Prihajajoči dogodki
Ni dogodkov
Oratorij 2023 v Smledniku
Romanje k sv. Urhu v Ausburg

Od 13. do 15. oktobra 2023 bo župnijsko romanje k sv. Urhu v Ausburg (Nemčija).


Preberite več...

Napoved dogodkov

Napoved dogajanja v župnij v prihodnjih mesecih
Preberite več...

Donacije

Zbiramo donatorje za ozvočenje v cerkvi sv.Urha
Preberite več...

Križev pot - KALVARIJA

Križev pot Smlednik

Sinoda 2021-2023

Sinoda 2021-2023

Iskalnik
 

6. VELIKONOČNA NEDELJA

 
 

22.5.2022      LETO: XXIX      ŠTEVILKA: 21

 GODOVI TEDNA: v ponedeljek sv. Servul (Socerb) Tržaški, mučenec, v torek Marija, Pomočnica kristjanov – Marija Pomagaj, slovesni praznik,  v sredo sv. Beda Častitljivi, v četrtek Gospodov vnebohod, slovesni praznik, v petek bl. Alojz Grozde, mučenec, v soboto sv. Avguštin Canterburyski, nedelja bo 7. velikonočna.

 Z današnjim dnem vstopamo v tako imenovani »križev teden«, pred praznikom Gospodovega vnebohoda. Začetek poletnega časa, ki ga doživljamo, je poln lepot, vendar pa za naravo in poljske pridelke, sadje in trto in drugo, kar raste na naših poljih in njivah, tudi poln nevarnosti. Kaj hitro lahko pride do naglega padca temperature, viharja, toče. Vse te nevarnosti naši kmetje dobro poznajo, saj skoraj vsako leto, vsaj na enem delu Slovenije, močno občutijo posledice teh vremenskih katastrof. Zato so naši predniki vedeli, da je poleg njihovega znanja in truda potreben tudi Božji blagoslov nad njihovim delom. Od tod tudi stara navada, da so na križev teden uvedli prošnje procesije in maše, ki pa so se s časom spreminjale, na žalost na manj obvezujoče pobožnosti. In tako bomo imeli  v tem tednu v ta namen po naših podružnicah in v župnijski cerkvi, prošnje litanije in svete maše. Zaradi epidemije jih lani ni bilo, letos pa spet bodo, in sicer, po sledečem razporedu, vsakič ob 17.30. uri:

V ponedeljek, 23.5. : HRAŠE

V torek, 24.5.: MOŠE

V sredo, 25.5.:  VALBURGA

V petek, 27.5.: ZBILJE

 V župnijski cerkvi bo prošnji dan na binkoštni ponedeljek

 V četrtek, na praznik Gospodovega vnebohoda, bosta sveti maši ob 7. in 18.30. uri. Po evangeliju bomo kip Vstalega Jezusa odnesli iz oltarja.

 V nedeljo, 29.5.22 ,bo ob 9. uri pri sveti maši SREČANJE ZAKONSKIH JUBILANTOV, ki letos obhajate 5., 10.,15., 20. …obletnico poroke. Prav tako ste lepo vabljeni tudi vsi zakonci, ki ste okroglo obletnico praznovali v letu 2020 in 2021, torej v času izrednih razmer, ko taka srečanja niso bila dovoljena. Prosimo, prijavite se g.župniku. Ob tej priložnosti prosimo vse dobre gospodinje, da za to priložnost spečete kakšno pecivo in ga prinesete v župnišče. Za pijačo bomo poskrbeli v župnišču.

 »Na rednem mesečnem srečanju ŽPS, 9.5.22, je bila dana pobuda, da bi se v okviru ureditve okolice novega križišča v Smledniku postavil križ, ki je pred leti stal v bližini na polju. Ideja je, da bi ga zdaj postavili v desni kot krožišča iz smeri Zbilj, to je ob izvozu za smer proti župnijski cerkvi. Križ je zdaj shranjen v župnijskem gospodarskem poslopju. Preden bi ga postavili na to novo mesto, je križ potreben obnove.« Predlog je bil poslan Občini Medvode, oddelku za okolje in prostor. Čakamo odgovor.

 Glede obnašanja na začetku svete maše, se dogovorimo naslednje: Ko duhovnik pristopi k oltarju, ko se poje vstopna pesem in ko duhovnik z verniki napravi na začetku sv. maše križ in pozdravi navzoče, ves čas STOJIMO. Nato se usedemo. Prosim, da se tega reda držite in morebitnega obiskovalca, ki za to ne ve, opozorite sami. Hvala za razumevanje.

 Sveto obhajilo bomo delili kot doslej, na roko, če pa kdo želi prejeti sv. hostijo na jezik, naj pristopi k obhajilu zadnji v vrsti.

 ČIŠČENJE IN KRAŠENJE: Smlednik, štev 61 do konca.

 Prihodnjo nedeljo bo nabirka za socialno zavarovanje duhovnikov.

MOLITVENI NAMEN: »za uspeh pri veroučnem šolanju«

SOBOTA

21.5.

18.30: +Baničevi

6. VEL.NED.

22.5.

7.00: za žive in umrle župljane

9.00: +Jernej Mohorič

PONED.

23.5.

17.30 (Hraše): prošnja m.

18.30: +Julijana Čebašek

prošnja m. v Hrašah

TOREK

24.5.

17.30 (Moše): prošnja m.

18.30: +Ada Ribič

prošnja m. v Mošah

SREDA

25.5.

7.00: +Danica Vrtovec

8.00(Valburga): prošnja m.

prošnja m. v Valburgi

VNEBOHOD

26.5.

7: za duše v vicah

18.30: +starši Vovk

PETEK

27.5.

17.30 (Zbilje): prošnja m.

18.30: +Frančiška in Alojz Žavbi

prošnja m. v Zbiljah

SOBOTA

28.5.

18.30: +starši Tršan in Milan

                                  Dežman

7. VEL. NED.

29.5.

7: za žive in umrle župljane

9: +Fran Rozman

9.00: srečanje zakonskih     

             jubilantov