Sinoda 2021-2023

Sinoda 2021-2023

Križev pot - KALVARIJA

Križev pot Smlednik

Prihajajoči dogodki
Ni dogodkov
Iskalnik
 

3. VELIKONOČNA NEDELJA

 
 

1.5.2022     LETO: XXIX   ŠTEVILKA: 18

 GODOVI TEDNA: danes praznik sv. Jožefa Delavca, v ponedeljek sv. Atanazij, v torek sv. Filip in Jakob, apostola, v sredo sv. Florjan, mučenec, zavetnik gasilcev, v četrtek sv. Gotard, v petek sv. Dominik Savio, v soboto sv. Gizela, nedelja bo 4. velikonočna, nedelja dobrega pastirja, obletnica posvetitve ljubljanske stolnice.

 Danes se v katoliški Cerkvi začne TEDEN MOLITVE ZA DUHOVNE POKLICE. Kriza duhovnih poklicev je tako velika, da morajo v mnogih evropskih državah domače duhovnike nadomeščati s tujimi, ker domačih pač ni dovolj. Do takega stanja smo prišli tudi pri nas, v Cerkvi na Slovenskem. V ljubljanskem semenišču trenutno ni več kot 20 bogoslovcev, iz vseh letnikov. Zakaj je do tega žalostnega upada duhovnih poklicev prišlo, je seveda več odgovorov. Gotovo pa sta najbolj žalostna ta, da v družinah ni molitve in da je celotna družbena klima, v kateri živimo, razkristjanjena in zmaterializirana. Zato se bomo v tem tednu z velikim upanjem in živo vero obrnili na Jezusa, Dobrega Pastirja, naj v svojem usmiljenju preusmeri to žalostno krivuljo, ki pelje navzdol in spet našemu narodu da novih duhovnih poklicev, in pomaga do odločitve zanj vsem tistim, ki ta poklic čutijo, pa si tega koraka ne upajo napraviti. Marija, kraljica duhovnikov, naj nas v tem njenem mesecu majniku sliši in usliši!¨

 Danes začenjamo z lepo šmarnično pobožnostjo v čast Materi Božji. Začetki te segajo že pred leto 1815, ko je papež Pij VII. pobožnost meseca maja potrdil in obdaril z odpustki. Najprej so z njo začeli v Rimu, od koder se je hitro razširila po vsej Italiji, Nemčiji in Franciji. Tudi pri nas so jo z veseljem sprejeli. Pri nas se je majniška pobožnost začela v ljubljanjskem semenišču na pobudo četrtoletnika Jerneja Lenčka, leta 1851, od tod pa se je hitro razširila po vsej slovenski deželi. Janez Volčič je leta 1855 napisal knjigo z naslovom Šmarnice, po cvetlici, ki vzcveti v začetku maja in pod tem imenom se je pobožnost hitro razširila med ljudmi, ki so jo sprejeli za svojo in so jo obhajali pri številnih Marijinih kapelicah, kjer so brali šmarnično branje, molili litanije in peli Marijine pesmi. Še danes je ta navada lepo ohranjena, čeprav je šmarnična pobožnost  največkrat med sveto mašo.

 Lepo vabimo vse otroke in mlade, da prihajate vsak dan k šmarnicam k skupnemu češčenju Jezusa in Matere Božje. Naslov letošnjega šmarničnega branja je »Marija ima rada vse otroke«, avtorica je Špela Pahor.  V živahnih dialogih in pismih z vseh koncev sveta, bo predstavljeno življenje otrok v misijonih. Seznanili se bomo s poslanstvom misijonarjev. S pomočjo šmarničnih nalog bomo letošnje spodbude vsak dan znova izročali naši nebeški Materi. K pogovoru o misijonih pa bo otroke spodbujala tudi družabna igra, ki jo bodo skozi mesec sestavili z zbiranjem dnevnih kartončkov. Torej, dragi otroci in mladi, lepo vabljeni k šmarnicam!

 V sredo bo god sv. Florjana, zavetnika gasilcev. V nedeljo bodo pri sv. maši ob 9. uri v naši sredi naši gasilci. Popoldan ob 14. uri pa bo na Šmarni gori za našo župnijo zaobljubljena sv. maša. Priporočam se za prevoz!

 Delavniške sv. maše bodo odslej ob 18.30. uri, ob sredah pa bo ostala jutranja ob 7. uri!

 MOLITVENI NAMEN: »za nove duhovniške in redovniške poklice v naši župniji«

3. VEL. NED.

1.5.

7: za žive in umrle župljane

9: +Jakob Osolnik, obletna

PONED.

2.5.

18.30: +Janez Jenko

TOREK

3.5.

18.30: +Frančiška in Alojz Žavbi

19.15: Karitas -srečanje

SREDA

4.5.

7: +Vinko Mlakar

ČETRTEK

5.5.

18.30: +starši in brata Globočnik

PETEK

6.5.

18.30: +Edo Žavbi

SOBOTA

7.5.

18.30: +starši Jarc

4. VEL.NED.

8.5.

7: za žive in umrle župljane

9: +Marjan Zupančič

14 (Šmarna gora): po namenu

9: »gasilska sv. maša«

14: sv. maša na Šmarni gori