Sinoda 2021-2023

Sinoda 2021-2023

Križev pot - KALVARIJA

Križev pot Smlednik

Prihajajoči dogodki
Pet, 27 Maj 2022 ob 00:00

Šmarnice 2022

Pet, 27 Maj 2022 ob 17:30

Križev teden - prošnje maše

Ned, 29 Maj 2022 ob 09:00

Srečanje zakonskih jubilantov

Iskalnik
 

SVETA DRUŽINA

 
 

26.12.2021       LETO: XXVIII       ŠTEVILKA: 52

 GODOVI TEDNA: v ponedeljek sv. Janez, apostol in evangelist, v torek sv. Nedolžni otroci, v sredo sv. Tomaž Becket, šk., muč., v petek sv. Silvester I., papež – zadnji dan koledarskega leta, v soboto Novo leto – Marija Božja Mati, nedelja bo 2. po božiču.

 Bog Oče je hotel, da se je njegov edinorojeni Sin Jezus Kristus rodil v človeški družini. Ta Božji načrt danes praznujemo. S tem praznikom pa obenem obeležujemo  spomin na družinsko skupnost, ki so jo sestavljali Božji Sin Jezus iz Nazareta, njegova mati Marija in krušni oče Jožef. Češčenje Svete družine je sorazmerno nov pojav, saj se je pojavilo šele v 17. stoletju, ko je bilo pod tem naslovom ustanovljenih nekaj redovnih skupnosti in so nastale tudi prve umetniške upodobitve. Pobudnik praznika je bil prvi katoliški škof v Quebecu, msgr. Francois Xavier de Laval, ki je v svojo škofijo vpeljal praznik Svete Družine in osnoval Bratovščino Svete Družine, katere vodstvo je zaupal laiški misijonarki in veliki častilki Svete Družine Barbe D'Ailleboust. Papež Janez Pavel II. je msgr. Lavala leta 1980 razglasil za blaženega. – Življenje nazareške družine je v Svetem pismu skopo opisano. Evangeliji poročajo le o Jezusovem rojstvu v Betlehemu, obisku modrih z Vzhoda, begu v Egipt in o Jezusovem najdenju v templju. Praznik Svete Družine je tudi praznik vsake človeške družine, ki nastane s poroko med možem in ženo. Glavni namen praznika je predstaviti vzajemnost, spoštovanje in ljubezen, ki so jih v medsebojnih odnosih živeli Jezus, Marija in Jožef. Družinsko življenje je kraj posvečevanja članov družine, zato je sv. Janez Krizostom kristjane spodbujal, naj iz svojih družin ustvarijo družinsko Cerkev. To lahko storijo tako, da osebni odnos z Jezusom postavijo v središče osebnega in družinskega življenja. Današnji praznik pa vsem, ki živijo v družini in vsej Cerkvi zastavlja vprašanje, ali se to v naših družinah res dogaja?  Vse prevečkrat občutimo, da temu ni tako. Začne se že s sekularnim odnosom do cerkvene poroke, saj se danes že večina mladih odloča za skupno življenje brez zakramenta sv. zakona.

 In če je že začetek postavljanja družine načrtovan brez Boga, tudi ni mogoče pričakovati, da bodo člani družine v svojem življenju sledili evangeljskim zahtevam. Mnoge, tako imenovane krščanske družine, ohranijo svoj odnos do vere samo še ob tradicionalnih dogodkih, kot krst, birma, blagoslov velikonočni jedil in podobno. Vpliv sodobne poganske miselnosti je zelo močan in mnoge potegne stran od pravega življenja po veri. V čem je rešitev? Po človeški logiki jo skoraj ni, po Božji pa je seveda »vse mogoče«. Zakonske skupine, ki se zbirajo po naših župnijah so gotovo en primer vraščanja družinskih skupnosti v Cerkev. Na žalost je pri nas to z epidemijo zamrlo, upam pa, da se bo v bodoče spet obnovilo. Kljub epidemiji so še druge možnosti za povezavo med družinami: internet, zoom, viber, skratka stiki po spletu na daljavo. Toda še vedno je najbolj trdna oblika poduhovljenja družine fizično prisostvovanje pri sveti maši. Zato vas prosim, dragi starši, prihajajte ob nedeljah redno k bogoslužju, seveda upoštevajoč vse ukrepe zdravstvenih in vladnih služb.    

  Naj Božje Dete, ki je bilo rojeno v družini, blagoslovi vse napore naših mater in očetov, ki jih vlagajo v plemenito delo vzgoje otrok v zrele krščanske osebnosti. Njihov zgled je za pravilno vsestransko rast otrok nepogrešljiv.

 Jutri (v ponedeljek) zvečer  bo v naši cerkvi ob 19. uri v okviru Kulturnega društva Smlednik, koncert sopranistke Mance Malovrh. Lepo vabljeni. Pogoj: PCT potrdilo!

 V petek bo drugi sveti večer pred novim letom. Zvečer ob 18. uri bo zahvalna sveta maša za vse darove, ki smo jih v preteklem letu prejeli iz Božjih rok. Po sveti maši bodo litanije Matere Božje in po njih zahvalna pesem. Pridite!

 Na dan novega leta bosta sveti maši ob 9. in 10.30. uri. Na praznik Božje Matere Marije, se ji bomo izročili v varstvo, naj nam izprosi blagoslov od svojega Sina Jezusa, da bo prihodnje leto epidemija minila in da bomo lahko spet normalno zaživeli.

 Molitvena ura za mir bo v ponedeljek po večerni sveti maši!

ČIŠČENJE IN KRAŠENJE: Valburga, štev. 1 do 15.

MOLITVENI NAMEN: »za mir v naših družinah, narodu in svetu«

BOŽIČ

25.12.

9: za žive in umrle župljane

10.30: +Andrej Medved

SV. DRUŽ.

26.12.

7:za žive in umrle župljane

9: +Vinko Mlakar (+Frančiška Bonča: 13.1.)

10.30: v Hrašah blagoslov

konj in drugih domačih živali

PONED.

27.12.

18: +Frančiška in Alojz Žavbi

TOREK

28.12.

18:+Marija Bilban pogrebna

(+Ada Ribič: 28.2.22)

SREDA

29.12.

7: +Marija Rozman

ČETRTEK

30.12.

18: +st. Ribič in Gruden

PETEK

31.12.

V ZAHVALO

sveti večer

NOVO LETO

1.1.2022

9: +starši in sorodniki Šušteršič

10.30: po namenu

2. N.PO BOŽ.

2.1.

7: za žive in umrle župljane

9: +Frančiška Jenkole