28. NAVADNA NEDELJA

 
 

10.10.2021    LETO: XXVIII    ŠTEVILKA: 41

 GODOVI TEDNA: v ponedeljek sv. Janez XXIII, papež, v torek sv. Maksimilijan Celjski, muč., v sredo sv. Koloman, muč., v četrtek sv.Kalist I., papež muč., v petek sv. Terezija Avilska, v soboto sv. Marjeta Alacoque, nedelja bo 29. navadna v cerkvenem letu.

 Ob mnogih praznih besedah, ki jih vsak dan slišimo, bodisi v medijih, bodisi v medsebojnih razgovorih, tudi sami smo jih sposobni »proizvajati«, včasih le slišimo Besede, ob katerih čutimo, da niso »kar tako«, da se jih je vredno zapomniti. Nadaljevanje teh misli podaja nekaj modrih in pomembnih misli, ob katerih se nekoliko ustavimo in jih vzemimo za poglobitev naših razmislekov in sploh življenja. Namenjene so zlasti možu in ženi v družini. Napisal jih je neznan avtor.

 »Če bi vedel, da te danes zadnjič gledam, kako zaspiš, bi te pokril mnogo bolj nežno in molil Boga, naj čuva tvojo dušo. ČE bi vedel, da te danes zadnjič gledam, kako odhajaš skozi vrata, bi te objel, poljubil in poklical za še en objem in še en poljub.,  ČE bi vedel, da danes zadnjič slišim tvoj glas, ki me nežno hvali in spodbuja, bi vzel kamero in posnel vsako tvoje dejanje in besedo, da bi si te lahko predvajal vedno znova, dan za dnem. ČE bi vedel, da je danes zadnjič, potem bi si vzel minuto več, se ustavil in rekel »ljubim te«, namesto da bi predpostavljal, da to že veš. ČE bi vedel, da je danes zadnjič, bi s teboj delil ta dan, namesto da bi ga izpustil, prepričan, da bo takšnih dni še veliko. Jutri ni obljubljen nikomur, ne mladim ne starim in danes je morda zadnja priložnost, da močno objamete tistega, ki ga imate radi. Torej, če čakate na jutri, zakaj tega ne storite danes? ČE jutri nikoli ne pride, potem boste zagotovo obžalovali dan, ker si niste vzeli dodatnega časa za nasmeh, objem ali poljub in ker ste bili preveč zaposleni, da bi podarili nekomu tisto, o čemer bi kasneje izvedeli, da je bila njegova zadnja želja. Zato objemite svoje ljubljene danes. Šepetajte jim na uho in povejte, kako radi jih imate. Vzemite si čas za »žal mi je«, »prosim, oprosti mi«, »hvala« ali »saj je v redu«. In če jutri ne pride, ne boste obžalovali današnjega dne!

 Smo v mesecu oktobru, mesecu molitve. Ne dopovedujmo si, da zanjo nimamo časa, ker smo zaposleni od jutra do poznega večera. Delo brez molitve je tako, kot računalnik brez električne energije, avto brez goriva, peč brez drv. Ne živimo za to, da delamo, delamo za to, da živimo. Sveti Pavel pravi, da »Najsi torej jeste ali pijete ali delate kaj drugega, vse delajte v Božjo slavo« (1 Kor 10, 31). Rožni venec je čudovita molitev. Pri vseh svojih prikazovanjih, ga je Marija zelo priporočala. Je molitev za spreobrnjenje grešnikov in najprej molitev za spreobrnjenje mene samega. Naj, zlasti v tem mesecu oktobru-mesecu molitve, noben dan ne mine, ne da bi se ob večerih zbrala vsa družina k skupni molitvi. Ta naj vsakič vsebuje vsaj eno desetko rožnega venca. Kdaj molimo posamezne  skrivnosti rožnega venca? Ob ponedeljkih veseli del, ob torkih žalostni del, ob sredah častitljivi del, ob četrtkih svetli del, ob petkih žalostni del, ob sobotah spet veseli del in ob nedeljah častitljivi del. Skrivnosti posameznih delov si »za nalogo« najdite na Googlu (internetu) ali starejši v kakšni mašni knjižici. Sicer pa starejši ljudje verjetno kar vsi poznate skrivnosti rožnega venca.

 Še vedno je čas, da sporočite svoje prošnje za molitve za vaše rajne sorodnike in znance. Kot je bilo že omenjeno, napišite za koga želite, da molimo na listek in ga vrzite skozi režo na vratih župnišča.

 V petek bo imel g.župnik ob 19.30. uri orgelski koncert v Stožicah, njegovi prejšnji župniji, zato bo doma sveta maša ta dan zjutraj!

 

 

 

 KARITAS: Tudi letos smo se pridružili dobrodelni akciji Karitasa: »MANJŠA SVEČA ZA SOČLOVEKA SREČA«. V cerkvi lahko najdete na polici sveče. Sveče ne prodajamo, temveč zanje zbiramo prostovoljne prispevke za ljudi v stiski, ki ga lahko oddate v nabiralnik poleg sveč. Hvala za vsak vaš dar.

V torek 12.10 2021 po večerni sv. maši (18.30) vas vabimo v kulturni kom na predavanje-delavnice za starejše. Pogovor bo o modrosti starejših, o soočanju s starostjo, o odnosih med generacijami. Pogoj za udeležbo je PCT! Lepo vabljeni.

 MOLITVENI NAMEN: »za vse stare in onemogle ljudi, da bi jim zdravi sorodniki, prijatelji ali znanci pomagali v njihovih potrebah«

SOBOTA

9.10.

18: +Stane in Francka Stare

28. N.N.

10.10.

7: za žive in umrle župljane

9: +Francka in Stane Jenkole

PONED.

11.10.

18: +Vera Ferbar

TOREK

12.10.

18: +Slavko Omejc

18.30: v Kudu predavanje - delavnice za starejše

SREDA

13.10.

7: po namenu T

ČETRTEK

14.10.

18: +Franc in Kristina Gantar

PETEK

15.10.

7: +Andrej Oblak

sv. maša ta dan zjutraj!

SOBOTA

16.10.

18: +Frančiška in Franc Jenko

                             (Zbilje)

29. N.N.

17.10.

7: za žive in umrle župljane

9: +starši Janhar