Sinoda 2021-2023

Sinoda 2021-2023

Križev pot - KALVARIJA

Križev pot Smlednik

Prihajajoči dogodki
Pet, 27 Maj 2022 ob 00:00

Šmarnice 2022

Pet, 27 Maj 2022 ob 17:30

Križev teden - prošnje maše

Ned, 29 Maj 2022 ob 09:00

Srečanje zakonskih jubilantov

Iskalnik
 

4. ADVENTNA NEDELJA

 
 

19.12.2021       LETO: XXVIII      ŠTEVILKA: 51

»DETE NAM JE ROJENO, SIN NAM JE DAN, OBLAST JE NA NJEGOVIH RAMAH, IN IMENUJE SE: 'ČUDOVITI, SVETOVALEC, MOČNI BOG. OČE NA VEKE, KNEZ MIRU. NJEGOVA JE POLNOST OBLASTI, MIRU NE BO KONEC.'«

 Današnja zadnja adventna nedelja je že kot neke vrste »uvertura« v čudovite dogodke ob Jezusovem rojstvu, ki se jih bomo čez nekaj dni spominjali in ki nam bodo spet vtisnili v srca veselje ob spoznanju, kako nas Bog ljubi, da je poslal na zemljo svojega ljubljenega Sina v naše odrešenje.

 Božična noč je noč skrivnosti, ki želi stopiti v nas same, v čudovite spomine, ki ožarjajo  sedanjost. Božična noč ima nekaj otroškega in je del najglobljih spominov vsakega človeka. Čudovito je, da se najbolj navaden dogodek, ki razsvetljuje vsako človeško misel, ukorenini v obzorje otroštva zaradi svoje privlačnosti, svoje skrivnosti in dobrote. Radostno je, da prav v vsakem človeku na našem planetu ta noč in dogodki njenega praznovanja, vzbudijo pripravljenost slišati, odkriti, sodelovati in soočiti se s skrivnostmi, ki jih kristjani iz roda v rod to noč doživljamo. To je noč, v kateri se človek, kdo ve zakaj, čuti boljšega, bolj pozornega, odprtega za vse dobro in lepo. V tej noči se nam zgodi, da se nam ljudje, ki so nam blizu ali – pa tudi oddaljeni – zdijo lepši, boljši, da njihova obličja razodevajo sled Neskončnega. Kdo je bil najbližji betlehemskemu rojstvu? Pastirji, ljudje, ki jih je uradno judovstvo imelo za manj vredne in nepomembne. Bili so zato na obrobju družbe in prav med njimi je zasijala zvezda, znanilka Gospodovega rojstva.

 Čeprav smo mi božično resničnost olepšali s človeško domišljijo: jaslice, osliček, romantičen večer in tako dalje, ostaja božična skrivnost za vedno skrivnost, da se je Neskončni neskončno ponižal in sprejel našo ubogo človeško naravo. Postal je eden izmed nas, da nas s svojim trpljenjem, smrtjo in vstajenjem odreši greha. Zato je božična skrivnost bolj razumljiva ubogim in malim, kot pomembnim in bogatim. Veličastne božične večerje in darila zakrivajo resnično vsebino božiča. – V teh naslednjih dneh najožje priprave na sveti večer, se radi ustavimo v molitvi in premišljevanju ob tej bistveno pomembni resnici božiča, da moramo v svojem odnosu do Boga in do bližnjega, postati podobni ubogim betlehemskim pastirjem, ki so v svoji preprostosti, pa vendar v svoji globoki veri, prepoznali v detetu, ki se je rodilo v betlehemski votlini, Božje Dete, neskončno svetega Boga.

In kakšna je bila posledica srečanja pastirjev z malim Bogom? Vsi veseli so se vrnili na svoje domove in povsod oznanjali, kar so slišali in videli. -  Tudi mi jim bodimo podobni! Veselje, notranji mir in trdna vera, ki jih kristjani še posebno v teh dneh čutimo, naj ne ostane samo znotraj nas. Podelimo to živo vero vsakemu človeku, s katerim se bomo na ta ali drugačen način srečali. Bodimo »božični graditelji miru in medsebojnega spoštovanja«!

 Danes popoldan ob 17. uri bo v naši cerkvi prilika, da boste lahko opravili adventno spoved. Na voljo vam bo  v ta namen več spovednikov. Med tednom bom pol ure pred vsako sv. mašo na voljo za spoved med rožnim vencem. Kdor bo želel k spovedi, naj pride v tem času v zakristijo!

 Vsak dan bomo pri sveti maši s petjem in molitvami opravili božično devetdnevnico. Lepo vas vabimo, da v teh dneh pridete k sveti maši, saj je živo prisostvovanje pri najsvetejši skrivnosti svete evharistije, najboljša in najlepša priprava na praznike.

 V petek, na sveti večer, bomo blagoslovili svoje domove z blagoslovljeno vodo in kadilom. Blagoslovljeno vodo lahko vzamete zadaj

v cerkvi iz cisterne. Vsak, ki bo v svojo stekleničko točil vodo, se mora, OBVEZNO, prej razkužiti roke z razkužilom, ki bo tam poleg cisterne! V krogu svoje družine preživite sveti večer ob molitvi (rožnega venca), branju božičnega evangelija iz Svetega pisma in duhovnem razgovoru. Naj ta večer ne kroji vašega časa TV, če že, poiščite TV Exodus ali morda kakšen drug program z božično tematiko.

 V petek, na sveti večer, bosta sveti maši ob 18. In 24. uri, na sveti božični dan pa ob 9. In 10.30. uri. Na božič bo po vseh mašah ofer za ogrevanje cerkve in župnišča.

 V nedeljo bomo obhajali praznik Svete Družine, spominjali pa se bomo tudi prvega mučenca sv. Štefana. Pri vseh sv. mašah bo BLAGOSLOV OTROK. V Hrašah bo ob 10.30. uri BLAGOSLOV KONJ in drugih živali. Svete maše tam ne bo!

  »VSEM ŽUPLJANOM ŽELIM VESELE, BOGATO DUHOVNO DOŽIVETE, BOŽIČNE PRAZNIKE. NE PUSTIMO NIKOMUR, DA BI NAM JIH SKAZIL S SOVRAŽNIM GOVORJENJEM, PA TUDI SAMI PAZIMO, DA BO –ZLASTI V TEH DNEH – NAŠA BESEDA ZA VSAKEGA VZPODBUDNA IN PRIJAZNA. TEMU MOJEMU BOŽIČNEMU VOŠČILU SE PRIDRUŽUJEJO TUDI VSI OŽJE SODELAVCI: ČLANI ŽPS, KATEHISTINJI, KATEHET, KLJUČARJI,. MEŽNARJI, KRSAILKA IN VSI OSTALI, KI S SVOJO PRIZADEVNOSTJO SKRBITE ZA ŽIVLJENJE ŽUPNIJE.«

  Gospod apostol. nuncij, nadškof dr. Ivan Jurkovič mi je pisal: »Dragi Tomaž. Blagoslovljeno božično praznovanje vsem v župniji. Vaš v Gospodu, +Ivan Jurkovič.

 MOLITVENI NAMEN: »Za vse bolnike , ostarele, invalide in kako drugače prizadete, da bi jim novorojeni Jezus prinesel upanja in tolažbe.«

SOBOTA

18.12.

18: +Franc Irt

4. ADV.N.

19.12.

7: za žive in umrle župljane

9: +Franc Kne

17: spovedovanje

PONED.

20.12.

18: +Ferbarjevi

TOREK

21.12.

18: +France Dolinar

SREDA

22.12.

7: Janez Šebenik, obletna

ČETRTEK

23.12.

18: +Jože Slatnar

PETEK sv. več.

24.12.

18: +Matevž Kumer

24: +Tone Mali

sveti večer

BOŽIČ

25.12.

9: za žive in umrle župljane

10.30: +Andrej Medved

SV. DRUŽ.

26.12.

7: za žive in umrle župljane

9: +Vinko Mlakar (+Frančiška Bonča 13.1.)

10.30: blagoslov konj v

                     Hrašah