Sinoda 2021-2023

Sinoda 2021-2023

Križev pot - KALVARIJA

Križev pot Smlednik

Prihajajoči dogodki
Ni dogodkov
Iskalnik
 

BELA NEDELJA

 
 

24.4.2022      LETO: XXIX          ŠTEVILKA: 17

 GODOVI TEDNA:  v ponedeljek sv. Marko, evangelist, v torek Marija, Mati dobrega sveta, v sredo sv. Hozana Kotorska, v četrtek sv. Peter Chanel, v petek sv. Katarina Sienska, v soboto sv. Pij V., nedelja bo 3. velikonočna, god sv. Jožefa Delavca – praznik dela.

 Prejšnji papež Benedikt XVI. je zapisal: » V tvojem vstajenju, Kristus, se veselijo nebesa in zemlja. Velikonočno jutro nam je znova prineslo staro in vedno novo sporočilo: »Kristus je vstal.« Odmev tega dogodka, ki se je sprožil v Jeruzalemu pred dvajsetimi stoletji, še vedno odmeva v Cerkvi, ki nosi v srcu živo in drhtečo vero Marije, Jezusove matere, vero Magdalene in drugih žena, ki so prve videle prazen grob, vero Petra in drugih apostolov. Vse do danes – tudi v naši dobi ultratehnoloških komunikacij – vera kristjanov temelji na tem oznanilu, na oznanilu teh sester in teh bratov, ki so videli najprej prevrnjeno skalo in prazen grob, potem skrivnostne glasnike, ki so trdili, da je Jezus, Križani, vstal; nato se je on sam, Učitelj in Gospod, živ in otipljiv, prikazal Mariji iz Magdale, učencema iz Emavsa, slednjič vsem enajsterim, zbranim v dvorani zadnje večerje.

 Kristusovo vstajenje ni sad neke spekulacije, mističnega izkustva. Je dogodek, ki gotovo presega zgodovino, ki pa se je zgodil v točno določenem trenutku zgodovine in pušča v njej neizbrisno sled. Luč, ki je zaslepila stražarje, postavljene, da bdijo nad Jezusovim grobom, je posegla skozi čas in prostor. Prav ta, drugačna luč, božanske luči je zdrobila temo smrti in prinesla na svet Božji sijaj, sijaj Resnice in Dobrega. Kot sončni žarki spomladi pripravijo očesca na vejah dreves, da vzbrstijo in se odprejo, tako izžarevanje, ki izhaja iz Kristusovega vstajenja daje moč in pomen vsakemu človeškemu upanju, vsakemu pričakovanju, hrepenenju, načrtu. Zato se vse vesoljstvo danes veseli, ko je pritegnjeno v pomlad človeštva, ki je postalo posrednik neme hvalnice stvarstva. Velikonočna »aleluja«, ki odmeva v Cerkvi, ki potuje po svetu, izraža tiho radovanje vesoljstva in predvsem hrepenenje vsake človeške duše, ki je iskreno odprta za Boga, še več, ki je hvaležna za njegovo neskončno dobroto, lepoto in resnico. – Hodimo za njim v tem ranjenem svetu in pojmo aleluja. V našem srcu je veselje in bolečina, na naših obrazih nasmeh in solze. Taka je naša zemeljska resničnost. Kristus pa je vstal, je živ in hodi z nami. Zato pojmo in hodimo, zvesti svojim dolžnostim na tem svetu in s pogledom uprtim v nebo.

MOLITEV ZA DOMOVINO: Dobri Bog in oče vseh ljudi, v času velike stiske v naši domovini in po svetu izbiramo može in žene, ki bodo nosili breme odgovornosti pri delu za pravičnost, varnost in mir med nami in v svetu. Zahtevno pot bomo zmogli v sodelovanju in z močjo tvojega Duha. On nas utrjuje v tvoji ljubezni in skrbi za vse ljudi. Naj omehča naša srca, da bomo premagovali prepire in razdore ter spoštovali tvojo podobo v vsakem človeku. Jezus, Božji Sin!  Ti si se na križu daroval za vsakega izmed nas, da nas vse osvobodiš spon in grehov ter nam podariš zgled svoje darujoče ljubezni. Podari izvoljenim pogum, moč, poštenost in nesebičnost pri delu za blagor domovine. Usliši, dobri Oče, priprošnje Marije Pomočnice, naše tolažnice, ter vseh naših zavetnikov!  Po Kristusu, našem Gospodu. Amen

  Jutri, na god sv. Marka, bodo pred sv. mašo prošnje molitve za zdravo vreme in dobro letino.

  V nedeljo bomo praznovali god sv. Jožefa Delavca in obenem svetovni praznik dela. Ta dan se bo začela tudi šmarnična pobožnost, pri kateri bomo vsak dan poslušali zgodbe za otroke, otroci pa bodo dobili podobe, ki jih bodo lepili na posebne pole. Že vnaprej lepo vabljeni k šmarnicam.

 V ponedeljek, 2. maja, bomo premaknili mašni urnik za pol ure naprej. Delavniške sv. maše bodo torej ob 18.30. uri.

 Otroci iz 3., 4., 5., in 6. Razreda so s katehistinjo Mileno izdelovali za veliko noč čestitke za starejše, za kar se jim KLaritas posebno zahvaljuje.

 ČIŠČENJE IN KRAŠENJE: Smlednik, od štev. 16 do 46.

 MOLITVENI NAMEN: » Za našo državo in njene voditelje«

SOBOTA

23.4.

18: +Rajko Jenko

BELA NED.

24.4.

7: za žive in umrle župljane

9: +Ana Ločniškar (iz Smled.)

PONED.

25.4.

18: +Barbara Grošičar

molitve za dobro letino

TOREK

26.4.

18: +Anton Mali

SREDA

27.4.

7: +Marija Čad, obletna

ČETRTEK

28.4.

18: +Anton Kosec

PETEK

29.4.

18: +Lojze Vengust

SOBOTA

30.4.

18: +Anton Oblak

3. VEL.N.

1.5.

7: za vse žive in umrle župljane

9: +Jakob Osolnik, obletna

svetovni praznik dela

začetek šmarnic