Križev pot - KALVARIJA

Križev pot Smlednik

Prihajajoči dogodki
Ni dogodkov
Iskalnik
 

32. NAVADNA – ZAHVALNA NEDELJA

 
 

14.11.2021          LETO: XXVIII          ŠTEVILKA: 45

 GODOVI TEDNA: v ponedeljek sv. Bogomir, šk., v torek spomin na posvetitev lateranske bazilike, v sredo sv. Leon veliki, papež, v četrtek sv. Martin, šk., v petek sv. Jozafat, šk.,muč., v soboto sv. Stanislav Kostka, nedelja bo 33. navadna v cerkvenem letu.

 Sveti oče Frančišek je na avdienci nekoč dejal: »Samo tri besede so v življenju pomembne: prosim, hvala, oprosti!« Na današnjo nedeljo imamo v mislih in v srcih njegovo drugo besedo, ki je, morda slučajno, a vendarle zgovorno, v sredini papeževega sporočila. Vse troje je dejansko bistveno za urejene odnose med nami ljudmi, toda danes, na zahvalno nedeljo nekoliko bolj razmislimo besedo»HVALA«. Spomnim se, kako so nekoč mamice že od plenic dalje vzgajale svojega otroka k hvaležnosti. Moja mama nas je pred  južino vzela v naročje, napravila na našem čelu križ in dokler nismo sami tega znali napraviti, vedno pred jedjo pokrižala. Na koncu pa je rekla po otroško »zdaj se pa zahvali Bogecu, ki je papico dal« in mali otrok, ki še nisem znal govoriti, sem zaploskal z rokama v zahvalo. Ne vem, če danes še kdo od naših staršev to prakticira pri svojih otrocih, gotovo pa je zelo pomembno za vzgojo k hvaležnosti, da se otroka že od malega na to navaja, saj se dogaja, da brez te vzgoje postanejo mladi sebični, nehvaležni, vse zahtevajo, ne da bi pomislili, da so v življenju še kako odvisni od svojih staršev in drugih ljudi. Čas, v katerem živimo, pozna samo zahteve. Na ulicah protesti zoper vse, v šoli starši zmerjajo učiteljice, ne da bi preverili ustreznost svojih sodb, povsod samo upor, zahteve, kot da živimo v času revolucije. Zato sveti oče Frančišek tako poudarja, naj že v družinah starši svoje otroke učijo prositi, biti hvaležni in odpuščati morebitne žalitve. To pa seveda ne velja samo za razmerja staršev do otrok, to velja tudi za odnose med zakoncema (partnerjema). Vse pomembno se dogaja že v družini, dobro , slabo in hudo. Naj nas današnja nedelja opozori, da ni vse samo po sebi umevno, da živimo v izobilju materialnih dobrin. Epidemija virusa Covid 19 nas tudi opozarja, da je naše življenje kot hiša iz kart. V hipu se nam lahko vse obrne na glavo. Pride bolezen, morda celo smrt … Naj bo današnji dan dan hvaležnosti, hvaležnosti do Boga, ki skrbi za nas, pa tudi hvaležnosti do vseh dobrih ljudi, še posebej do tistih, ki se v teh zdravstveno težkih časih prekomerno trudijo in žrtvujejo za bolnike in pri tem sami sebe izpostavljajo nevarnosti okužbe. Hvala jim, neskončna hvala! Naj nam Gospod da še veliko nesebičnih zdravnikov, medicinskih sestre in sploh osebja, ki po priskočilo na pomoč najbolj ranljivim.

 Poleg zahvale Bogu, od katerega smo in imamo vse, pa smo dolžni izraziti hvaležnost tudi vsem drugim ljudem, ki nam stojijo ob strani z nasveti, pomočjo in dobrimi deli. Tudi naša župnija ima veliko takih članov,  na vseh področjih življenja župnije jih lahko najdemo. To so ljudje, ki so govorjenje o tem kakšen mora biti kristjan, spremenili v dejanja, po besedah apostola Jakoba: »Ne varajte se, vera brez del je mrtva« . Vsem našim dragim sodelavcem, na vseh področjih župnijskega življenja, tisočkrat hvala za vse dobro, ki nam ga storite s svojim delom. Bog vam povrni!

 V torek, 9. novembra 2021 bo ob 18.30 srečanje sodelavk Karitasa. Obvezno prinesite s seboj izkaz PCT!

 Jesensko srečanje članov ŽPS bo, če bodo razmere dopuščale, v soboto, 27. novembra. Pogoj za udeležbo bo PCT!

 Molitveni namen: »za vse dobrotnike naše župnije«

SOBOTA

6.11.

18: +Drago Logar, obletna

ZAHVAL. N.

7.11.

7: za žive in umrle župljane

9: +Janko in Lojzka Kosec

PONED.

8.11.

18: +Ana Skodlar, Marija Lukančič in stari starši

TOREK

9.11.

18: +Frenk Zore (iz Amerike)

18.30: mesečno srečanje sodelavk Karitas

SREDA

10.11.

7: po namenu T.

ČETRTEK

11.11.

18: +Francka in Stane Jenkole

PETEK

12.11.

18: +Frančiška Babnik

SOBOTA

13.11.

18: +Anton Mali

33. N.N.

14.11.

7: za žive in umrle župljane

9: +Janez Šubic