Prihajajoči dogodki
Ni dogodkov
Oratorij 2023 v Smledniku
Romanje k sv. Urhu v Ausburg

Od 13. do 15. oktobra 2023 bo župnijsko romanje k sv. Urhu v Ausburg (Nemčija).


Preberite več...

Napoved dogodkov

Napoved dogajanja v župnij v prihodnjih mesecih
Preberite več...

Donacije

Zbiramo donatorje za ozvočenje v cerkvi sv.Urha
Preberite več...

Križev pot - KALVARIJA

Križev pot Smlednik

Sinoda 2021-2023

Sinoda 2021-2023

Iskalnik
 

4. VELIKONOČNA NEDELJA

 
 

8.5.2022      LETO: XXIX       ŠTEVILKA: 19

 GODOVI TEDNA: v ponedeljek sv. Izaija, prerok, v torek sv. Janez Avilski, v sredo sv. Nerej in Ahilej, mučenca, v četrtek sv. Leopold Mandič, v petek Fatimska Mati Božja, v soboto sv. Bonifacij, mučenec, nedelja bo 5. velikonočna.

 Delo za duhovne poklice je ena od najpomembnejših skrbi Cerkve, ki mora ohranjati zadostno število duhovnikov, redovnikov in redovnic. Kmalu po 2. svetovni vojni, je pri nas in tudi drugod v deželah Evrope, rastlo število duhovnih poklicev, tako, da smo samo pri nas v Sloveniji imeli leta 1970 kar 56 novomašnikov. Samo ljubljanskih nas je bilo 27. Tudi nadaljna leta so bila zelo rodovitna na tem področju, potem pa se je začel upad, najprej v državah zahodne Evrope: Nemčija, Nizozemska, Belgija. Pri nas smo se čudili, kako je to mogoče, saj smo imeli še vedno zavidljivo število bogoslovcev v semenišču. Kmalu za zahodno evropskimi državami pa se je začela ta tragika tudi pri nas. Vsako leto je bilo manj fantov in deklet, ki so se odločili živeti in delati v duhovnem poklicu, tako da smo danes pri nas v Sloveniji priče velikanskemu upadu, tako novih duhovnikov, kot tudi redovnikov in redovnic. Seveda se sprašujemo, kako je do tega prišlo?! Odgovor ni lahek, veliko dejavnikov temu botruje, gotovo pa je najbolj krivo ozračje materializma in upada vernosti v naših družinah. Ko odpremo medije, ali poslušamo poročila po radiu, so v glavnem vse vsebine samo politične, športne in gospodarske narave. Pomembno je samo da si intelektualno močan, iznajdljiv, lep na pogled, spreten. Ljubezen, dobrota in vse druge duhovne kreposti pa so pozabljene, saj so dostikrat moteč faktor sekularizirani družbi. Osupljivo je, kako je mogoče, da so stranke, ki rušijo naravne zakone in širijo brezboštvo, ne samo pri nas, tudi drugod po Evropi tako močne, da prevzamejo v državi oblast. In ko se to zgodi,  tako ideologijo kaj hitro prevzame veliko ljudi, ki jim je bila vera svoj čas samo neka tradicija in so od svojega krščanstva ohranili samo tisto zunanje, kar ni bistveno: velikonočni žegen, cerkveni pogreb.

 Pomanjkanje vernosti v naših družinah. Če bi imela oče in mati res zavzeto vero, bi ustvarila v družini tako vzdušje, da bi se otroci ob njunem zgledu vzgajali v dejavne kristjane. Hvala Bogu, da so tudi še take družine, vendar jih je premalo. Najpogosteje pa se dogaja, da se družinsko življenje popolnoma usmeri v trende, ki jih narekujejo mediji in javnost. V takih primerih pa za družinsko duhovnost ni več mesta.

 Dragi starši! Vaš način življenja je tista osnovna celica, v kateri otrok pridobiva vse potrebno za življenje. Vprašajte se, kakšni pričevalci vere v Jezusa Kristusa ste? Kaj vam pomenita nedelja in nedeljska sveta maša? Ali sploh kdaj otroci vidijo mamo in očeta, da molita? Ali sploh kdaj skupaj z otroci molite?  Če vsega tega ni, ne moremo pričakovati, da se bo stanje z duhovnimi poklici spremenilo na bolje. Gospod pričakuje naše sodelovanje z Njim. Naj nas skrbi, kaj je z vernostjo našega naroda. In čeprav se zgodi, da niti šola niti družba ne nudi pogleda in podpore duhovnim vrednotam, verna oče in mati to lahko nudita svojim otrokom. – Prosimo na današnjo nedeljo duhovnih poklicev, naj nas vse, duhovnike, očete in matere, pa tudi vse ostale verne ljudi, Sveti Duh premakne iz verske pasivnosti in nam da duhovne moči, da se bomo bolj zavedali kot krščanski vzgojitelji svoje dolžnosti, mlademu rodu omogočiti, da bo ob našem zgledu začutil, da pomeni biti veren, biti srečen in imeti trdne vrednote, ki jih svet ne more dati. »Iščite najprej Božje kraljestvo in njegovo pravičnost in vse to vam bo navrženo«(Mt, 6, 33).

 Jutri, v ponedeljek, bo po sveti maši (ob 19.15) majniška seja župnijskega pastoralnega sveta.

  V torek bo po sv. maši sestanek za starše prvoobhajancev.

 Danes ob 14. uri bo na Šmarni gori za našo župnijo zaobljubljena sv. maša in Marijine litanije. Namesto mene bo to pobožnost opravil p.dr. Andrej Pirš, ker moram biti, kot č.kanonik, ob 16. uri navzoč v Novem mestu, na obhajanju 500. obletnice smrti Jurija Slatkonje, prošta ljubljanskega stolnega kapitlja in prošta novomeškega kolegialnega kapitlja, kasneje pa prvega dunajskega škofa.

 ČIŠČENJE IN KRAŠENJE: Smlednik, štev 47 do 60

MOLITVENI NAMEN: »za vernost v naših družinah«

SOBOTA

7.5.

18.30: +starši Jarc

4. VEL.N.

8.5.

7: za žive in umrle župljane

9: +Marjan Zupančič 14: za naše pokojne gasilce

14: sv. maša na Šmarni

          gori

PONED.

9.5.

18.30: +Stanislav Bobnar in Marija

19.15: seja

          ŽPS

TOREK

10.5.

18.30: +Julijana Čebašek

SREDA

11.5.

7: za zdravje Rozman D.

ČETRTEK

12.5.

18.30: +Marjeta in Lojze Starc

PETEK

13.5.

18.30: +Marija Šubic, obletna

SOBOTA

14.5.

18.30: +Miroslav Lazar

5. VEL.N.

15.5.

7: za žive in umrle župljane

9: +Ivanka Goljevšček