Sinoda 2021-2023

Sinoda 2021-2023

Križev pot - KALVARIJA

Križev pot Smlednik

Prihajajoči dogodki
Pet, 27 Maj 2022 ob 00:00

Šmarnice 2022

Pet, 27 Maj 2022 ob 17:30

Križev teden - prošnje maše

Ned, 29 Maj 2022 ob 09:00

Srečanje zakonskih jubilantov

Iskalnik
 

2. NAVADNA NEDELJA

 
 

16.1.2022     LETO: XIX    ŠTEVILKA: 3

 GODOVI TEDNA: v ponedeljek sv. Anton Puščavnik, v torek sv. Marjeta Ogrska, v sredo sv. Makarij Aleksandrijski, v četrtek sv. Fabijan in Sebastijan, mučenca, v petek sv. neža (Agnes), dev., mučenka, v soboto sv. Vincencij, diakon, muč., nedelja bo 3. navadna med letom, nedelja Božje besede.

 Kot vsako leto, tudi letos v januarju obhajamo MOLITVENO OSMINO ZA EDINOST kristjanov. Letos bo potekala pod geslom: »Videli smo, da je vzšla njegova zvezda, in smo se mu prišli poklonit« (Mt 2,2).

Letošnji teden molitve za edinost kristjanov obhajamo še znotraj triletnega sinodalnega dogajanja, ki ima tudi bistveno ekumensko razsežnost. Papež Frančišek je ob odprtju sinode rekel: »To sinodo živimo v duhu molitve, s katero se je Jezus obrnil na Očeta za svoje: 'Da bi bili vsi eno' (Jn 17, 21). K temu smo poklicani k edinosti/enosti, k občestvu, k bratstvu, ki izhaja iz tega, da čutimo, da nas objema edina Božja ljubezen. Vsi, brez razlik, in posebej mi pastirji, moramo ohranjati in trdno zagovarjati to edinost.«

 Izbrana glavna misel oznanja upanje, saj govori o luči, po kateri vsi hrepenimo, ko doživljamo temo preizkušenj in kriz. Zvezda na nebu nad Judejo, ki so jo ugledali Modri z vzhoda je znamenje upanja. Vodila jih je k še večji luči, ki je Jezus, nova Luč, ki razsvetljuje vsakega človeka. V našo temo je vstopil s svojim učlovečenjem in še globlje s svojo velikonočno skrivnostjo. Poslanstvo Cerkve, nas kristjanov je danes v tem, da smo zvezda, ki razsvetljuje pot k Jezusu. Le tako bomo znamenje upanja in Božje navzočnosti. - Naša misel in molitev bosta v tem tednu objemali tudi trpeča ljudstva na Srednjem Vzhodu. Podivjani terorizem in vojni požar je nekatere pokrajine spremenil v pogorišče in ruševine. Na ozemlju, kjer je zibelka krščanstva, so kristjani le še neznatna manjšina. Manjšina, ki izginja, odhaja v neznano, ugaša brez glasu, trka na vrata Zahoda in prosi pomoči. »Srednji Vzhod danes joka, trpi in molči, medtem ko ga drugi teptajo v hlepenju po moči in bogastvu«, je rekel papež Frančišek.- V teh dneh se bomo kristjani zbirali ob jaslicah, ki še vedno krasijo naše cerkve. Pridružili se bomo Modrim, svetim Trem kraljem in se v skupni molitvi poklonili Novorojenemu. Čim bliže mu bomo, tem bolj eno bomo tudi med seboj.

Molitvena ekumenska osmina za bo začela v torek.

 Današnja nedelja je »Nedelja verskega tiska«. Žalostno in nadvse nevzpodbudno je v zadnjem času ugotavljati stanje našega odnosa do tednika Družine in mesečnika Ognjišče. V naši župniji sta nakladi obeh publikacij padli na skrajne meje. Padli smo na komaj 10 izvodov Družine, Ognjišč imamo naročenih nekoliko več, pa tudi tam vlada velika kriza upada naročnikov. Velikokrat slišimo od nekaterih, da so se raje naročili na Družino »po pošti«. Upam, da vsaj v neki meri to drži, vendar je, čeprav za to nimamo dokazov, kljub temu upad bralcev zelo velik. Gotovo je za to razlogov več, vendar eden od glavnih je gotovo »nebralnost«, ki je žalostna posledica velike premoči elektronskih medijev, ki so tako rekoč zavladali svetu. Drugi razlogi so še bolj žalostni: nezanimanje za verske vsebine, razkristjanjenost naših družin in podobno. Zanimivo bi bilo zvedeti, koliko mladih bere Družino? Nekateri niti ne vedo, da ta časopis obstaja. Skratka, ob današnji nedelji »verskega tiska« res, na žalost, ne moremo povedati nobene vzpodbudne besede. Edino kar lahko napravimo je, da se ponovno zavestno odločimo, da Družino in Ognjišče spet sprejmemo v svoj dom. Obe katoliški publikaciji, še zlasti Družina, ki je tednik, prinašata veliko aktualnih in dobrih bralnih prispevkov. »Vsi za enega, eden za vse« pravi pregovor. Podprimo naši katoliški založbi, da bosta še naprej mogli izvrševati svoje nad vse potrebno poslanstvo. Naročite se lahko preko župnijskega urada ali po pošti (po mailu) direktno na uredništvu.

 ČIŠČENJE IN KRAŠENJE bo v soboto izvedla skupina, ki je bila v Oznanilih objavljena pretekli teden ( Valburga, štev. 16 do 46).

MOLITVENI NAMEN: »ZA EDINOST KRISTJANOV«

SOBOTA

15.1.

18: +starši Gregorc in brat

2. N.N.

16.1.

7: za žive in umrle župljane

9: +Milan in Roman Kosec

PONED.

17.1.

18: +Rajko Jenko

začetek tedna molite za edinost kristjanov

TOREK

18.1.

18: +Veronika Jelar

SREDA

19.1

7: po namenu

ČETRTEK

20.1.

18: +Jožef Zver – pogrebna

                          (+Rajko Jenko: 10.3.)

PETEK

21.1.

18: +Janez Debeljak in Marija Pipan

SOBOTA

22.1.

18: +Pavla Rejc, obletna

3. N.N.

23.1.

7: za žive in umrle župljane

9: +Anica Jerala