi lahko res bojimo. Toda, ne glejmo nazaj, pogumnim Bog pomaga, pravi lep slovenski pregovor.

  V soboto, na državni praznik, bom imel ob 19.15. uri kot vaš župnik v odhodu POSLOVILNI ORGELSKI KONCERT, s katerim bi se rad zahvalil Bogu, svojemu najvišjemu Gospodu, da mi je dajal v vseh teh štirinajstih letih, kar sem bil med vami, potrebnih telesnih in duhovnih moči za delo v naši župniji. Zahvalil pa bi se rad tudi vam, dobri smleški župljani, da ste me lepo sprejeli in me ves čas lepo sprejemali kot svojega dušnega pastirja. Hvala vam, naj lepe melodije, ki jih boste slišali na koncertu, govorijo o tej moji hvaležnosti. Poslovilna sveta maša pa bo v nedeljo, 24. julija 2022 ob 9. uri.  Nadškofov  odlok o premestitvi sem že prejel.

 MOLITVENI NAMEN: »za Božji blagoslov naši župniji«.

SOBOTA

18.6.

18.30: +Ivanka Goljevšček

12. N.N.

19.6.

7: za žive in umrle župljane

9: +Marijan Podviz, obletna

PONED.

20.6.

18.30: +Franc Zor

TOREK

21.6.

18.30: +Alojzija Bodljaj, obletna

SREDA

22.6.

7: za zdravje

ČETRTTEK

23.6.

18.30: +Mojca Lazar

SRCE JEZ.

24.6.

18.30: +Jože in Marjana Stare

ob 17.30 Zbilje

SOBOTA

25.6.

18.30: +Marjeta Starc

13. N.N.

26.6.

7: za žive in umrle župljane

9: +Marija Kosec, obletna