Prihajajoči dogodki
Ni dogodkov
Oratorij 2023 v Smledniku
Romanje k sv. Urhu v Ausburg

Od 13. do 15. oktobra 2023 bo župnijsko romanje k sv. Urhu v Ausburg (Nemčija).


Preberite več...

Napoved dogodkov

Napoved dogajanja v župnij v prihodnjih mesecih
Preberite več...

Donacije

Zbiramo donatorje za ozvočenje v cerkvi sv.Urha
Preberite več...

Križev pot - KALVARIJA

Križev pot Smlednik

Sinoda 2021-2023

Sinoda 2021-2023

Iskalnik
 

7. VELIKONOČNA NEDELJA

 
 

29.5.2022     LETO: XXIX     ŠTEVILKA: 22

 GODOVI TEDNA: v ponedeljek sv. Kancijan in drugi oglejski mučenci, v torek Obiskanje Device Marije – zadnji dan šmarnic, v sredo sv. Justin, mučenec, v četrtek sv. Marcelin in Peter, mučenca, v petek sv. Karel Lwanga in drugi ugandski mučenci, v soboto sv. Peter Veronski, mučenec, v nedeljo slovesni binkoštni praznik, praznik tretje Božje osebe, Svetega Duha.

 V petek se je v bogoslužju začela binkoštna devetdnevnica. Apostoli so pričakovali prihod obljubljenega Svetega Duha skupaj z Marijo,« v zgornji izbi«, kot je zapisano v Apostolskih delih. Pričakovali so ga v molitvi. Apostoli so si temeljito zapomnili Jezusove besede, da je treba moliti in »se nikoli ne naveličati«. Človek, ki moli, odpira svoje srce in svojo dušo delovanju Svetega Duha. Molitev je zelo raznolika. Kakšna naj bo, nam je razodel Jezus v očenašu. Morda dostikrat ne molimo prav, zato imamo občutek, kakor da naše molitev niso uslišane. Zelo primerno je, da se zamislimo o vrstnem redu molitve: češčenje, prošnje in zahvale, ki naj jih naša molitev vsebuje. Še posebej  razmislimo o osrednjem »vzdihu duše« v molitvi očenaša: »zgodi se tvoja volja«. Če bomo kdaj prišli do te vrhunske stopnje predanosti Bogu, ki Gospodu ne predpisuje, kaj naj za nas vse napravi, ampak se ukloni njegovi sveti volji, takrat bomo v zreli veri lahko občutili, da nas kljub stiskam in težavam, Bog neizmerno ljubi. Kot je Nebeški Oče ljubil Sina, pa čeprav je dopustil, da je moral trpeti in v spravo za naše grehe umreti na križu. Nesmiselno je nekomu, ki ne dela nič za rast svoje vere dokazovati, da nas Bog vodi tudi skozi stiske in trpljenje. Nesmiselno je to zato, ker nam ta spoznanja lahko v naših dušah ustvarja samo Sveti Duh, ne pa naše »pametovanje«. Kot je Sveti Duh dal na prve binkošti apostolom moč, da so začeli z vsem žarom oznanjati Kristusa poganom, in so to delali z velikim veseljem kljub preganjanju in mučeništvu. Dragi bratje in sestre! Tudi mi se v teh dneh binkoštne devetdnevnice in na sam binkoštni praznik potrudimo, da bo naša molitev sledila Jezusovemu navodilu, ki nam ga je zaupal v očenašu, tem »prototipu« vsake naše molitev. Binkoštni ogenj nam bo dal novo moč za iskanje pravih vrednot in poguma, da jih bomo mogli tudi živeti.

 Danes bodo pri sveti maši ob 9. uri med nami jubilanti, ki letos praznujejo, ali pa so že v prejšnjih dveh letih (covid!), praznovali svoje okrogle obletnice porok. Do danes se je prijavilo šest parov, med njimi so kar štirje, ki obhajajo 50 letnico poroke. Vsem iskreno čestitamo in jim želimo trdnega zdravja, dolgega življenja in seveda kar je pri tem najbolj pomembno, Božjega varstva in blagoslova.  Po sv. maši ob 9. uri, boste vsi navzoči povabljeni pred cerkev, kjer se boste ob skromnem prigrizku, pijači in prijetnem kramljanju še nekoliko zadržali.

 Današnja nabirka je namenjena skladu za socialno zavarovanje duhovnikov.

 V soboto bo v prostorih samostana na Brezjah od 9. do 13. ure romarsko-sinodalni dan, na katerega ste vabljeni župnijski sodelavci, člani ŽPS ter drugi, ki bi radi dodali svoj delež k sinodi v naši krajevni Cerkvi.

 ORATORIJ bo pri nas od 8. do 14.8.2022. Prijave so letos možne samo v elektronski obliki na Facebook strani Oratorija Smlednik, če pa kdo nima Facebooka, lahko tudi piše po elektronski pošti Oratoriju. Rok za prijave je 11.7.2022.  Eva in Sara.

 MOLITVENI NAMEN: »v čast Svetemu Duhu, naj nam da našemu času primerne moči za dvig vere v naših družinah«

SOBOTA

28.5.

18.30: +starši Tršan in Milan Dežman

7. VEL.NED

29.5.

7: za žive in umrle župljane

9: +Fran Rozman

PONED.

30.5.

18.30: +Angela Zlate

TOREK

31.5.

18.30: +Alojz Štilec

zadnji dan šmarnic

SREDA

1.6.

7: +Anton Mali

ČETRTEK

2.6.

18.30: +Ivan Dežman

PETEK

3.6.

18.30: +Mirko Mohar, obletna

SOBOTA

4.6.

18.30: +Minka Burgar, obletna

Brezje: romarsko-sinodalni

                                 dan

BINKOŠTI

5.6.

7: za žive in umrle župljane

9: +Edo Žavbi