Križev pot - KALVARIJA

Križev pot Smlednik

Prihajajoči dogodki
Ni dogodkov
Iskalnik
 

33. NAVADNA NEDELJA

 
 

14.11.2021     LETO: XVIII       ŠTEVILKA: 46

 GODOVI TEDNA: v ponedeljek sv. Albert, v torek sv. Marjeta Škotska, v sredo sv. Elizabeta Ogrska, v četrtek spomin na posvetitvi bazilik sv. Petra in Pavla v Rimu, v petek sv. Matilda, v soboto sv. Edmund, v nedeljo slovesni praznik Kristus Kralj vesoljstva, zadnja nedelja v cerkvenem letu.

 Jezusovi najljubši prijatelji so bili ubogi in vsakršne pomoči potrebni reveži. Teh je bilo v Jezusovem času veliko, prav tako je tudi danes, čeprav  razviti svet ne ve več, kako bi se v svoji sebičnosti še bolj bogatil, na račun najšibkejših in najbolj revnih. Če bi bogate države sveta hotele, bi lahko v hipu prenehala vsa revščina na svetu, ker pa temu ni tako, ker neobrzdana sla po bogastvu mnogih držav in njihovih voditeljev (lastnikov kapitala) vidijo samo sebe, temu ni tako. Sveti oče Frančišek dobro vidi, kako bogati svet ne vidi ubogih, zato je ob 5. svetovnem dnevu revnih (14. november), poslal v svet okrožnico »UBOGE IMATE VEDNO MED SEBOJ«(Mr 14,7)

Nekaj misli iz njegove okrožnice: Omenjene besede, ki so geslo dneva ubogih je Jezus izgovoril med kosilom  v Betaniji, v hiši Simona, nekaj dni pred veliko nočjo. Kot pripoveduje evangelist, je vstopila neka žena z alabastrno posodico polno dragocene dišave in jo izlila na Jezusovo glavo. To dejanje je vzbudilo veliko začudenje in dalo povod za dve različni razlagi.

 Prva je ogorčenje nekaterih navzočih vključno z učenci, ki so glede na vrednost dišave mislili, da bi bilo bolje, če bi jo prodali in izkupiček dali ubogim. Drugo razlago pa je povedal Jezus sam in nam omogoča dojeti globok pomen dejanja, ki ga je izvršila žena. Pravi: »Pustite jo. Kaj ji delate težave? Dobro delo mi je storila.« (Mr 14,6). Jezus ve, da je njegova smrt blizu in v tem dejanju vidi vnaprejšnje maziljenje njegovega mrtvega telesa. Ta anonimna žena, ki morda predstavlja celotno žensko vesolje, ki sodeluje pri tem vrhunskem trenutku Kristusovega življenja: pri njegovem križanju, smrti in pokopu in doživi prikazanje Vstalega, je podoba žena, ki so bile tako pogosto prezrte in odrivane od odgovornih mest. So v evangeliju protagonistke zgodovine razodetja. Zgovorna je zaključna Jezusova beseda, ki to ženo povezuje z velikim evangelizacijskim poslanstvom: »Resnično povem vam, kjer koli po svetu bo oznanjen ta evangelij, bodo pripovedovali tudi to, kar je ona storila, njej v spomin« (Mr 14,9). Ta močna  »empatija« med Jezusom in ženo ter način, kako pojasnjuje svoje maziljenje, odpirata rodovitno pot premišljevanja o neločljivi vezi med Jezusom, ubogimi in oznanjevanjem evangelija. Ubogi v vseh razmerah in na vseh zemljepisnih širinah nas evangelizirajo, ker omogočajo, da vedno na nov način odkrijemo najbolj pristne poteze Očetovega obličja. Ubogi nas lahko veliko naučijo. Niso le deležni verskega čuta, ampak tudi poznajo trpečega Kristusa zaradi svojega trpljenja. Nova evangelizacija je povabilo, da priznamo zveličavno moč  v njihovem življenju in jih postavimo v središče poti Cerkve. Poklicani smo, da v njih odkrijemo Kristusa in postanemo glasniki njihovih potreb in da smo tudi njihovi prijatelji, da jim prisluhnemo, jih razumemo in jim prihajamo naproti s pozorno ljubeznijo. »Uboge imate vedno med seboj«, tudi danes, tudi jutri, vse do dovršitve sveta. Spremenimo svoj odnos do njih in jim stopimo v pomoči, v spremembi mišljenja, v konkretnih delih ljubezni naproti: »Lačen sem bil, žejen sem bil, popotnik sem bil, nag sem bil...«!!!

 V torek zvečer po sv. mašo (ob 18.30) vabim vse, ki ste bili naprošeni za službo ključarjev (stari in novi)in ste na to pristali, na kratek sestanek v veroučno sobo.

 Zaradi naraščajoče epidemije in jasnih odlokov zdravstvene službe in vlade, moramo tudi mi pred vhodom v cerkve kontrolirati, če imate pri sebi PCT Potrdilo in osebni dokument. Ne jemljite tega z nejevoljo, vse to ima samo ta namen, da se epidemija zajezi. Vsak ima pri tem osebno moralno odgovornost! – Pri »ofru«  smo zbrali 1.090,00 evrov. Hvala vam!

MOLITVENI NAMEN«da bi bili kristjani bolj pozorni do pomoči potrebnih bratov in sester«

SOBOTA

13.11.

18: +Anton Mali

33. N.N.

14.11.

7: za žive in umrle župljane

9: +Janez Šubic

PONED.

15.11.

18: +Franc, Ana in Alojz Brešan

TOREK

16.11.

18: Franci Traven - pogrebna

    (+Marija Podviz: 1.2.22)

18.30: srečanje novih (starih) ključarjev

SREDA

17.11.

7: +Rajko Jenko

ČETRTEK

18.11.

18: +Frančiška in Franc Jenko

PETEK

19.11.

18: +Tit Ukmar

SOBOTA

20.11.

18: +Vika Karun

KRIST.KRALJ

21.11.

7: za žive in umrle župljane

9: +Jože Slatnar